Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

15 Haziran '11

 
Kategori
Haber
 

Suriye'de Esat giderse ne olur?

Suriye'de Esat giderse ne olur?
 

Beşşar Esad giderse Ortadoğuda dengeler ne şekilde değişecek?


Beşşar Esad giderse Ortadoğuda neler olur? Hangi dengeler yerinden oynar

Beşşar Esad yönetim şekli ve Suriye'nin mevcut ekonomik ve sosyal durumları göz önüne alınırsa savunulacak hiç bir yanı yok. Ülke yoksulluğun içinde Türkiye'nin en az 20 yıl gerisinde gibi. Türkiye ve Suriye arasında bir kıyas yapılacak olursa bu açık gittikçe büyüyor. 

Suriye, İrandan önemli ekonomik ve siyasal destek alırken, Filistin davasında samimi olarak filistinlilerin yanında yer almakta. Diğer yandan Lübnan'da İsrail'in işgalini engelleyen ve kuzeye yayımasının önüne set çeken Hizbullan'ın da destekçisi olduğu bilinen bir gerçek. 

Suriye, Rusya Federasyonu'na vermiş olduğu askeri üs ile Rusya'nında öteden beri en öneml müttefiki durumunda. 

Dolayısıyla Suriye de Esad Yönetiminin gitmesi demek Suriye'de idarenin Batı destekli ellere geçmesini kolaylaştırabilir. Ekonomik anlamda Suriyenin Avrupa ve Amerikayla hatta İsraille ilişkilerinin artması demek olan bu durum Suriye de ekonominin canlanması ve Batıyla entegrasyonun artması anlamına gelecektir. Uzun vadede ise AB'nin (Şayet Sarkozi ve Merkel ler gitmeyip AB dağılırsa bu zor) Lübnan, İsrail, ürdün ve Suriye ile bölgeye genişlemesi olacaktır. Bu en iyimser tahmindir. 

En kötümseriyse, Esad gittikten sonra Ülkede kaos çıkar, mezhepler ve etnik farklılıklar daha beter çatışır ve ülke geçmişini arar duruma gelir. Suriye bölünür. 

Suriye'nin İran ve Rusya ile müttefikliğinin sonu demek Lübnan'da da Hizbullaha desteğini kesmesi demek, bu İsrailin olası işgalinde Hizbullah'ın artık İsraili yenilgiye uğratamaması anlamına gelecektir. Silah desteği alamayan Hizbullah İsrailin saldırılarına gelişmiş füze ve silah sistemleriyle karşılık veremeyecek anlamına gelir. Lübnan'da dengelerde değişecektir. 

Sonuç ne olursa olsun Esad'ın gitmesi demek Orta doğudakazanan ve kaybedenlerin kimler olacağını belirleyecektir. Türkiye de AK Parti şimdiye kadar başarılı şekilde sürdürdüğü adil ve dengeli politikaları bir yandan BATI'yı diğer yandan DOĞU'yu memnun etmeyecektir. İran'ın son çıkışları ingiltere'nin son yüklenmeleri bu yüzdendir. Umarım Hükümet başarılı ve zeki politikalarla bu durumu düzeltir, umarım Beşar Esad'ı olaylar daha da tırmandırılmadan ve çok geç olmadan, 2. HAMA katliamları yaşanmadan gerçek bir demokrasi ve İnsan hakları Anayasasına doğru adım atmaya ikna ederler. 

Facebook ve Twitter Suudi Arabistan'da ve ÜRDÜN'de bozuk olduğu sürece kazanan taraf, BATI kaybeden tarafsa DOĞU olacaktır. Suriye'den sonra sıra Lübnan ve İran'a sonrada Türkiye'ye gelecek ve İstedikleri kukla Ortadoğu'yu kuracaklardır. 

Yaptıkları hasap bu... 

 
Toplam blog
: 722
: 3755
Kayıt tarihi
: 23.01.09
 
 

A.Ü İktisat Fakültesi mezunuyum, daha önce Kazakistan ve Hollanda'da eğitmenlik ve tercümanlık iş..