Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

13 Temmuz '12

 
Kategori
Güncel
 

Suriye tarafından düşürülen uçakla ilgili çelişkili açıklamalar devam ediyor...

Suriye tarafından düşürülen uçakla ilgili çelişkili açıklamalar devam ediyor...
 

Suriye tarafından düşürüldüğü iddia edilen(!) uçağımızla ilgili her gün yeni bir açıklama yapılarak kafaları karıştırılmaya devam ediyor.

Bu güne kadar kim nasıl açıklama yapmış ona bakmakta fayda var.

22 Haziran 2012: Başbakanlık resmi açıklaması: İlgili kurumlarımızın sağladığı verilerin değerlendirilmesi ve Suriye ile yürütülen ortak arama kurtarma faaliyetleri çerçevesinde elde edilen bilgiler neticesinde uçağın Suriye tarafından düşürüldüğü anlaşılmıştır.

24 Haziran 2012: Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu: Uçağımız uluslararası karasularında vuruldu. Bir saldırı söz konusu!

25 Haziran 2012: Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç: Uçağımız uluslararası hava sahasında vurulmuştur. Suriye'nin uçağımızı kasıtlı olarak hedef aldığı kesindir. Suriye tarafından hiçbir uyarı olmaksızın vurulmuştur. "Uçaksavarlarla vuruldu" iddiasının gerçeklerle alakası yok. Lazer ya da ısıya güdümlü füze ile vuruldu.

25 Haziran 2012: Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz: Şu ana kadar çıkan parçalarda yapılan incelemelerde herhangi bir füze ve mermi izine rastlanmamıştır

26 Haziran 2012: Başbakan Tayyip Erdoğan : 22 Haziran 2012 tarihinde Suriye'nin 13 deniz mili açığında Doğu Akdeniz 'in uluslararası hava sahasında bir F4 askeri uçağımıza saldırı düzenlendi ve uçağımız Lazkiye'nin 8 deniz mili açıklarında Suriye karasularına düştü. Bunun altını çizerek söylüyorum, Suriye karasularında uçağımız vurulmamıştır, uluslararası sularda vurulmuştur. Vurulduktan sonra Suriye sularına düşmüştür.

09 Temmuz 2012: Genelkurmay İletişim Daire Başkanı Tuğgeneral Baki Kavun: Bir füze görüntüsü yok

09 Temmuz 2012: Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel: Uçağımız uluslararası hava sahasında düşürüldü. 

11 Temmuz 2012: Genelkurmay Başkanlığı: Arama ve kurtarma faaliyeti sırasında su yüzeyinden toplanan malzemeler, Jandarma Kriminal Daire Başkanlığınca incelenmiş ve tanzim edilen rapora göre; malzemeler üzerinde petrol türevi herhangi bir yangın başlatıcı ve hızlandırıcı madde profiline, organik ve inorganik patlayıcı madde artığına ve herhangi bir mühimmata ait olduğu değerlendirilen bir bulguya rastlanmamıştır.

11 Temmuz 2012: 22 Haziran 2012’de, Doğu Akdeniz’de, uluslararası hava sahasında, görev uçuşu yaparken, radar ve telsiz teması kesilen ve müteakiben Suriye resmi makamlarınca kendileri tarafından düşürüldüğü iddia edilen Hava Kuvvetleri Komutanlığı’na ait RF-4 uçağı ile ilgili bilgilerin bugüne kadar doğru ve tam bir şeffaflık içinde kamuoyu ile paylaşıldığı, bundan sonra da aynı şekilde paylaşılmaya devam edileceği açıklandı.

13.Temmuz 2012günü Genelkurmay Başkanlığı'ndan yapılan açıklamada şöyle denildi:

1.   22 Haziran 2012 tarihinde, Doğu Akdeniz’de, uluslararası hava sahasında, silahsız ve tanıtma sistemi açık olarak görev uçuşu yaptığı esnada hiçbir uyarı yapılmadan RF-4E uçağımızın düşürülmesiyle ilgili altı açıklama yapılarak kamuoyu doğru olarak bilgilendirilmeye çalışılmıştır. (Genelkurmay Başkanlığının yaptığı açıklama sayısı.)

2.   Ancak, düşürülen uçağımız ile ilgili 11 Temmuz 2012 tarihinde yapılan açıklamamız hakkında yapılan yorumlar üzerine konuya açıklık getirmek maksadıyla kamuoyunun yeniden bilgilendirilmesine ihtiyaç duyulmuştur.

3.   Olay günü (22 Haziran 2012) saat 11.57’de uçağımız ile radar ve telsiz irtibatının kesildiğinin öğrenilmesi üzerine, uçağımızın akıbetinin araştırılması için Deniz ve Hava Kuvvetleri Komutanlığımıza emir verilmiş, deniz ve hava araçlarımız derhal irtibatın kesildiği bölgeye sevk edilmiştir.

4.   Bugüne kadar su yüzeyinden toplanan malzemelerin kriminal inceleme sonucu kamuoyu ile paylaşılmıştır.

5.   Kriminal inceleme sonucuna göre; uçağımızın düşürülme nedenleri arasında, Suriye tarafından iddia edildiği gibi bir uçaksavar ateşi ile düşürülme ihtimalinin ortadan kalktığı görülmüştür.

6.   Deniz dibindeki önemli parçaların çıkarılıp teknik incelemeleri tamamlandıktan sonra uçağımızın Suriye tarafından nasıl düşürüldüğünü tespit etmek mümkün olabilecektir.

7.   Kurtarma faaliyetlerinde, şehitlerimizin naaşlarının deniz dibinden çıkarılmasına öncelik verilmiş, bu arada bazı küçük parçalar da çıkarılmıştır. Ağır ve büyük parçalar deniz dibinde kalmıştır. 11 Temmuz 2012 tarihli açıklamamızda belirtildiği üzere Nautilus araştırma gemisinin bölgeden ayrılmasından sonra, kurtarma faaliyetlerine kendi imkânlarımızla devam edilmiştir.

8.   Uçağımızın diğer önemli büyük parçalarını çıkarmak için yeni imkânlar araştırılmış ve bu çalışma sonuçlandırılmıştır. Kurtarma faaliyetlerine kısa bir zaman sonra yeniden başlanacaktır.

9. Çalışmalarımızın sonucunun sabırla beklenmesini ve konu ile ilgili yapılacak resmî açıklamalara itibar edilmesini değerli halkımızdan ve tüm basın mensuplarından saygıyla rica ederiz.

Görüldüğü gibi açıklamalar arasında hiçbir tutarlık yok. Şeffaflıktan bahsederken, açıklamalar arasındaki çelişkilere kimse dikkat çekmiyor. Örneğin dün yapılan açıklamada, Suriye tarafından düşürüldüğü iddia edilen denilirken, bu gün bu söylemin kaldırıldığı ve yerine Suriye tarafından düşürülen ibaresi konuldu.

Savunma Bakanlığınca gerekli açıklamaların yapılması gerekirken, bakanlık bir kerecik açıklama yaparak varlığını ispatladı(!)

Olayla ilgili herkes konuştu, ancak kimse gerçekleri söylemedi. Sonunda ABD biz gerçekleri biliyoruz ama açıklamayacağız diyerek halkın yüreğine soğuk su serpti(!)

 
Toplam blog
: 3842
: 3093
Kayıt tarihi
: 23.03.08
 
 

Antalya'da 1956 yılında doğdum. Emekliyim, Üniversite mezunuyum. Evliyim, bir oğlum var Mimar. Gü..