Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

25 Mayıs '09

 
Kategori
Güncel
 

Suriye sınırı, sınır güvenliği ve kaçakçılık

Suriye sınırı, sınır güvenliği ve kaçakçılık
 

Kaçakçılık, yurda sokulması veya yurtdışına çıkarılması yasak olan eşyayı, yasadışı yollardan yurda sokma veya yurttan dışarıya çıkarma yahut girmesi veya çıkması serbest ancak gümrük vergisine tabi eşyayı vergi vermeden yasadışı yollarla yurda sokma veya yurttan çıkarma olarak tanımlanmaktadır.

Bütün Dünya ülkeleri siyasal sınırlarından, kapı veya yollarından gerek bireysel, gerekse toplu halde kaçakçılık fiilini işleyen veya teşebbüs eden kişi veya teşekkülü kaçakçı olarak tanımlamakta ve yüz kızartıcı bir suç olarak görmektedir. İlga edilmiş olan 1918 sayılı Kaçakçılığın Men ve Takibine Dair Kanun, 1932 yılında ithal ikameci, aşırı korumacı ve tekelci politikaların izlendiği şartlar içerisinde yapılmış ve uygulanmıştır. Türkiye’ gümrük birliğinden sonra, yeni bir kaçakçılık mevzuatına oluşturma çalışmaları sonunda önce; 4926 sayılı kanunu uygulamış daha sonra, 5607 sayılı kanunu yürürlüğe sokarak geçmiş aksaklıklar tümüyle ortadan kaldırılarak çağın gereklerine uygun yeni bir yasa yapılmıştır.

Bir ülkenin sınırları, o ülkenin hükümranlığını, egemenliğini, bağımsızlığını sembolize eder. Dünya’da tarım toplumundan sanayi topluma geçişle birlikte, nüfus artmış ve şehirlerde toplanmıştır. Hükümetler sınır ihlallerine karşı daha bir müteyakkız davranma gereğini duymuşlardır.

İlk ve orta çağlardan, günümüze değin bütün bağımsız ülkeler gerek kendilerine gelir sağlamak, gerekse içerdeki ekonomiyi himaye edici mahiyette gümrük vergileri tesis ederek yabancı eşyaya karşı içerde üretilen eşyanın lehine vergiler uygulamışlar, muhafaza teşkilatları kurmuşlar, kaçakçılıkla mücadele etmişler, kaçakçılık yapanlara karşı ağır müeyyideler uygulamışlardır.

1929 Dünya ekonomik buhranı, korumacılık ya da himaye sistemini şiddetlendirmiştir. Amerika ve bazı Avrupa Ülkeleri gümrük tarifelerini yükseltmişlerdir. Korumacılık siyasetinin mahzurlarını-sakıncalarını- ortadan kaldırmak için sürt aks, kontenjan, takas, kliring, blokaj tedbirlerine başvurmuşlardır. Devletler milli ekonomilerini korumak adına, müdahale ve kontrol sistemlerini geliştirmişler, ithalatı kısıtlama, kontenjan, kota, fiyat ve döviz kontrolü gibi usulleri şiddetle uygulamışlardır. Gümrüğün önemi artmış, Devletler, milli ekonomilerini gümrük vergileri vasıtasıyla tanzim ve koruma altına almışlardır. Gümrük vergilerinin fiskal gayeleri yanında, sosyal ve ekonomik gayeleri olup, ekonomik gayeleri önemle olmakla birlikte, koruma amaçlı alınan gümrük vergileri sayesinde, ülke ekonomisinin şekillenmesi, tüketimin tanzim edilmesi, üretimin arttırılması, ihracatın teşviki mümkün bulunmaktadır.

Dışarıdan getirilen tüketim amaçlı eşyanın ithalatı, ülke içerisinde işsizliğin ve üretimsizliğin daha da kötüye gitmesi anlamını taşımaktadır. Bu itibarla her ülke milli ekonominin canlandırılması, issizliğin önlenmesi, istihdamın arttırılması için gümrük vergileri devreye sokulabilmektedir. Diğer taraftan hayati öneme sahip eşyanın ülkeye getirilmesi için gümrük vergilerinin parasal getirisi tamamen terk edilerek sıfır vergili olarak ülkeye sokulması mümkün bulunmaktadır. Bir ülkenin ekonomisine zarara yol açan sübvanse edilmiş ve dampingli mallara karşı yapılan ticari koruma, bazen ülkeye yapılan ithalatı kısıtlayıcı bir hüviyete dönüşebilir. Türkiye çiftçisi veya sanayicisi, bu tür dampingli eşyanın, çeşitli kaçakçılık yöntemlere başvurularak ülkeye sokulması durumlarında yasal yollardan aldığı tek önlem, zarara yol açan ülke veya firma ürünlerine, zararı giderecek düzeyde anti-damping vergisi konulması ve ihracatçı ülkenin fiyat taahhüdünde bulunmasıdır. Türkiye-Suriye sınırında yapılacak mayın temizleme işleminden sonra, mayınsız bölgenin bir gümrük mıntıkası (bölgesi) olması dolayısıyla, kaçakçılığa ortam oluşturacak popülist teklif veya taleplerin terk edilerek, sınır güvenliğini üst düzeyde tutmak için kamunun denetiminde tarımsal faaliyetlerin yapılabileceği projeler üzerinde durulmalıdır. Sınır güvenliği önemlidir, popülist, mali ve ekonomik gayelere feda edilmemelidir.
 
Toplam blog
: 135
: 1323
Kayıt tarihi
: 29.09.07
 
 

Ali Emir KARAALİ, Rize Doğumlu, 1978 Rize Lisesi Mezunu, (1988)T.C. Anodolu Üniversitesi   'İşlet..