Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

09 Eylül '16

 
Kategori
Dünya
 

Suriye savaşından küçük kareler

Suriye savaşından küçük kareler
 

Suriye tablosu hazin. Beş yıllık savaşın bilançosu ağır. Savaşın paramparça ettiği Suriye’de nüfusun dörtte birinden fazlası evini barkını, yurdunu terk etmek zorunda kaldı.

Suriye’de  yaşayan halk perişan. Bir hesaba göre yaklaşık 17-18 milyon kişi Suriye’de yaşam savaşı veriyor.

Savaşta ölen ne kadar, yaralanın sayısı nedir kesin bir rakam vermek güç. Yalnız her vatandaş yakın çevresinden ve tanıdığından öleni, yaralıyı biliyor.

BBC- News’in Ortadoğu sitesinde yayınlanan videoda ölen çocuk adları verilirken,

“Ölen çocukların tamamının künyesini okumanız tam 19 saatinizi alır” diye not düşülmüş. Ne kadar çocuk ölümlerinin olduğu bu bilgiden anlaşılıyor. Haberde vurularak öldürülenler, yangında ölenler, hava saldırılarında ölenler rakamlarla veriliyor.

Tablo içinde, savaş öncesi Suriye nüfusu 24,5 milyon olarak verilirken, BM tahminlerine göre savaş sonrası Suriye’de 17.9 milyon kişi yaşıyor. Her şeye rağmen Suriye’de hayat devam ediyor.

Savaşlar yaşamı altüst ediyor.

Suriye’de İşsizlik, % 14’ den % 50’ye çıkmış durumda. Nüfusun yaklaşık %70’i aşırı yoksullaşmış, temel gıda maddelerini ve temel ihtiyaçlarını alamıyor. Gıda üretimi ve dağıtımı savaş yüzünde en kötü şekilde etkilenmiş vaziyette. Yiyecek maddelerinin çoğu karaborsa ve inanılmaz fiyatlarda. Doğu halkının temel tüketim maddesi olan ekmek  çok pahalı. Savaş öncesi buğdaya sübvansiyon uygulayan Suriye devleti, savaşla birlikte desteği azaltınca ekmek fiyatları fırlamış.

2011 ve 2016 gıda fiyatlarındaki enflasyon artışı, hükümet kontrolü dışındaki alanlarda binlerle ifade ediliyor. Rejimim kontrol etmediği bazı bölgelerde süt fiyatındaki artış %’ de 20 000, ekmekte % 6500, pirinçte % 2800, şekerde % 4600, yumurta %3600 olarak veriliyor. Rejim kontrolü altındaki yerlerde ise fiat artışı, %200 ile % 525 arasında.

Eğitim, savaşla birlikte paramparça, dörtte bir oranında okullar savaş esnasında yıkılmış. 52500 öğretmenin çalıştığı okullarda eğitimin  2010’a göre durumunu en güzel şekilde okula giden çocuk sayısı açıklıyor, savaş öncesine göre, okula giden öğrenci sayısı %40 daha az.

Tüm bunları gördükçe, Büyük kurtarıcımız Mustafa Kemal Atatürk’ün şu sözünü hatırlamamak elde değil, “ Zorunlu Olmadıkça Savaş Bir Cinayettir”.

Hüseyin Seyfi

 
Toplam blog
: 498
: 1546
Kayıt tarihi
: 12.08.07
 
 

Öğretmen Okulunu ve İktisat Fakültesi Kamu yönetimi bölümünü bitirdim, eğitimciyim, İyi derecede ..