Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

06 Haziran '14

 
Kategori
Balıkçılık
 

SÜRKOOP Dünyaya Açıldı

SÜRKOOP Dünyaya Açıldı
 

Su Ürünleri Kooperatifleri Merkez Birliği (SÜRKOOP) ülkemizdeki balıkçılık sektörünün en büyük örgütlü gücüdür. SÜRKOOP kurulduğu günden beri su ürünleri alanında faaliyet gösteren gerek tarım sektöründeki gerekse ülkemizdeki diğer kooperatif örgütleri arasında istikrarlı ve geleceğe emin adımlarla ilerleyen ve gelişen kooperatif üst örgütlerimizden biridir. Balıkçı ortaklarının ekonomik olduğu kadar mesleki olarak da üretimden pazarlamaya kadar sorunlarını çözmeye çalışmaktadır. Ortaklarının hak ve menfaatlerini ilgili her platformda yasal yetkileri çerçevesinde temsil etmeye ve korumaya çalışmaktadır.

SÜRKOOP bugüne kadar sektördeki ilgili resmi ve özel kuruluşlar, üniversiteler ve sivil toplum örgütleri ile iyi ilişkiler geliştirmiştir. Ortaklarının ve sektörün sorunların çözümüne çalışmış, sektörün ülke ekonomisine ekonomik ve sosyal katkısını artırmaya hizmet etmiştir. Bugüne kadar bağlı bölge birlikleri, kooperatifleri ve ortakları ile önemli başarılara imza atmıştır.

SÜRKOOP geldiği noktada gelişen ülke ve dünya koşulları çerçevesinde dünyadaki gelişmeleri izlemeye başlamıştır. Sektörün daha sağlıklı gelişimi ve ortaklarına balıkçılık konusunda daha iyi hizmet vermek için diğer ülkelerdeki balıkçılar ile işbirliğine ihtiyaç duymuştur. Bu nedenle dünyanın en büyük balıkçılık ve su ürünleri örgütü olan Uluslararası Kooperatifler Birliği’nin  (ICA) Uluslar arası Balıkçılık Kooperatifleri Örgütü’ne (ICFO) katılım yönünde çalışmalar yürütmüştür. Bu konuda dünya’da balıkçılıkta başta gelen ülkeler başta olmak üzere balıkçılık kooperatiflerini çatısı altında toplayan ICFO’nun sahip olduğu mesleki ve ekonomik gücünden Türk Balıkçılık camiasının da yararlanmasını istemiştir. 

Amacı balıkçıların yaşam standartlarının iyileştirilmesi ve balıkçılık kooperatif örgütleri ile ilgili çeşitli sorunlar üzerinde araştırma ve çalışma yapmak, üye ülkelerin her birinde balıkçılık kooperatiflerinin geliştirilmesi ve balıkçılık konusunda işbirliğini teşvik etmek olan ICFO SÜRKOOP’un üyelik müracaatını dikkate almış ve kabul etmiştir.

ICFO Başkanı ICFO Başkanı Jong Koo Lee ile birlikte ICFO Genel Sekreteri Kwang -Bum Park, Başkanlık Sekreteri Kang- Shink'den  oluşan heyet 4-5 Haziran 2014 tarihinde ülkemizi ve SÜRKOOP’u ziyaret etmişlerdir. 5 Haziran 2014 tarihinde ICFO Başkanı Jong Koo Lee ile SÜRKOOP Genel Başkanı Ramazan Özkaya arasında ICFO üyeliği için iyi niyet protokol imzalanmıştır. Ankara’da SÜRKOOP Genel Merkezinde gerçekleştirilen imza töreninde SÜRKOOP Genel Başkan Yardımcısı İstanbul Su Ürünleri Kooperatifleri Bölge Birliği Başkanı Erdoğan Kartal ile Yönetim Kurulu üyeleri Sinop-Kastamonu Su Ürünleri Kooperatifleri Bölge Birliği Başkanı Ali Bayrak, Balıkesir Su Ürünleri Kooperatifleri Bölge Birliği Başkanı  Kenan Çınar ve Hatay Su Ürünleri Kooperatifleri Bölge Birliği Başkanı  Nihat Beyazıt hazır bulunmuşlardır.

ICFO ve SÜRKOOP arasındaki imza törenine Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Tarım Reformu Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Özgün, Teşkilatlanma Daire Başkanı. Fersan Dursun, Su Ürünleri Genel Müdürlüğü. Avcılık ve Kontrol Daire Başkanı Turgay Türkyılmaz ile ICA Uluslararası tarım Kooperatifleri Tarım Kooperatifleri Örgütü (ICAO) Yönetim Kurulu Üyesi ve OR-KOOP Genel Başkanı Cafer Yüksel katılımları ile destek vermişlerdir.

İmza töreninde yapılan konuşmalarda ICFO Başkanı ve Kore Ulusal Balıkçılık Kooperatifleri Federasyonu Genel Başkanı da olan Jong Koo Leeörgütün çalışmaları konusunda bilgi vermiş, Türkiye’nin örgüte üyeliğinin önemine değinmiştir. ICFO çatısı altında balıkçılık kooperatiflerin işbirliğinin dünyada gıda güvenliği ve dengeli beslenme için ne kadar değerli olduğunu ortaya koymuştur. SÜRKOOP’un örgüte katılımından duyulan memnuniyeti ifade etmiştir. Ayrıca balıkçılık ve kooperatifler ile Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı temsilcilerinin işbirliğini desteklemelerinden duyduğu memnuniyeti dile getirilmiştir

Törende bir konuşma yapan Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Tarım Reformu Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Özgün Bakanlıkça kooperatiflere verilen öneme değinerek, kooperatiflerin Uluslararası mesleki örgütlerle ile kuracakları ilişkilerin yararlarını dile getirdi. SÜRKOOP’un ICFO’a üye olması ve iyi niyet protokolünün imzalanmasından duyulan memnuniyetini dile getirdi.

SÜRKOOP Genel Başkanı Ramazan Özkaya yaptığı konuşmada öncelikle Kore’de meydana gelen deniz kazası nedeni ile olan üzüntülerini dile getirdi. ICFO’ya üyeliğin SÜRKOOP için önemine değindi. İmzalanan işbirliği anlaşması çerçevesinde Türk balıkçılık sektör için çalışmalar yapacaklarını, dünya deneyimlerinin ülkemize aktarılması konusunda çaba göstereceklerini ifade etti. ICFO ile imzalanacak işbirliği protokolünün dünyaya açılım konusunda bir başlangıç olduğunu açıkladı. Bugüne kadar istikrarlı şekilde gelişen SÜRKOOP’un ortaklarının ekonomik ve sosyal refahının artırılmasını, ülke balıkçılığına daha fazla katkı sağlamak, ülke ekonomisine sektörün katkısını artırmayı hedeflediğini belirtti. 

Ayrıca ICFO Başkanı törene katılan heyete dünyada ki ve kore'deki balıkçılıktaki gelişmeler ve uygulamalar konusunda bilgi vermiş, soruları cevaplamıştır. Türk balıkçılık sektörü ile ilgili bilgi almıştır. ICFO'nun ve Kore Ulusal Balıkçılık Kooperatifleri Federasyonunun sektör ile ilgili yayınlarını taktim etmiştir. Törene katılan basın kuruluşlarına kısa bir mülakat vermiştir. 

 
Toplam blog
: 416
: 790
Kayıt tarihi
: 19.02.10
 
 

Tarım, Gıda, Ormancılık, Çevre, Örgütlenme ve Proje konularında çalışmalarda bulunmaktayım. Öncel..