Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

28 Nisan '12

 
Kategori
Türkiye Ekonomisi
 

Süt tozu ithalatı üreticileri vurmaya başladı

Süt tozu ithalatı üreticileri vurmaya başladı
 

Süt Tozu İthalatı Üreticiler İçin Sorun


Süt tozu ithalatına devlet eliyle izin verilince çiğ süt fiyatları düşmeye, düşürülmeye başlandı.

2012 Şubat ayında 3 milyon 500 bin liralık, Mart ayında 4 milyon 28 bin liralık  süt tozu ithalatına (DİR ) kapsamında izin verilince çiğ süt fiyatları düşmeye, düşürülmeye başlandı.

Hani ihracatçı firmalar süt tozu ithal etmeyip iç piyasada üretilen parasal teşvikli süt tozunu kullanacaklar dı? Bu ne pehriz bu ne lahana turşusu? Turşunun acısı çiğ süt fiyatlarını, çiğ süt üretimini ve dolayısı ile hayvancılık sektörünü tehdit ediyor..

DİR NE DEMEKTİR

DİR, dış ticarette dahilde İşleme rejiminin kısaltılmış adıdır. İç piyasada bir malın fiyatı kendisine yüksek gelen firma Ekonomi Bakanlığının bağlı olduğu Dış Ticaret Müsteşarlığına başvurup ben, şu malın hammaddesini ithal edip işleyip ihraç edeceğim taahhüdünde bulunarak DİR belgesi alıyorlar. Yurt dışından getirdikleri bahse konu hammaddeyi bu belgeye dayanarak sıfır gümrük vergisi ile yurda sokuyor. Belgedeki malları ihraç edince de bu belgedeki taahhüt kapanmış oluyor. Dış ticarette bu uygulama uluslararası rekabette firmalara avantaj sağlıyor.

Gel gelelim süt ürünleri ihracatında DİR belgesi ile süt tozu ithalatı ise yerli çiğ süt fiyatlarını şu şekilde olumsuz etkiliyor: Dir belgesi alan firmanın bahse konu süt ve süt ürünlerini imal ve ihraç etmede bir süresi var. Bu süre içinde süt tozunu getirdiğinde hemen iç piyasayı düşürmek için DİR kapsamında ithal ettiği süt tozundan süt ve süt ürünleri yapıp piyasaya sürmeye başlıyor. İç piyasada çiğ süt üreticilerinden çiğ süt almamaya başlıyor. Nasıl olsa Dir belgesindeki hammadde ile mamul üretip yurt dışına ithal etmek için 3 ay veya 6 ay süresi var. Bu üç ay veya altı ay içinde birkaç kez çiğ sütü satın almakta nazlandığında çiğ süt fiyatlarını düşürebiliyor.

Süttozu DİR belgelerini kim veriyor

Ekonomi Bakanlığı’nın bağlı olduğu Dış Ticaret Müsteşarlığı veriyor. Yani Ekonomi Bakanı sayın Zafer Çağlayan’ın iki dudağının arasında olay gerçekleşiyor . Her ne kadar Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Ekonomi Bakanlığı’na biz olumsuz görüş bildirdik deniliyor ise de (A.E.Yıldırım-Dünya Gazetesi yazarı- Dir belgeleri yazısı) Bursa’da yapılan ‘’ Süt Sektörü ‘’ buluşmasına Mehdi Eker’in yanı sıra Ekonomi Bakanı sayın zafer Çağlayan’ın da katılmış olmasının ardından SET-Bir başkanı sayın Yörükoğlu’nun kendisi ve kendi üyelerinden isteyenlere (DİR) belgesi verildiğini  görmekteyiz..

Endüstryiel süt sektörünün büyüklüğüne göre 2012 yılı şubat ve mart aylarında toplam 7,5 milyon Türk Liralık (DİR) belgesi kapsamında süt tozu (süt çamuru veya süt konsantresi) ithalatında miktar sektöre uzak olanlar için çiğ süt fiyatlarının indiriminde bir olumsuz unsur olarak kullanılamayacağı öne sürülür ise de bu gerçekçi değil. Çiğ Süt fiyatlarında aynı domino taşı teorisi gerçekleşiyor.Domino taşı teorisinin nasıl uygulandığını daha önceki bir çok yazımızda izah ettiğimizden burada tekrarına gerek duymuyoruz.

Dış Ticareti büyükmekten kendisini sorumlu gören Ekonomi bakanımız Sayın Zafer Çağlayana sesleniyoruz: Süt ve Süt ürünlerinin hammaddesi olan süt tozunu DİR belgesi kapsamında ithal edilmesine izin verirken İç üretim tehlikeye giriyor.  Avrupa Birliği ve ABD’ de bile çiğ süt üreticileri ithalata karşı koruma altındadır. Verilen DİR belgeleri okul sütü projelerindeki fiyat istikrar tezlerini de olumsuz etkilemektedir. Sıfır faizli krediler boşa gitmektedir. İki yıldır et, canlı hayvan ithalatlarının oluşturduğu 2,5 milyarlık cari açık Süt ve süt ürüneri firmalarına verilmekte olan DİR belgeleri ile kapatılamaz. Çiğ Süt fiyatlarındaki istikrarsızlığın hayvancılık sektörünü çökerttiği bilinmektedir.

Bu yıl Bursa’da yapılan Süt Sektörü Buluşmasında kotarılan DİR belgelerinden Sayın Mehdi Eker’in Bilgisi’nin olmadığını sanmıyoruz.

Gerçekten çelişkili ve üreticileri mahveden bir uygulamaya Sayın Zafer Çağlayan son vermelidir. DİR belgesi alan firmalar iç piyasadan almakta oldukları çiğ süt alımını azalttıkları bir gerçek ve bu gerçek çiğ süt fiyatların inmesini, indirilmesini sağlıyor. Çiğ süt fiyatlarında istikrar sağlamak için yapılan çabaların birer parçası olan okul sütü projeleri, teşvikli süt tozu üretimi öyle ise niçin yapılıyor?

Ambalajlı süt ve süt Ürünleri’nin sivil toplum kuruluşu başkanının kendi firmasına da elde ettiği (dir) belgesini aldıktan sonra kendi firmasının alım bölgesinde çiğ süt fiyatlarının düştüğü notumuzu da Sayın Zafer Çağlayan’a bilgisine sunuyoruz..

 Üreticilere yazıktır.

Dir belgesi alan süt ve süt ürünleri firmalarının isimleri bu yazımızda yayınlanmamıştır. İlgi duyanlar Çiğ Süt Üreticileri’nin  kapalı yazışma grubunda okuyabilirler..

https://groups.google.com/group/cigsutureticileri?hl=tr

 
Toplam blog
: 133
: 1992
Kayıt tarihi
: 21.02.10
 
 

Dünya'da ekmekten sonra ikinci ÖNEME sahip gıda olan SÜT ve SÜT Ürünlerinin; 1-Her türlü pake..