Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

11 Ekim '12

 
Kategori
Siyaset
 

Suriye sorunu

Suriye sorunu
 

Ürgüp


Türkiye Suriye ilişkileri yıllardır sorunlu olmuştur. Baba Hafız Esad döneminde ayrı sorunlar yaşanmış, oğul Beşar Esad döneminde ayrı sorun yaşıyoruz.

Baba Esat ülkesinde Öcalan’ı barındırmış, PKK faaliyetlerine müsaade etmiştir. Hatay’ı kendi topraklarında göstermiş, ülkemize karşı hasma ne tutum takınmıştır. 400 Yıl boyu imparatorluk sınırlarında kalan topraklar, bize yabancı hale getirilmiştir. Suriye ye gidip gelmek, Suriye den transit olarak başka bir ülkeye gitmek sorun hale gelmişti.

Komşular ile sıfır sorun politikası gereği, Suriye’deki Beşar Esad yönetimi ile iyi ilişkiler dönemi başlatıldı. İki ülke liderleri karşılıklı ziyaretlerde bulunuyor, iki ülke ilişkilerinde bahar dönemi yaşanıyordu.

Suriye’de başlayan iç karışıklıklarda, Türkiye Beşar Esad yönetimi ile diyaloga girerek, karışıklıkların önlenmesi için yönetimle görüş alış verişinde bulundu. Dışişleri Bakanı Davutoğlu, defalarca Şam’a gitti. Genel seçim yapılmasını teklif etti. Halkın seçtiği yönetim etrafında, sorunlara çözüm aranmasını tavsiye etti. Suriye derin devleti, iktidarı bırakmaya yanaşmadı. Sorunun çözümü noktasında adım atmadı.

Gelinen nokta da Suriye’de 30 bin kişi öldürüldü. Şehirler bombalandı. Ülkemizde, Lübnan da, Ürdün’de 400 bine yakın sığınmacı var. Ülke içindeyse 2,5 milyon kişi evlerinden çıkmış, göçmen durumundadır. Suriye’de sınırımıza yakın yerlerde ormanlar yakılıyor, müdahale edilmeyen yangınlar bizim ülkemize sirayet ediyor.

Bir takım güçler, ülkemizin savaşa katılması için ortam hazırlıyor. Amaçları Türkiye, Irak, İran, Suriye’nin karşı karşıya geleceği bir savaş. Bu savaştan İsrail, Amerika, İngiltere, Fransa, Rusya kazançlı çıkacaktır. Önemli bir hususta; İran’ın Suriye’ye sağladığı silah ve mühimmat desteğidir. Nedense Türkiye’nin, muhaliflere desteğini dile getirenler, İran’ın özellikle Irak üzerinden sağladığı silah desteğini görmezden geliyor.

Mecliste teskere ye karşı çıkan CHP'ye şu soruyu sormalıyız: Siz iktidarda olsaydınız, bu tür tahrikler karsısında eli kolu bağlı durur muydunuz? Suriye, tahriklerini daha da ileriye götürür ve sözde Kürdistan Halk Tugayları Ordusu (YPG) sınırlarımızdan içeriye girmeye kalkarsa, Türk Silahlı Kuvvetleri buna dur demeyecek mi? Gerekeni yapmayacak mı?

Mevcut Suriye yönetiminin yerini koruması, İsrail’in işine geliyor. Dolayısı ile Amerika’nın, Rusya’nın da işine gelmektedir. İsrail uzun süredir Suriye yönetimi ile sorun yaşamamıştır. Golan tepeleri, yıllardır İsrail’in işgalinde olmasına rağmen, Suriye buna ses çıkarmamaktadır. Bölgemizde geleceğin en önemli ülkelerinden biri Türkiye olacaktır. Türkiye, bölgesel barış için anahtar ülkedir. Bölgede Türkiye’nin ağırlığı öne çıkarsa, Türk dünyası, İslam coğrafya’sı da öne çıkacaktır. Bunu gerçekleştirecek Türkiye istenir mi? Dolayısıyla İsrail ve müttefiklerinin, İran’a bir müdahaleden daha çok, İran ile Türkiye’yi, Suriye üzerinden karşı karşıya getirme hesabı bulunmaktadır.

 Mesele Suriye’deki Esad rejiminin devrilmesi meselesi değildir. Dünyanın en kritik ve stratejik bölgesinde güç oyunu oynanıyor. Bu oyunlar ile büyüyen Türkiye’nin önünün kesilmesi hedeflenmektedir. Türkiye ve İran, asla karşı karşıya gelmemelidir. İran, Suriye’nin tahriklerine engel olmalıdır. Suriye’nin tahrikleri sonucu gerilim tırmanır, savaş boyutuna gelinirse, bunun vebali İran’ın olacaktır.

Keşke 50 yıl öncesinden milli savunma sanayimizi kurabilseydik. Tank tamiri için İsrail’e, Heronlar, elektronik kumanda sistemleri, istihbarat için Amerika’ya muhtaç olmasaydık. Başkasının ajandasını değil, kendi ajandamızı uygular olsaydık. O zaman ağırlığımız daha başka olur, varlığımız dosta güven, düşmana korku salardı.

Mustafa Yolcu

 
Toplam blog
: 172
: 1405
Kayıt tarihi
: 26.06.09
 
 

1953 Yılı Çorum iskilip doğumluyum.  inşaat mühendisiyim. Ankara'da ikamet ediyorum Yazılarım baz..