Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 
 

Kamu Yönetimi Bilim Uzmanı ABDULLAH BEDELOĞLU

http://blog.milliyet.com.tr/abdullahbedeloglu

22 Ocak '14

 
Kategori
Tarih
 

Suriye isyan bastırma harekâtı ve Osmanlı Devleti isyan bastırma harekâtları

Suriye isyan bastırma harekâtı ve Osmanlı Devleti isyan bastırma harekâtları
 

Suriye devlet başkanı Beşir Esad demokrasi getirme çok partili hayata geçiş yeniliklerine girişti. Muhalif bu grup seçim sonuçlarını kabul etmeyip Suriye yönetimi Baas Yönetimi ve Beşir Esad yönetimi Saddam Hüseyin, Kaddafi gibi yok edilmedikçe demokrasiyi ve demokratik reformları kabul etmeyeceklerini Batılı devletlerin kendilerini Irak’ta olduğu gibi yardım edeceğini düşünerek isyan harekâtını başlattı.

Suriye Devleti Osmanlı Devleti’nin Celali İsyanlarını bastırma harekâtlarında olduğu gibi bir askeri strateji ile harekâta başlamadı. Baba Hafız Esad’ın askeri stratejilerini uygulamadı. Yine 1925 yılında Atatürk ve İsmet İnönü’nün Güneydoğu Anadolu’daki gibi isyan bastırma metodunu uygulamadı. İsyancılarının bir kısmının ölmesi ile isyanın kendiliğinden biteceği varsayıldı.

Osmanlı Devleti isyanları bastırmak için Murat Paşa’yı görevlendirdi. Sonunda Osmanlı Devleti,Celali İsyancılarını kesin olarak ortadan kaldırmaya karar verdi. Sadrazam Kuyucu Murat Paşa büyük bir orduyla 1606’da Anadolu'ya geçti. 1610yılına kadar isyancı Celalileri ve adamlarını acımasızca öldürerek cesetlerini açtırdığı kuyulara doldurttu. Bu dönemde öldürttüğü insan sayısının 65 bin civarında olduğu rivayet edilir. 1581 yılında Bolu ve Gerede’de Köroğlu ile başlayan Celali İsyanlarını bastırma savaşları 1658 yılına kadar Tımar Sistemini ve Tımarlı Sipahileri kaldırıncaya kadar sürdü.Müslüman halkı Yörük hayatına mahkum etti.

Osmanlı Devşirme ordusu bugünkü Suriye ordusunun elindeki otomatik silahlara bombalara sahip değilken 4 yılda Suriye’de ölen insan sayısından 6 kat daha fazla insan öldürmüştü. Suriye Devleti, Osmanlı Devleti’nin öldürdüğü insan sayısının henüz altıda birini öldürmedi. Osmanlı isyan bastırma harekâtlarını yere göğe sığdıramayanlar Suriye Devleti’nin muhaliflerini demokrasiyi çok partili sistemi getirmeye çalışan Beşir Esad yönetimi ve Suriye Devleti yıkılıncaya kadar (isyancıları) destekleme düşüncesinde midir?

Tüm demokrasilerde cumhurbaşkanlığı süresi zaten sınırlıdır. Demokrasinin işlemesi durumunda Beşşar El-Esad’ın görevi, görev süresi dolunca bitecekti. Hangi akla hizmet ederek çok partili demokrasiyi getirmek isteyen bir lidere karşı savaş açarlar ve isyancıları destek talebinde bulunurlar? İsyancılar insan öldürmüyor, zulüm işkence yapmıyor denir. İsyancıların öldürdüğü insan sayısı ne kadar ölen insanların ne kadarı Suriye Baas Partisi taraftarı yayınlanmıyor.
İnsanları öldüren isyancılar neden katil olarak görülmüyor alkışlanıyor silahlandırılıyor?Neden batılı devletler isyancıları terörist, demokrasi düşmanı olarak görüyor. Türkiye, Dünya’da Batılı devletlerce terörist listesine, antidemokratik rejim taraftarları listesine alınmış insanları destekleyen ülke konumuna düşürülmemelidir.

Atatürk ölmüştür ama Atatürkçülük bakidir. Beşşar El-Esad'ın naçiz vücudu elbet bir gün toprak olacaktır. Hafız El-Esadcılık ise baki kalacaktır.Velid El Muallim, John Kerry’ye "Dünya’da hiç kimse Suriye liderinin meşruiyetini bitirme hakkına sahip değil.” dedi.

 

 

BM GENEL SEKRETERİ BAN Kİ MOON: “Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad’ın geleceğine Suriye halkı karar verecektir.” dedi.

Abdullah Bedeloğlu

 
Toplam blog
: 152
: 2363
Kayıt tarihi
: 13.01.10
 
 

İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi, Muğla Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Yü..