Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

15 Nisan '09

 
Kategori
Dünya
 

Suriye ne yapmak istiyor/ Suriye Ermenileri ne yapıyor?

Suriye ne yapmak istiyor/ Suriye Ermenileri ne yapıyor?
 

Daha önce Suriye resmi organlarınca yayınlanan ve Türkiye’nin bir kısımını kendi topraklarında gösteren haritaları biliyoruz. Ya da bazı başka komşu ülkelerin rüyalarını süsleyen sözde haritalar hep karşımıza çıkıyor ya da çıkarılıyor. Şimdi de Suriye’de, Taşnak Partisi’nin kontrolü altında bulunan Suriye Ermeni Gençlik Organizasyonu (SEM)’in, Türkiye aleyhindeki faaliyetlerine hız verdiği bildiriliyor. Edinilen bilgilere göre, söz konusu kuruluş tarafından, son olarak 22–25 Mart 2009 tarihlerinde Halep'te "Büyük Ermenistan" sergisi adı altında bir etkinlik düzenlendiği biliniyor.

Sergide, "1915 Olayları"na ilişkin fotoğraflar, Türkiye’nin Lizbon Büyükelçiliği'ni 1983 yılında işgal eden Ermeni teröristlerin hayat hikâyeleri ve resimleri ile çeşitli makalelere yer verildi. SEM Kültür grubu, geçtiğimiz ay yine Halep’te “1915 Olayları" konulu bir piyes sahnelemişti. Serginin bir benzerinin Nisan ayında Kamışlı’ da açılacağı ifade ediliyor.

Bu arada, SEM tarafından Ermenice bastırılan 2009 yılı duvar takvimlerinin dağıtımına devam edildiği kaydedildi. Takvimlerde, Osmanlı İmparatorluğu döneminde isyan çıkaran Taşnak Partisi'ne mensup şahısların silahları ile birlikte çekilmiş toplu fotoğrafları ve Ağrı Dağı'na ait fotoğraflar, Ermenistan ve Ermeniler için önemli görülen tarihlerin yanı sıra Ağrı, Erzurum, Kars ve Van illerini de içerisine alan bir Ermenistan haritasının bulunduğu belirtiliyor.

Anılan etkinliklere Suriye makamlarının herhangi bir engellemede bulunmamasına dikkat çekiliyor. Bu durumun, son dönemde giderek gelişen Türkiye-Suriye ilişkilerini olumsuz etkileyebileceği ifade ediliyor.

Kısa bir süre önce, Haseke Ras Al Ayn'da bulunan Aziz Hagop Ermeni Ortodoks Kilisesi'nin restorasyon işlemlerinin bitmesinin ardından kilise bahçesine "1915 Olayları" ile ilgili bir anıt yapıldı. Söz konusu anıtın açılışında yapılan konuşmalarda, Türklerin Haseke'de binlerce Ermeniyi katlettiğine dair yalan-yanlış iddialarda bulunuldu. Törene Ermeni cemaatinin yanı sıra Suriyeli bazı Arap aşiret ileri gelenleri, askeri ve sivil yetkililerinin de katılmış olması durumun vahimiyetini anlatmaya yetiyordu. Bu toplantılar sırasında Türkiye aleyhtarı konuşmalar yapılırken Suriyeli yetkililerin müdahale etmemesi soru işaretleri yaratıyor. Son dönemdeki Türkiye-Suriye ilişkileri dikkate alındığında, Suriye makamlarının bu konuda hassasiyet göstermeleri ve bu tür faaliyetlere izin vermemeleri gerekiyor.

Hem Suriyeli yetkililer unutmasın ki Büyük Ermenistan hayalleri içinde kendi topraklarının büyük bir kısmı da yer almakta. Yakın bir gelecekte yeni haritalarla onların da karşısına dikilip taleplerini yineleyenler olursa hiç şaşırmasınlar.

 
Toplam blog
: 405
: 914
Kayıt tarihi
: 19.04.07
 
 

Okumayı ve kendimce yazmayı severim. Samimi eleştirilere açık biriyimdir. ..