Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 
 

Mahmut Ekrem Muhalefet demokrasiye geliştirir

http://blog.milliyet.com.tr/profilimaspx

23 Temmuz '12

 
Kategori
Siyaset
 

Suriye kilidi kırıldığında, İran ve Çin'e dur demek kolaylaşacak,

Suriye kilidi kırıldığında, İran ve Çin'e dur demek kolaylaşacak,
 

Sular tersine akmaya başlıyor gibi görünsede, Suriye ve Esad direnişe devam edecektir. Rusya'nın ikna edilmesi zor görülüyor. Suriye'ye, BM'nin müdahale kararı almasına, vetoyla karşı çıkıyor.

Rusya'nın, Doğu Akdeniz'deki tek deniz üssü olan Tartus'tan vazgeçmesini  beklenemez.. Sonuna kadar Rusya'nın direneceği açısından baktığımızda, daha çok insanın hayatını kaybedeceği gerçeğiyle karşı, karşıya kalıyoruz. Esad, kendine bağlı birliklerle direnişine devam edecek gibi görünüyor.

Esad'ı, ikna edecek olan Rusya Devlet Başkanı Putin'den başkası olamıyacağına göre, ABD'den alacağı tavizler ve Ordadoğu'nun şekillenmesinde öngörülecek  rolü, bu kararı vermesini sağlıyacaktır. 

Ortadoğu politikaları, bir yerde Çin'i durdurmak adına şekillendirildiğini düşünecek olursak, Suriye'den sonra, İran'ın köşeye sıkıştırlması ve nükler silah üretmesinin durdurulması için baskının artacağınıda söyliyebiliriz.   

Birkaç milyarlık nüfusa sahip olan Çin, ekonomik ve askeri yönden kabına sığmamaktadır. Dünya'nın 2. büyük ekonomisine sahip olan ülke, GSYH yüzde 8,9 büyüme kaydediyor ki, Bloomberg anketinde ekonomistlerin tahmini 8,7'nin de, üstünde bir büyüme göstermektedir.   Son model teknolojilerle, atom bombalariyle  donatılmış olan Çin ordusu 2020' lerde, ABD'yi gececek duruma geleceği uzmanlarca dile getirilmektedir.           

Çin'in yayılma politikalarına karşı ABD'nin gelecek 50 yılı proğramladığı zihinlerden  uzak tutulmamalıdır. Kuzey Afrika ülkelerinde başlıyan ''Arap Baharı'' Ortadoğu'da devam ediyor.

ABD'nin Çin kozunu kullanarak Rusya'yı ikna edeceğini varsayarsak, Suriye'den sonra , İran'ın direncinin kırılması kaçınılmaz olacaktır.

Bu arada Kuzey Irak'taki Kürt Otonom Bölgesi (Şimdilik) Başkanı Barzani, Suriye'deki kürtlere destek sözü verdiği unutulmamalıdır. Nitekim, kuzeyde kürtlerin yoğun olduğu bölgeden çekilen, Suriye ordusunun boşluğunu PKK militanların doldurdu gözönüne alındığında, Türkiye'yi mecburi Suriye'ye girmeye kışkırtmaktadırlar. 

Şu hiçbir zaman unutulmamalıdır. ABD günlük planlarla, hiçbir icraata girişmiyeceği hususudur . ABD'de yayınlanan Kürdistan haritaları akıldan çıkarılmamalıdır. ABD'yi müttefik görmenin faturasını sonra ağır bi şekilde ödemek zorunda kalmıyalım. 

 
Toplam blog
: 147
: 638
Kayıt tarihi
: 13.05.08
 
 

Hızla kirlenen dünyamızda, üstümüze düşen görevi yerine getirmek için çalışmak, gelecek kuşaklara..