Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

28 Nisan '11

 
Kategori
Genel Sağlık
 

Süt konusunda dikkatli olalım

Süt konusunda dikkatli olalım
 

Kutu süt alırken kutu üzerinde yazılı olan UHT dikkatimi çekmişti. Biraz araştırma yapınca pastörize süt ve UHT hakkında bilgi edindim ve UHT yazanları KESİNLİKLE ALMAMAYA ve çevremdekileri de bu konuda uyarmaya başladım.

Pastörize süt; sütün ya 70–75 °C ısıda 15 saniye ya da yaklaşık 90 °C ısıda 1 saniye bekletilmesi ile elde ediliyor. Pastörize sütle yapılan mayalanmadan yoğurt elde edilebiliyor yani içinde bakteriler hala mevcut ancak UHT sütler; 135-150 derece sıcaklıkta 2-4 saniye ısıtılıyor ve bu işlem suda çözünen vitaminlerin neredeyse yüzde 80'ini ve B12 vitamininin ise tamamını ortadan kaldırıyor. Bağırsaktaki probiyotiklere (yararlı bakterilere) zarar vererek onların bağırsağımızda sentezlediği vitaminlerin üretiminin de azalmasına sebep oluyor. Süt içindeki minerallere gelince; kalsiyumun da dâhil olduğu birçok mineralin vücut tarafından alınabilme ve kullanılabilme özellikleri de büyük ölçüde yok oluyor. Dolayısıyla, içtiğimiz süt vücudumuza yarar sağlamak yerine zarar verir hâle geliyor. Hatta bazı uzmanların iddia ettiğine göre, içerik açısından oldukça fakirleşen UHT sütlerin tadı ve lezzeti de değişiyor. Bunu telafi etmek, tekrar süt lezzetini kazandırmak için bazı kimyasallar devreye sokuluyor.

UHT ile işlem görmüş sütlerde yoğurt mayalanmıyor. Bu da UHT nin süte nasıl bir etki ettiğini açıkça ortaya koyuyor. Aynı zamanda bazı yoğurtlarda sadece süt tozu ile üretim yapıldığı ve bu tür hammaddelerin de Çin'den geldiğine dair bilgilerle karşılaşıyoruz.

Görüştüğümüz bir çocuk doktoru da, kutu süt ve hazır yoğurtların çocuklara asla verilmemesi gerektiğini, hatta biz yetişkinlerin bile bu tür ürünleri kullanmamamız kousunda uyarıda bulundu.

Pastörize sütle evde yoğurt yapmak çok kolay. Artık sağlıklı beslenmenin gittikçe zorlaştığı bu koşullarda neden insanların pek çok hastalıkla karşılaştığını anlamak mümkün. Bu nedenle yapabileceğimiz şeyleri -yoğurt gibi-kendimiz eski usullerle hazırlamaya çalışalım ve aldığımız ürünlerin hangi koşullarda üretildiğine dikkat edelim.

 
Toplam blog
: 191
: 1283
Kayıt tarihi
: 16.01.07
 
 

Başlangıçta sadece su ve onun üzerinde salınıp duran sis mevcuttu.  Baba Apsu ortaya çıktı ve tat..