Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

10 Haziran '11

 
Kategori
Siyaset
 

Suriye'de neler oluyor?

Suriye'de neler oluyor?
 

Suriye Cumhurbaşkanı Beşar Esad’ın Babası Hafız Esad alevi, asker kökenli, devrimci bir insandı . Ordudan ayrılmadan önce Hava filosu komutanıydı. Ordudan ayrıldıktan sonra, Baas Partisi içinde yer aldı. Bir ara hükümette Savunma bakanı olarak rol aldı. Daha sonra, 13 Kasım 1970’te kansız bir darbeyle iktidarı ele aldı. Mart 1971’de yapılan halkoylaması ile de Suriye'nin Devlet Başkanı oldu ve ölünceye kadar (10.Haziran.2000) 19 yıl iktidarını kimseye kaptırmadı ve bu görevde kaldı. 

Dr.Beşar Esad , Baas Partisinin Başkanı olarak babasının ölümünden sonra Devleti elinde tutan Alevi güçler sayesinde Devlet Başkanlığı görevine getirildi. 

2011 yılının başlarında Arap Dünyası'nda başlayan yönetim karşıtı protestolar ocak ayının sonlarında Suriye'ye de sıçradı. Siyasi reformların gerçekleştirilmesi talebiyle başlatılan protestoların etkisiyle 1963'ten beri yürürlükte olan olağanüstü hal 19 Nisan'da kaldırıldı. Bu gelişmeye rağmen Beşar Esad yönetimi protesto gösterilerini şiddetle bastırmaya devam etti. (Vikipedi) 

10.Haziran. 2011 tarihi itibariyle, Suriye’den sürekli silah sesleri gelmekte; ve çok sayıda insanın değişik Suriye şehirlerde silahlı kuvvetler tarafından öldürüldüğü haberleri alınmaktadır. Ve bu günlerde sürekli komşumuz Suriye’den çok sayıda insanın (son rakamlar 2000 kişi…) sınırları aşarak Türkiye’ye siğındığını göstermektedir. 

Diğer yandan , Suriye ordusunun, sınırda göç etmek isteyen insanları vurduğuna dair haberler alınmaktadır. 

Beşar Esad, kendisine tavsiye edilen reformların bir bölümünü gerçekleştirmekle birlikte, halkın sürekli talepleri karşısında gecikmektedir. Ve bütün Suriye ayaklanmış durumdadır. Beşar Esad’ın ordusu her yerde protestocuları öldürmeye devam etmektedir. On binlerce Suriye’li ayaklanmış durumdadır. (1) 

Dara’da, Şam’da, Lazkiye’de devlet binaları yakılmakta cenaze törenleri isyana dönüşmektedir. 

Ayaklanan halkı avlayan askeri birliklerin bir bölümünün İran’dan geldiğine ilişkin bilgiler vardır. Diğer yandan halkın ateş açan güçlerin içinde geniş ölçüde Mossad ajanlarının olması ihtimali giderek büyümektedir. 

Sorunun kökeninde Suriye’de Devletin bütün yüksek mevkilerinin Alevi kişiler tarafından tutulması, fakat nüfusun büyük çoğunluğunun ise Sünni olmasıdır. Alevilerin bir bakıma İran’daki Şii’lerle mezhepsel bağlarının bulunması , İran’ın bu ülkede yer alan Hizbullah taraftarlarına silah sağlaması, işleri daha da karışık hale getirmektedir. 

Kuzey Afrika ülkelerinden sonra , ayaklanmaların Orta Doğu’ya sıçramış olması , Suriye’nin içten içe tutuşması, işin içinde daha başka güçlerin ve olasılıkların bulunduğu düşüncesini akla getirmektedir. 

Ülkeler ve onları yöneten Zoraki liderler, Diktatörler artık rahatta değildirler.. Ve her ülkede halklar yeni taleplerle yöneticilerin karşılarına dikilmektedirler… 

Diktatörler önce halkın karşısına zorbalıkla çıkmakta, sonra pabucun pahalı olduğunu anlayıp tavizler vermekte ve daha sonra teslim olmaktadırlar… 

Yeni bir yüzyıl, sıkı rejimlerin , diktatörlüklerin, zorbaların devleti yönetmelerinin artık kolay olamayacağını göstermektedir. 

Aklı varsa, Beşar Esad’da bir an önce tasını tarağını toplar, karısı nasıl kaçtıysa , o da okuduğu ülke olan İngiltere’ye gidip orada tıp doktorluğu yapar.. Yoksa işler ciddidir… Geç kalınması hayatidir.

1. www.thedailybeast.com/.../syria-protests-what-is-happening-answers-to-6-key -questions/ - 

 
Toplam blog
: 2579
: 848
Kayıt tarihi
: 24.10.10
 
 

Mesleğim eğitimcilik… Şimdi artık emekli bir vatandaşım… biraz şairlik, biraz hayalcilik, biraz s..