Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

27 Temmuz '12

 
Kategori
Dünya
 

Suriye'de iflasın eşiğine gelen Türk dış siyaseti

Suriye'de iflasın eşiğine gelen Türk dış siyaseti
 

Suriye davasında Amerika ve İsrail'in neden sessiz kaldıkları bana göre Kürt hamlesiyle ortaya çıkmıştır. Kendilerine, 1 Mart teskeresiyle başlayan problemleri sunan, Irak, İran ve Filistin  davalarında  yeterince destek vermeyen  Türkiye için (iktidarı da değişemediklerine göre) yapılacak tek şey bay-pas seçeneği kalmıştı. Bunu da burada kuracakları kukla Kürt devleti ile gerçekleştirdiler. Artık yeni üsleri bu Kürt devleti olacak. Aksi düşünülecek olursa Kürtlerin mevcut bir avuç ordusuyla Suriye içinde bazı bölgelere el koyabilecek cesaretin başka bir kaynağı olamaz.

Elbette bu devletler her zamanki gibi kendi menfaatleri doğrultusunda yapacaklarını planlayarak ve gayet sinsi bir şekilde yaptılar  da bu esnada  biz ne yaptık? Burnumuzun dibindeki kürt süprizini nasıl anlayamadık, Esad'a veryansın edip muhaliflerine yarım yamalak yardıma çalışırken bizi bölünmeye kadar götürebilecek bu gaflete nasıl düştük! 

Dış siyasetin sadece lafla yürümeyeceğine dair en güzel yorumu geçen hafta  Washington Post yapmıştı. "Türkiye el yordamıyla strateji arıyor, Türkiye Suriye vakasında isyancılara yardım etmenin çok ötesinde bir rol oynuyor, ancak olup bitenlerde söz sahibi olmak istese de aslında olup bitenler karşısında bir yanıtının olamayabileceği durumu ortadadır."

Özetle söylenmek istenen şu andaki Türk dış siyasetinin planlı değil, sadece ikili ilişkilerle ve günün getirdiği gelişmelere göre  yürütülmeye çalışıldığıdır. Türkiye Dış Politikası AK Parti'den önce  problemleri dondurmaya, askıya almaya meyilliyken hatta bazen Kardak Krizindeki gibi fiili unsurlarla desteklenmişken; şimdi kucaklaşma ve ağırlamada, görüşmelerde ve düşman edinecek kadar lafta aktif,  ancak fiiliyatta eksik bir halde ilerliyor.

Büyük Devlet olmak için büyük devlet gibi dik durmak lazım, büyük devletler gibi tavır koymak lazım buraya kadar olan kısmını da gayet güzel yapıyoruz. Ya sonrası? İçini doldurmamız gereken kısım da tam burası. Yani Fiiliyat.

Irak'la ilgili 1 Mart Tezkeresinde kaçan balığın bu denli büyük bir Kürt sorunu doğuracağını tahmin edebilir miydik?  Evet edebilirdik, daha doğrusu işi Dış Siyaset olan büyüklerimizin! tahmin edebilmeleri gereken bir çözümlemeydi. "Bizler Müslüman kardeşlerimize silah sıkılmasına aracı olamayız" diyenlere şimdi en güzel cevabı o Müslüman kardeşlerimiz, bizi bölecek kadar ileri gidecek bu adımlarla  veriyorlar. 1 Mart Tezkeresiyle bu bölgeye yerleşecek ordumuzla tarihi fırsatları değerlendirebilecekken şimdi bir avuç kürt bölgesel yönetim elemanın Suriyeye kadar uzanan ve ardından Doğu ve Güneydoğumuzu -bölemese de- ilelebet tehdit ve huzursuz edecek hamlelerini izlemek zorunda kalıyoruz.

Bir soru işareti de şudur ki: Bizim bir uçağımız hiç yerine ve şüphe üstüne daha sınırı ihlal bile etmeden düşürülmüşken Bölgesel Kürt Yönetimini askerleri nasıl oluyorda Suriye içlerine kadar ellerini kollarını sallayarak giriyor? Elbette Esat bu duruma,  en büyük dış darbecisi Türkiye'yi zor durumda bırakmak için  müsade ediyor tamam da bu duruma karşı  biz ne yapıyoruz. Tıpkı Irak'ta Kürt yönetimi oluşurken ettiğimiz lafları etmeye başlıyoruz. Tarih tekerrür ediyor, yine bize yeni tehditler oluşuyor. Biz halen Barzani veTalabani'ye güvenmeye devam ediyoruz........

Büyük devlet olacaksak son çare olsa da gerekirse savaşı bile göze almalı ve bunu yapabileceğimizi de göstermeliyiz. Sert cümlelerden kimse korkmuyor. Tabiri caizse hedefi oluşturup nokta atışı yapmak gerekir. Hiç değilse Rahmetli Özal'ın dediği gibi sınırda bir tatbikat yapıp yanlışlıkla bir iki bomba karşı tarafa düşürmeliğiz.

Tıpkı Musul ve Kerkük asimilasyonu gibi şimdi de Halep için aynı süreç işletiliyor. Buraların da akıbeti kukla Kürt yönetimi altında malum ülkelere hizmet etmek olacak. Suriye'nin kalan kısmı ise Rusya'nın ileri karakolu olmaya devam edecek bir yönetime bırakılacak. Yani alan razı satan razı. Benim Güzel Ülkem ise daha uzun kontrolsüz sınırlarla ve artan terör tehtidiyle üstelik son gelişmelere bakıp Bağımsız Kürt Devletine daha da inanmış bir yöre halkını ikna etmeyle uğraşacak. İşimiz artık daha zor.......

 
Toplam blog
: 164
: 672
Kayıt tarihi
: 21.10.10
 
 

İnşaat Mühendisiyim, olaylara anlık değil öncesi ve sonrasıyla bakmaya çaba gösteririm. Dağ havas..