Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

21 Ağustos '16

 
Kategori
Dünya
 

Suriye savaşı ertelenecekmiş anne

Suriye savaşı ertelenecekmiş anne
 

Savaşın algılanması, savaşı yaşamayanlar için sanal bir görüntü haline geldi. Bölgemizde savaşın her türlüsünü yaşıyor, görüyoruz. Terör savaşları, iç savaşlar, cephe savaşları akıl almaz bir şekilde sürmekte.

Suriye’de kanlı iç savaş acımasız bir şekilde devam ediyor.

Savaşın içinde yaşamayanların, savaşın getirdiği ıstırap, kan ve gözyaşları umurlarında değil.

Geçtiğimiz günlerde savaşın içinden bir çocuk fotoğrafı yürekleri sızlattı. Yıkıntılar arasından çıkartılan beş yaşındaki Ümran Dakneş adlı çocuğun durumu Suriye iç savaşının ne hallere geldiğini gözler önüne seriyordu.Tıpkı ailesiyle birlikte Yunanistan’a gitmeye çalışırken Bodrum sahilinde teknenin batması sonucu Aylan bebeğin cesedinin kıyıya vurması gibi.

Benzer sahneler, toplum üzerinde bir anlık geçici etki yapıyor. Dünya kamuoyu böyle görüntülere bireysel olarak “vah tüh”lerle tepki veriyor, hepsi o kadar. Savaşa karşı gösteriler, protestolar etkili değil. Dünyada kamuoyu baskısı sıfır derece. Konu savaşa karar veren ve bunu sürdüren ülkelerin insafına ve inisiyatifine kalmış.

Suriye savaşı, sadece Suriye içinde kalmayan, emperyalist ülkelerin bölgeye kendi emellerine uygun  yeniden şekil verme hareketi. Bölge ülkelerinden Türkiye, bir şekilde savaşın içine itilerek ya da içte karışıklık oluşturularak iç savaşla tıpkı Yugoslavya, Irak gibi bölünecek parçalanacaktı. Türkiye veya iktidar, işin farkına Fetö darbe girişimi ile çok geç uyandı. Oysa, Türkiye’de mevcut terör hareketleri, iç savaş denemelerinin, Türkiye’yi bölüp parçalamanın bir parçasıydı.

Türkiye’nin Suriye politikası son açıklamalar ışığında değişeceğe benziyor. Türkiye kamuoyu yedisinden yetmişine sonucu merakla bekliyor. Başbakan Yıldırım, yabancı basın temsilcilerine verdiği demeçte, "Türkiye 6 ay içinde Suriye konusunda aktif rol oynayacak. Esad geçiş sürecinde bir muhatap olarak kabul edilebilir ancak Suriye'nin geleceğinde yer alamaz. Türkiye, Suriye'nin etnik olarak bölünmesine izin vermeyecek. Suriye konusunda çözüm için İran, Körfez ülkeleri, ABD ve Rusya ortak çalışmalı" dedi. (Milliiyet). Bilinen durum, Rusya ve İran’ın saflarının ayrı olması. Türkiye, şimdiye kadar koalisyon güçleri ve ABD’nin yanında yer aldı.

Umarız, şöyle ya da böyle, Türkiye, Suriye barışında etkili olur ve iç savaş son bulur.

Not: Gazetelerde, Ümran Dakneş’in resmini gören ve iki gün sonra da başbakanın yabancı basın temsilcilerine yaptığı açıklamayı dinleyen 7 yaşındaki çocuğun, koşarak annesine, “Suriye savaşı ertelenecekmiş anne” diye sevinçle bağırması Suriye iç Savaşı’nın ne kadar içimize işlediğinin göstergesi değil mi?

Hüseyin Seyfi

 
Toplam blog
: 498
: 1546
Kayıt tarihi
: 12.08.07
 
 

Öğretmen Okulunu ve İktisat Fakültesi Kamu yönetimi bölümünü bitirdim, eğitimciyim, İyi derecede ..