Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

13 Şubat '16

 
Kategori
Dünya
 

Suriye iç savaşının 5 yıllık bilançosu: Suriyelilerin yüzde kaçı hayatını kaybetti?

Suriye iç savaşının 5 yıllık bilançosu: Suriyelilerin yüzde kaçı hayatını kaybetti?
 

Suriye Siyasi Araştırmalar Merkezi, Lübnan'ın başkenti Beyrut'ta Suriye'de 2011 Mart ayında barışçıl gösterilerle başlayarak daha sonra iç savaşa dönüşen çatışmaların korkunç bilançosunu yayımladı.

Suriye Siyasi Araştırmalar Merkezi'nin araştırması İngiliz The Guardian gazetesinde yayımlandı. Araştırma Suriye'deki korkunç yıkımı rakamlarla ortaya koyuyor. 

Araştırmaya göre son 5 yıl içerisinde Suriye halkının yüzde 11.5'i iç savaş nedeniyle öldü ya da yaralandı. Çatışmalar dolayısıyla hayatını kaybedenlerin 470 bin olduğu ifade edildi. 

BM verilerine göre, Suriye'deki çatışmalarda yaşamını yitirenlerin sayısı 250 bin. BM'nin Suriye'deki birçok veriye ulaşamadığı için ölümlerle ilgili doğru rakamları vermesinin zor olduğu ifade edildi.

Suriye Siyasi Araştırmalar Merkezi'nin araştırmasına göre, iç savaş nedeniyle 1.9 milyon Suriyeli de yaralandı. Suriye'deki çatışma halkın yüzde 45'ini de yerinden ve yurdunda etti.

Başka bir veriye göre de, 70 bin insan iç savaşın getirdiği etkiler nedeniyle ilaç yetersizliği ve açlıktan dolayı yaşamını yitirdi.

Suriye Siyasi Araştırmalar Merkezi'nin araştırması ekonominin de çatışmalar nedeniyle ağır darbe aldığını gösteriyor. Suriye'deki iç savaşın ülke ekonomisine maliyetinin 255 milyar dolar olduğu belirtildi. 

Suriye'de 2011 yılında ortalama yaşam beklentisi 70 yaş civarında iken bu rakam 2015'te yüzde 55.4'e düştü.

Rusya'nın havadan, Esat rejimine bağlı Suriye ordusu ile İranlı militanların karadan bombaladığı Halep'te de büyük bir insanlık dramı yaşanıyor. 

Uluslararası Kızıl Haç Komitesi'nin son verilerine göre, Halep'teki son çatışmalar nedeniyle 50 bin kişi şehirden kaçtı.

Şehirde yaşayan 300 bin kişinin ise su ve gıda sıkıntısıyla karşı karşıya olduğu belirtildi. Su ve gıda sorununun çözülmemesi halinde halkın önemli bir kısmının şehirden kaçacağı belirtiliyor.

Bu arada 2.5 milyon Suriyeliyi mülteci olarak ülkemize kabul etmenin maliyetini de Türk halkı olarak biz çekiyoruz. Yöneticilerimiz bu güne kadar Suriyelilere 10 milyar dolar harcadıklarını açıkladı.

Bu arada Birleşmiş milletler sınıra gelen Suriyelileri içeri almamız için bize baskı yaparken, Avrupa Birliği vereceği üç kuruş para nedeniyle ülkelerine mülteci göndermememizi ve ülkelerine gelen mültecileri geri almamızı istiyor.

Sizin anlayacağınız rüzgar ekip, fırtına biçiyoruz.

 
Toplam blog
: 3842
: 3093
Kayıt tarihi
: 23.03.08
 
 

Antalya'da 1956 yılında doğdum. Emekliyim, Üniversite mezunuyum. Evliyim, bir oğlum var Mimar. Gü..