Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

24 Mayıs '13

 
Kategori
Güncel
 

Suriyeli Mülteciler ve Türkiye

Suriyeli Mülteciler ve Türkiye
 

Suriyeli Mülteciler


Türkiye’de son alınan bilgilere göre 110 binden fazla Suriyeli mülteci var. Bunlar Hatay, Gaziantep, Kilis, Kahramanmaraş gibi illerde rastgele dağılmış bir şekilde gerek kamplarda gerekse özel ev tutarak yaşıyorlar.

Mültecilerin her gittiği yerde o ilin yerlilerine yaşattığı sıkıntılar yadsınamaz bir gerçek. Örneğin Kahramanmaraş’ta mülteci işçilerden oluşan ucuz iş gücü yerlilerin işlerini bırakmasına ya da daha ucuz fiyatlarla çalışmasına sebep oluyor.

Hatay’da malum terör olaylarının mülteciler arasından sızan teröristlerin yaptığı konuşuluyor. Gaziantep’te gerek öğrenciler için yapılmış rezidanslar gerek aileler için yapılmış apartmanlar mülteciler yüzünden çok pahalıya kiralanıyor. Normal fiyatının neredeyse iki katına kiralanan daireler elbette yerli halka sıkıntı çıkarıyor.

Bu madalyonun bir yüzü. Bir de diğer yüzü var ki o da komşumuzda olup biten olaya seyirci kalmamızın imkânsız olması. Sonuçta Müslüman kardeşlerimizin düştüğü bu sıkıntılı durumda haydi başka kapıya deyip gönderemezdik.

İşin dinsel boyutunu bir köşeye bıraksak bile Suriye halkıyla tarihten gelen bağların bir dayatmasıydı bu kabul ve misafirperverlikten öte bir mecburiyetti.

Peki, bu süreç nasıl işletilse her iki taraf içinde en doğrusu olurdu derseniz işi baştan sıkı tutmalıydık. Olay başladığı zaman Suriye halkına Türkiye sınırlarına sığınmasına tek şartla izin vermeliydik ki o da şehir içine girmeme şartı.

Gerekli araziyi mültecilere tahsis ederek onlara kamp olanakları içerisinde misafirperverliğimizi göstermeliydik. Artık bu çok geç. Ama eğer vaktinde bu düşünülüp gerekli önlemler alınsaydı yerli halk mültecilere bu kadar düşmanca gözle bakmayacaktı.

Umarım bu bizim için bir tecrübe olur.

Yazının Yayını: http://www.mehmeteminztrk.com/suriyeli-multeciler-ve-turkiye/

 
Toplam blog
: 352
: 3094
Kayıt tarihi
: 02.08.08
 
 

1989’da Aksaray’ın Eskil ilçesinde doğdu. İlköğretimini 2004 yılında Eskil Cumhuriyet İlköğretimi..