Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

28 Mayıs '13

 
Kategori
Güncel
 

Suriye konusunda AB içinde çatlaklar ve Irak

Suriye konusunda AB içinde çatlaklar ve Irak
 

AB içinde İngiltere, Suriye isyancılarına karşı sürdürülen silah ambargosunun yumuşatılarak kaldırılmasını istedi. Gerekçe olarak muhaliflere sağlanacak silah desteğinin ölümleri azaltacağını ileri sürdü. İngiltere’nin bu fikrine karşı olanlar silahların yanlış ellere geçerek büyük tehlikelere yol açacağını savunuyorlar. Fransa ve İngiltere muhalif gruplara silah ambargosunun kaldırılmasını desteklerken diğer üyeler bu fikre karşılar.

Avusturya, Çek Cumhuriyeti, Filanda, Hollanda, İsveç Suriye’ye gönderilecek silahların El Nusra gibi aşırı İslamcıların eline geçmesinden endişe duyduklarını dile getiriyorlar.

Almanya Dışişleri Bakanı Guido Westerwelle ve İngiltere Dışişleri Bakanı William Hague gruplar arası bir anlaşma olmazsa ortaya getirilen ambargo ile ilgili paketin geçerliliğini yitireceğini açıkladılar.

Türkiye, Fransa ve İngiltere’nin önerisine tam destek veriyor.

Geçen hafta, Beyaz Saray'ın, Türkiye’nin Esad’a karşı gösterdiği  “şahin” tutuma kabaca ters yanıt verdiği  dış haberlerde yer aldı.

Suriye üstüne tartışmalar genelde, Suriye’ye silahın gönderilmesi ile kanın durmayacağı aksine çatışmaları şiddetlendireceği yönünde.

Gelecek ay, Cenevre’de yapılacak uluslararası barış konferansına Suriye’nin de katılacak olması, Rusya’nın, İran’nın da toplantıya katılmasını istemesi Suriye olayına değişik bir boyut kazandırıyor. Rusya, her alanda Suriye-Esad desteğini sürdürüyor.

Uluslararası  dış politikalarda Suriye çıkmazı açık bir şekilde görülüyor. 2014 yılı teleffuz edilmeye başlandı.

Suriye’de şiddet yanlısı aşırı gruplar toplanmış durumda. Olaylar hiçbir grubun inisiyatif ve kontrolünde değil. Ateş devam ediyor. Kısa süre içinde biteceğe benzemiyor. Türkiye ateşin kenarında. Türk hükümetinin şimdiye kadar İzlemiş olduğu politikaların eleştirilmesi, Reyhanlı'da bomba patlaması ve 52 kişinin ölümüne yol açması ile birlikte içerde doruğa çıktı.

İran, Türkiye ve Suriye arasında arabuluculuk teklif etti.

Savaş, savaş olarak bitmiyor. Yıkımın etkisi yıllarca sürüyor. Dostluklar düşmanlıklar kolay kolay zihinlerden silinmiyor. Çünkü savaşın acısı büyük.

Türkiye, zamanında İran ve Irak için “komşum iyi geçinmek zorundayım, biz birlikte yaşayacağız “ dedi. Sonra , “komşularla sıfır sorun” diyerek dış politika çerçevesini belirlemişti. Ama Suriye konusunda aynı duyarlılığı gösteremedi. Olayı sadece Esad’ın gitmesi olarak gördü.

Bu satırlarla birlikte dış basından, Bağdat’ta Şii mahallesinde kuvvetli bir patlama sesi ve altmıştan fazla ölünün olabileceği haberi geliyor.

Irak'ta şiddetin arka arkaya tırmanış göstermesi Suriye ile bağlantılı görülüyor. Suriye’de karmaşa ile birlikte farklı gruplar çoğaldıkça, şiddet komşuları da etkiliyor. Sözün kısası çok önemli ve kritik günler geçiriyoruz.

Hüseyin Seyfi 

 
Toplam blog
: 498
: 1546
Kayıt tarihi
: 12.08.07
 
 

Öğretmen Okulunu ve İktisat Fakültesi Kamu yönetimi bölümünü bitirdim, eğitimciyim, İyi derecede ..