Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

05 Kasım '13

 
Kategori
Siyaset
 

Suriye ile Mısır'ın yönetim zıtlığı ve Birleşmiş Milletler

Suriye ile Mısır'ın yönetim zıtlığı ve Birleşmiş Milletler
 

Ortadoğu haritası


Öncesi bir yana, 1991 den beridir kaynayan Ortadoğu ve Kuzey Afrika'nın Osmanlı sonrası Birleşik Arap Cumhuriyeti ismiyle tek devlet çatısını denemiş Suriye ve Mısır bu dönemi de en çelişik şekilde yaşamaktadırlar.

Tek halktan oluşan Mısır; Ümmetçi ve Milliyetçi veya Laik ve muhafazakar katı iki kesime ayrılmış MISIR neredeyse bölünme noktasına gelmiştir.

Aslında ne MÜBAREK döneminde ne de MURSİ döneminde kökten çatışmalar yaşanmamış ama MISIR'IN ilk seçilmiş Cumhurbaşkanı MURSİ'Yİ deviren SİSİ MISIR'da demokrasiyi ihlal etmiş, kökten çatışmalar dönemini başlatmış hem de tek halktan oluşan MISIR'I neredeyse bölünmeye sürüklemektedir.

Buna karşılık Şia - Sünni ARAP ve KÜRT kesimlerden oluşan SURİYE'de diktatör, katil ESED'in yönetimde kalmasına göz yumuluyor pardon destek veriliyor.

Yani Mısır'da seçilmiş Cumhurbaşkanı hapis ve yargılanıyor ama Suriye'de de katil diktatör devletin başında; bu durum uluslararası politikanın kökten çelişkisi değil midir. Devletler üstü güçler diktatör ESED'i destekliyor ama Mısır'da seçilmiş Cumhurbaşkanı MURSİ'nin hapiste yargılanmasına göz yumumuyor.

Bu pencereden Birleşmiş Milletlerin fonksiyonunun ne olduğunu anlamak mümkün müdür?

  

 
Toplam blog
: 617
: 1221
Kayıt tarihi
: 03.12.07
 
 

Her kesimi anlama ve kabullenme bilincimle; her kişinin asgari yaşam şartlarına sahip olabildiği,..