Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 
 

Mahmut Ekrem Muhalefet demokrasiye geliştirir

http://blog.milliyet.com.tr/profilimaspx

04 Eylül '12

 
Kategori
Siyaset
 

Suriye krizi ve Erdoğan'ın imaj kayıpları!

Suriye krizi ve Erdoğan'ın imaj kayıpları!
 

Şöyle geriye doğru gidip Başbakan'ın dünya siyasetinde ortaya koyduğu performansları hatırlarsak, bugün Türkiye'nin içinde bulunduğu çıkmazı daha iyi anlarız, kanaatindeyim.

Başbakan Erdoğan'ın imajı; İslami dayanışmayı ve yaygınlaşmayı da beraberinde getirmişti. Suriye ve Türkiye arasındaki dış politika olumlu yönde değişim göstermiş, İranla olan ilişkilerde de yakınlaşma  eksen kayması tartışmalarına yol açmıştı.

Bu dönemde İsrail'le olan gerilim, ABD'nin Ortadoğu'da en büyük müttefiki Türkiye ile arasında soğuk rüzgarlar estirmişti.

İslam Dünya'sında Erdoğan'ın imajını yükselten olayları kısaca hatırlarsak;

2009 Yılında Davos zirvesinde İsrail Devlet başkanı Simon Perez ile Dünya'nın gözleri önünde sert bir tartışmanın yaşanması. Meşhur (One Minute) olayı.

Hamas Lideri Halid Maşel'i destekledi, Türkiye'de ağırladılar. İsrail ve ABD'nin karşı çıkmasına rağmen.Davutoğlu ve Ömer Çelik'te toplantıya bulundular. 16 Mart 2012.

''Darfur Kasabı'' diye anılan Sudan Cumhurbaşkanı Ömer El Beşer'i  2008 yılında Türkiye'ye davet ettiler. (200 bin Müslüman olmayan Arap ve Afrika'lının katili,soykırım suçlusu)

Başbakan Erdoğan, 29 Kasım 2010  Kaddafi'den İnsan Hakları ödülü aldı. Ülkede ve Dünya'da büyük tepkiyle karşılaştı.

İsrail'in Gazze'ye yardım götüren İHH'nin  8 gemisine saldırarak 9 kişinin ölümüne neden olmasından dolayı, Türkiye'de yapılan Anadolu Kartalı  Askeri Manevrası , Türkiye, İsrail, İtalya ve ABD arasında yapılacaktı. Türkiye İsrail'in katılmasına izin vermedi. Buna tepki olarakta Amerika'da tatbikata katılmadı.

 Bir Mart Teskeresi'ninde TBMM'den geçmemiş olması, aradaki soğukluğun dolayısiyle koparılması gereken tavizlerin birer nedeni olarak ABD ve İsrail'in artı hanesine yazıldı.

 Mavi Marmara olayında İsrail'in özür dilememesi ve tazminata yanaşmaması Erdoğan açısından eksi puan olmuştur. Suriyenin Türk jetini düşürmesi, imajın bozulmasına neden olan unsurlar olarak görülmektedir.

Türkiye, Suriye politikasında ne yapacağını net olarak ortaya koyamamakta ve bir çıkış noktası  aramaktadır. Bölgede ve Avrupa'da  kaybedilen prestij, bir yandan da  Türkiye ve Dünya'da  Erdoğan imajının değişmekte olduğudur. Türkiye'nin gürlediği gibi yağmasının ne kadar zor olduğu, Suriye krizinde ortaya çıkmıştır. Buda imaj kaybına neden olmaktadır.      

 
Toplam blog
: 147
: 638
Kayıt tarihi
: 13.05.08
 
 

Hızla kirlenen dünyamızda, üstümüze düşen görevi yerine getirmek için çalışmak, gelecek kuşaklara..