Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

27 Şubat '16

 
Kategori
Dünya
 

Suriye iç savaşının acı bilançosu. Savaştan etkilenen çocuk sayısı...

Suriye iç savaşının acı bilançosu. Savaştan etkilenen çocuk sayısı...
 

Savaşın ne kadar kötü olduğunu gösteren bir raporu sizlerle paylaşmak istiyorum.

Suriye’de 18 Mart 2011’de başlayan çatışmalar beşinci yılına girerken UNICEF’in hazırladığı raporda savaşın en büyük mağdurunun çocuklar olduğunu gözler önüne serdi. 

Rapora göre; Suriye ve Irak’taki çatışmalardan 14 milyon çocuğun etkilendiği belirtilerek, “Suriye’de yaşanan kriz beşinci yılına girerken, ülke içerisindeki 5.6 milyondan fazla çocuk hâlâ risk altında. Çatışma bölgesinde bulunan 2 milyon çocuğa insani yardım kuruluşlarının erişimi güçlükle sağlanıyor.

Halen 2.6 milyon civarında Suriyeli çocuk okula gidemiyor. Yaklaşık 2 milyon Suriyeli çocuk bugün Lübnan, Türkiye, Ürdün ve diğer ülkelerde mülteci olarak yaşıyor. Bu sayıya ek olarak, mültecilere ev sahipliği yapan dezavantajlı topluluklara mensup 3.6 milyon çocuk da talep fazlalığından dolayı eğitim ve sağlık gibi alanlardaki hizmetlerin yetersiz hale gelmesi ile krizin olumsuz etkilerine maruz kalıyor” deniliyor. 

Bunu yakından gözleme imkânına sahip birisi olarak Antalya-Kumluca’da seralarda, bahçelerde çalışan binlerce Suriyelinin çocuklarını yakından görüyorum. Hiç birisi okula gitmiyor. 15-16 yaşında kızlı erkekli Suriyeli gençler bile seralarda ve bahçelerde çalışıyorlar.

 Biz gelelim raporun detaylarına:

Savaştan önce Suriye’de 23 milyon insan yaşıyordu. Suriye’deki yardıma muhtaç insan sayısı 12.2 milyon, bunlardan 7.6 milyon kişinin iç göçe zorlandığı, Suriye’deki ulaşılması zor bölgelerde yaşayan insan sayısının 4.8 milyon kişi olduğu belirtilen raporda, ulaşılması zor bölgelerde yaşayan bu insanlardan 2 milyona yakını çocuklardan oluştuğu kaydedildi. Anne-babasını kaybeden 8 bin Suriyeli çocuğun ülkelerini yalnız terk ettiğinin de vurgulandığı raporda, 114 bin bebeğin de mülteci olarak başka ülkelerde dünyaya geldiği belirtildi.

Etkisi her geçen gün artan Irak bağlantılı kriz nedeniyle evlerini terk etmek zorunda kalan 2.8 milyon çocuğun pek çoğunun, silahlı grupların kontrolü altındaki bölgelerde sıkışıp kaldığı da belirtilen raporda, 5.6 milyon çocuğun da yardıma muhtaç olduğu kaydedildi.

UNICEF Genel Direktörü Anthony Lake, küçük çocukların bugüne kadar krizin tüm zorlu koşullarına maruz kaldığını belirterek, “Acı, şiddet ve kayıplar kişiliklerinin geliştiği çağda olan ergenlerin yalnızca geçmişinde bir yara olarak kalmayıp geleceklerini de şekillendiriyor. Kriz beşinci yılına girerken, bu genç kuşak, belki de şu anda kendi yaşadıkları acıları ileride başkalarına yaşatacakları bir şiddet döngüsü içinde yitip gitme tehlikesi altında” dedi.

UNICEF’in, çocuk felci aşılama faaliyetleri kapsamında Suriye içinde 2.9 milyon, Suriyelilere kapılarını açan ülkeler de dâhil olmak üzere bölgede ise 22 milyon çocuk için aşı çalışması yaptığı da belirtilen raporda, Suriye içinde 840 binden fazla çocuğa kızamık aşısı yapıldığı da kaydedildi. UNICEF ayrıca Suriye içinde 16 milyon, bölgede ise 1.7 milyon insana temiz su ulaştırdığı bildirilen raporda, Suriye ve bölgede bulunan 800 binden fazla çocuğa da psikososyal destek sağlandığı bildiriliyor.

Suriye’de bu güne kadar 470 bin kişi öldü. 1.9 milyon kişi yaralandı, sakat kaldı. Ülke nüfusunun yüzde 45’i yerinden yurdundan oldu.

Peki, bu savaşın sorumluları kimler?

Bu sorunun cevabı aslında belli! Ancak açıkça söylemek biraz zor! Sizin anlayacağınız “filler tepişirken, olanlar çimlere oluyor.”

 

 
Toplam blog
: 3842
: 3093
Kayıt tarihi
: 23.03.08
 
 

Antalya'da 1956 yılında doğdum. Emekliyim, Üniversite mezunuyum. Evliyim, bir oğlum var Mimar. Gü..