Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

16 Şubat '12

 
Kategori
Dünya
 

Suriye’ye müdahale Türkiye’nin alanını daraltır

Suriye’ye müdahale Türkiye’nin alanını daraltır
 

BOP haritasına yardımcı olmak bize düşmez.


ABD düşünce kuruluşlarından Carniege Endowment, Türkiye’nin Suriye üzerine tek başına yürümek istemediğini, bunun sebeplerin birinin Kürt sorununun alevlenmesi kaygısı olduğunu kaydetti.

Çin Başbakanı Wen Jiabo ülkesinin Suriye'de olası bir savaşı ve kaosu önleme konusunda kararlığını yineledi. Fransa Dışişleri Bakanı Alain Juppe de, Suriye'ye askeri müdahale için BM Güvenlik Konseyi kararını şart koştu. Rusya Genelkurmay Başkanı ABD’nin İran’a bu yaz saldırabileceğini ifade etti. ABD Merkez Kuvvetler Komutanı Orgeneral James N.Mattis ve beraberindeki heyet Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel'i ziyaret etti.

İngiltere’nin Türkiye’nin Suriye’ye askeri müdahalesini istediği biliniyor. Arap Birliği ise bir barış gücünden söz ediyor. Kış ortasında Ortadoğu giderek ısınıyor.

Hal böyle iken Türkiye’nin Suriye’ye askeri müdahalesi dış politikasının hareket elastikiyetini ortadan kaldıracaktır. İran-Suriye yakınlığı biliniyor. Türkiye’nin İran’la, Rusya ile, Çin ile ilişkiler bozulacaktır. Buna Rusya etkisindeki Orta Asya Türk Cumhuriyetlerini de eklemek gerekir.Müdahalenin ABD’ye yararı var, İran'ı kesmeye yarar, ayrıca Türkiye başka seçeneği kalmayınca ABD kumandasına mahkum kalacaktır. Biraz olsun bağımsızlığımızı umanlar hayal kırıklığına uğrarlar.Kendi elimizle kartlarımız, kozlarımızı, zayıf da olsa B plan seçeneğimizi elden çıkararak, hareket kabiliyetimizi daraltmanın alemi yok.

Suriye’ye müdahalenin Araplara yardım olduğunu ve böylece Suriye’de Sünni yönetimin iş başına gelmesiyle ilişkilerin gelişeceğini savunanlar var. Bunlar Türkiye’de, Suriye’de, Irak ve Lübnan’da Şii-Alevi varlığının da bulunduğunu göz ardı ediyorlar. Mezhep bağlamında bir ayrışım, ancak bölücü emellere yarar. Ortadoğu’da Sünni rejimler de olayı Osmanlıyı canlandırma girişimi görüp daha fazla mesafeli olacaklardır.

Türkiye’nin daha evvel yayınlanmış, Irak’ta gerçekleşme yoluna giren ama aleyhine bir BOP haritasına yardımcı olması büyük hatadır. Bir bakıma kendi elini kolunu bağlayacak girişim olabilir. Peki ne yapmalı? Bırakalım Baaz rejimi de olsa Arap komşulara kurşun atmayalım. Haritayı biz çizmedik, çizenler uygulamak için ellerinden geleni ardına komasın.

Şunu da ekleyeyim. Dünya savaşlarının nasıl başlayacağını kestirmek zordur. Bölgesel bir savaşın nasıl seyredip, nerelere uzanacağı, nelere mal olacağı belli olmaz. İki kez Avrupa’da oldu, bu kez arenası Ortadoğu olabilir. Uzak duralım. “Yurtta sulh, cihanda sulh” bunun için denilmiştir.

 
Toplam blog
: 61
: 25799
Kayıt tarihi
: 09.07.08
 
 

Ankara'da yaşayan Afyon doğumlu, Gazetecilik Halkla İlişkiler Radyo-TV bölümü mezunuyum.. Kamuda ..