Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

28 Eylül '09

 
Kategori
Ben Bildiriyorum
 

Susuzluk ne demektir

Susuzluk ne demektir
 

KARALMA (Kara Elma)DERESİ - Mengen BOLU 2009


SUSUZLUK ÇOK ZOR! Bunu hepimiz şöyle ya da böyle yaşamışısızdır. Kentlerimizin çağdaş görüntüleri bizi aldatsa da SUSUZLUK olayı bir de bakıyorsunuz ki gelip yakalamış sizi. Bugün bile kentlerimizdeki su sorunu bitmiş değil. Köylerimizin de su sorunları olduğu, çok zor durumlar yaşamakta oldukları da bir gerçek. Çoğu köylülerimizin yakınlarındaki bir derenin suyunu toplayarak içme suyuna dönüştürdüklerini de biliyoruz. Çok yönlü bir sorun olması bakımında bu sorunumuzun biteceği de yok! Neden böyle olduğu belediyelerin de elini kolunu bağlayan İmar Kanunu ile diğer bazı yasalar kentlerin görüntüsü yanında sağlığımızı da tehdit altında tutmaktadır.

Bu kanunların bazıları: Medeni Kanun, Borçlar Kanunu, Kamulaştırma Mevzuatı, Sağlık ve Çevre Mevzuatı ile Tapu ve Kadarstro bilmecesi olarak birer şamar gibi yüzümüze vurulmakta ise de TBMM ne yazık ki bu konulara el atmamaktadır. Çünkü olayın neresinden tutarsanız tutunuz: Bir dokun bin ah işit, benzetmesinde olduğu gibi her yanımızdan ağrılar, sızılar, pis sular fışkırmaktadır. Bu durumumuzu özellikle eski kent dokuları bir türlü ıslah edilemeyen; İstanbul, Ankara, Bursa, Adana, Erzurum, Gaziantep, Kahramanmaraş, Kilis gibi kentlerimizde görmek mümkün.

SUSUZLUK olayının özellikle KÖYLER BAKIMINDAN görünüşü ise daha da acıklıdır. SİZ hiç Şanlıurfa'da börtü böcekli kuyulardan su içtiniz mi? Dicle Irmağı kıyısında bir yaz günü önünüze getirilen ayranın yemyeşil olduğunu görerek isyan ettiniz mi? 1970'lerde çevre köylerinde Kızılırmak'tan alınan suyun dinlendirilerek içilmekte olduğunu kaç kişi biliyor? Köylülerin ve bazı beldelerin kendi imkanları ile evlerinin yakınlarına kadar getirmişoldukları içme sularının hiçbir denetimden geçirilmdenen içilmekte olduğunu inceleyen araştıran bir Devlet birimimiz var mı?


Drenej kanallarının pis kokularına rağmen hiçbir işlem yapılmadığı için kuruyan göller ile tuzlanarak verimsizleşmeye başlayan tarlaların kırsal alandaki tahribatını ben mi ölçeceğim? İçme sularına bilmem ne gibi su sıznıtılarının karışmakta olduğunu, pispis koktuğunu kim kişme anlatacak? Herkes kendibaşına muhbirlik mi yapacak? Devlet olmak bu mudur? Ağlamayana meme yok mantığının ne kadar yanlış olduğunu anlı şanlı belediyelerin v ebağlı bulundukları bakanlık yetkililerinin insafına sunarım.

İşte bu çerçevede Amanos Dağları'nın eteklerindeki köylerin acıklı durumlarının yalnızca bir haber niteliğindeki son durumunu kamuoyumuzun bilgisine sunuyorum.

''10 Köye Su Müjdesi

Osmaniye İl Genel Meclisi üyeleri olağanüstü toplanarak Yarpuz Köyü'ndeki kaynak suyunun bir kısmının 10'u Düziç'inin köyleri olmak üzere 24 köye tahsis edilmesi kararını aldı.

Yarpuz köyü sınırları içerisindeki 1001 lt/sn debiye sahip çayın menbaından ve Yarpuz deresinden sulamadan artan 245 lt/sn suyun büyük çoğunluğunun, içilmez raporu olan 24 köye içme suyu olarak tahsis edileceği belirtildi.

Toplantıda bir açıklama yapan Osmaniye İl Genel Meclis Başkanı Hamza Tor su sıkıntısı yaşayan bazı köyler için önemli bir adım attıklarını söyledi. Projenin hayata geçmesiyle birlikte 24 köyün 50 yıllık su sorunlarının hallolacağını kaydeden Tor:
"Su tahsisi yapılacak köylerin büyük bir çoğunluğunda suların kirlendiği ve hatta bazı köylerin sularının içilmez raporu bulunduğu tespit edilmiştir. Bu da sağlıklı içme suyu temin edilmesi zorunluluğunu beraberinde getirmektedir. Bu anlamda aldığımız karar imkanlar dahilinde işleyecek ve köylerimize su götürülecektir." dedi.

Günümüz şartlarında küresel ısınmanın da etkisiyle doğanın bahşettiği suların daha tasarruflu kullanılması gerektiğini belirten Tor, tarımsal sulamada damlama veya yağmurlama sistemine geçilmesinin zorunlu olduğu düşünülerek Yarpuz deresinden sulanan toplam 9 bin 100 dekar araziye damlama yöntemle 756 lt/sn suyun yeteceği öngörüldüğünü kaydetti. Tor, bu nedenle geriye kalan 245 lt/sn suyun ihtiyaç sahibi 24 köye ihtiyaca göre pay edilmesi kararı alındığını sözlerine ekledi.

Yarpuz Köyü sınırları içerisindeki kaynaktan su alacak köyler şunlar: Karataş, Dereli, Çardak, Aslaniye, Nohuttepe, Kumarlı, Çona, Isızca, Çağşak, Kayalı, Şekerdere, Tehçi, Dervişiye, Yazlamazlı, Selverli, Akçakoyunlu, Bostanlar, Pirsultanlı, Gümüş, Güzelyurt, Çerçioğlu, Olukluçunur ve Karagedik.

Haber/foto : Ümit Kahraman YAYIN YERİ:: http://www.duzicirehberi.com/haber_detay.asp?haberID=60''
 
Toplam blog
: 570
: 1034
Kayıt tarihi
: 14.09.08
 
 

1974'te H.Ü. Sosyoloji ve İdare Bölümü'nü yüksek lisans tezi ile bitirdim. 1976 yılında yapımcı y..