Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

13 Kasım '19

 
Kategori
Kitap
 

Suskun Nesil

             Söz uçar, yazı kalır... diyerek ailemden duyduğum göç hikayelerini not almaya başladım. Büyüklerimizin "Bir zamanlar memlekette ..." diye başladıkları tüm acı öykülerini, zorunlu göçü, ayakta kalma mücadelesini, yarım kalan hikayeleri, parçalanmış hayatları, yaşama sıfır noktasında yeniden başlamalarını,Giresun limanında ilk gemiden indikleri tarihten itibaren, bir parça mutluluk için gece sohbetlerini,yüz yıla yakın yüreklerde tutulan sessiz çığlıklarını duyurmak istedim

             Yaşları 70-90 arası Türkiye'de doğan ilk nesil çocuklarıyla sohbetler yaptım ve 21 kişinin röportajıyla ; kayıp neslin cümleleriyle anlatmaya çalıştım. 238 sayfa ve üç bölümden oluşan kitabımda 48 farklı öykü ortaya çıktı. Öykülerden biri kitap kapak resmindeki kadına ait.

Bir genç kız düşünün hayalleri,umutları olan... Yanyana dizilmiş bahçe içinde dört evde Amcalarıyla birlikte oturuyor. Bahçe içindeki küçük kapılardan birbirlerine gidiyorlar. Anneler, birbirine kuzen genç kızlar ve teyzeler evde gül desenli kilimler dokuyorlar, en büyük abi olan babası da eskiden başkent olan Taslıca'da Çarşının merkezinde bu kilimleri satıyor. Sonra????

Sonra bir sabah sadece Müslüman oldukları için dört Amcayı arkadan süngüyle öldürerek, Bahçedeki kuyunun duvarına üst üste diziyorlar. Ertesi sabah babası Salih Efendi hacdan dönüyor, böyle bir manzarayla karşılaşıyor. Altı ay sonra baba da ölüyor. Katliamlar devam ederken sevdiği erkek onu kaçırıyor ve Kolaşin'de nikah yapıyorlar. Ardından Türkiye'ye zorunlu göçle geliyorlar. Bir at arabasına biniyorlar, ailesine  belki veda edemeden hiç bilmediği topraklara geliyor. Ailesinden hiç kimse yok. 36 yıl sonra ablası Hatice onu Adana'da buluyor. Sadece bir hafta beraber oluyorlar. Bir daha aileden hiç kimseyi görmüyor.

Türkçeyi fazla öğrenemiyor. 1925 de geldiği ve hayata tutunmaya başladığı bu yeni dünyada 13 çocuğu oluyor ve hepsi ölüyor.Bir  tek kızı yaşıyor. Kızı Dursune;  onun yalnız dünyasındaki tek akrabası oluyor.Yugoslavya'da konuşmaya korkan bu genç kız, evlenip hayata sıfır noktasında başladığı yeni dünyasında da dil bilmediği için konuşamıyor.

 

 
Toplam blog
: 103
: 1399
Kayıt tarihi
: 21.03.08
 
 

Hacettepe Ün. mezunuyum. Öğrencilik yıllarımda ve okulu bitirdikten sonra bir gazetenin muhasebe ..