Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

09 Şubat '12

 
Kategori
Dünya
 

Suriye bölünebilir. Türkiye saldırır mı?

Suriye bölünebilir. Türkiye saldırır mı?
 

Etnik kümelenme bile bir baskı kaygısını çağrıştırıyor. Suriye'de hukuk devleti herkes için kurtuluş.


Yeniçağ’dan Sabahattin Önkibar  Sarkozy’nin Suriye’ye askeri müdahale için Türkiye ile temasta olduğunu yazıyor. Başbakan Erdoğan ile görüşmesinden sonra Rusya Devlet Başkanı Medvedev Suriye’nin iç sorunlarını kendisinin halletmesi gerektiğini söyledi. Askeri müdahaleye karşı. Anayasa yapılması ve şiddetin kesilmesi yolunda Suriye yönetiminden söz almışlar.Türkiye’den ise Suriye’ye petrol çıkarı olmadığından Libya gibi müdahale edilmediği yorumları yapılıyor.

BM bırakın askeri müdahaleyi, uyarıyı bile reddetmiş durumda. Buna karşın olayı Türkiye’ye ihale edip, taşeron olarak kullanmak isteyebilirler. Ve bunun arkasında tuzaklar olabilir.

Sabah’tan iktidarın kayıtsız şartsız destekçilerinden Hasan Celal Güzel Türkiye’nin Suriye’ye askeri müdahale yapması gerektiğini ileri sürüyor. Ona göre bu iş Türkiye’ye düşer. Bu sayede Esed sonrası Suriye yönetimi ile sağlam dostluk bağları kurulacakmış. Sen halkının bir kesimini öldür, onlar dostluk bağı kursun. “Türkiye'nin Suriye'ye askerî müdahalesi, uluslararası câmia tarafından da makûl karşılanabilecektir.” Diyor. Rusya,Çin,İran,Irak makul karşılayacak mı mesela?

Askeri yöntemi bile planlamış. Hama ve Humus havadan bombalanırsa karadan müdahaleye gerek kalmayacağını söylerken, “Gerekirse kuzeyden karadan girilebilir” diyor. Güneyden girme imkanı zaten yok her halde. Böyle bir kişinin bu ülkede Dışişleri bakanlığı yapmış olmasına hayret ediyorum.

Bir müdahalenin ne yönde seyredileceğini kestirmek oldukça güçtür. Savaş bu, çocuk oyuncağı değil. Rusya ve İran’la ilişkiler bir anda kötüleşebilir. Kimse müttefikinin yenilip yutulmasına müsaade etmez. Kaldı ki, Çökertilen bir Suriye’ye güneyden İsrail’in girip, bazı yerleri işgal etme olasılığı da var. BOP projesinde Suriye’nin bölünmesi değil sadece doğudaki Kürt bölgesinin kopartılması var. Fakat Akdeniz kıyı bölgesinde de Şiiler çoğunlukta.Planı değiştirebilirler. Nüfusta, Sünni Müslümanlar %74, Alevi, Şii ve diğer Müslüman mezhepler %16, Hıristiyan %10. Araya çok fazla kan girdi, daha da girebilir. Suriye’nin bölünmesi olasılığı kuvvetli. Müdahale bu süreci hızlandırabilir. Irak mezhep esasına göre bölündü, Suriye’den sonra İran ve sonra Türkiye’ye sıra gelebilir.

Ben Türkiye’nin bir askeri müdahalede bulunacağını sanmıyorum. Akıllıca bir davranış olmaz. Benzetilen bir durumda aynısının bize de yapılması yolunu açmış oluruz.Böyle bir harekat anı, başka darbeler için, karşımıza yeni sorunlar çıkarmaları için fırsar oluşturacaktır. Ermeniler, PKK düğmeye basabilir.Hasmına en etkili vuruş, onun hamle yaptığı andır.

 Rusya güneyden kuşatılmak istendiğinin, kendisine yakın olanların hedef alındığının farkında. Bir gün sıranın kendisine de geleceğini, gücü ve enerji kaynaklarının iştah kabarttığını biliyor. Çin de.. Rusya'nın kırmızı çizgisi Suriye olabilir. Bir koca yangın, çoğu zaman bir küçük kıvılcımdan alevlenir. Bizi bir dünya savaşının ortasına çekebilecek gelişmelerden sakınalım.

Hariçten gazel okuyanların gazına gelmeyelim. Ermenilere vaatlerini gerçekleştirecek yol arıyorlar. Burada biz, bu komşularımızla oturacağız, barışçıl çözümleri destekleyelim. Suriye’de haksız, dengesiz, zorba bir düzen olabilir, oraya demokrasi ihraç etmeden önce  kendi demokrasimize bir baksak ya. Muhalefete tahammül edebiliyor muyuz?

Suriye’de bir parti ya da gurubun değil, demokratik anayasa ve kanu hakimiyetinin sağlanması gereğine ben de katılıyorum. Bu herkese, azınlıklara da yaşam olanağı verecektir. Fakat Suriye tek değil, diğer Arap ülkelerinde de bu olmalı. Zulüm sadece silahla, kanla olmuyor, ekonomik ve siyasi baskıyla da yapıl'abiliyor. Durumun ciddi olması, askeri müdahale olasılığı sadece Rusya'nın demokratik anayasa ve seçimler konusunda Suriye üzerindeki ağırlığını kullanmasına etkide bulunabilir. Sorun böyle çözülebilir.Suriye'den Türkiye'ye tehdit yok. Türk ordusu Türkiye'nin savunması içindir..Müdahale olasılığı tehdit düzeyinde kalacaktır bana göre.

 
Toplam blog
: 61
: 25799
Kayıt tarihi
: 09.07.08
 
 

Ankara'da yaşayan Afyon doğumlu, Gazetecilik Halkla İlişkiler Radyo-TV bölümü mezunuyum.. Kamuda ..