Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

15 Mayıs '09

 
Kategori
Yemek - Mutfak
 

Sütlü Nuriye

Sütlü Nuriye
 

Patenti Kocaeli’ne ait ve adı Milli takımımızla özdeşleşmiş baklavanın kardeşi Sütlü Nuriye’nin Askeri darbenin olduğu dönemde yokluk tatlısı olarak ortaya çıktığı söyleniyor. Askerlerin Belediyeler aracılığıyla baklavaya tek fiyat uygulaması ile pastaneler-tatlıcılar maliyetinin bile altında baklava satmak zorunda kalmışlar. Zarara uğrayan baklavacılar imalatı bir yıla yakın süre durdurmuşlar. Ta ki Nuriye adlı bir hanım sütlü tatlıyı ortaya çıkarana kadar. Ceviz ve fıstık yerine fındık içi kullanmış Nuriye. Su yerine süt kullanarak tatlının daha ağır çekmesini sağlamış. Şekeri de daha az kullanınca ortaya düşük maliyetli bir tatlı çıkmış. Böylece bizim baklava bir kardeşe kavuşmuş. Satıcının da alıcının da yüzü gülmüş. O gün bugündür Adı Sütlü Nuriye olmuş.

Bu bayram baklava yerine değişiklik olsun diyerek evde Sütlü Nuriye denemek istedim. İnternette birkaç tarif buldum. Bir tanesini denedim. Sonuç gerçekten güzel oldu. Hafif ve çok lezzetli bir tatlı elde ettim. Asıl Sütlü Nuriye tarifi bu mudur bilemiyorum elbette, ama evde yapılabilecek hoş bir lezzet olduğundan sizinle paylaşmak istedim.

Bir dipnot da düşmek gerekirse; Bursa da tel kadayıfın sütle yapılan şerbetli sunumun da Sütlü Nuriye denmektedir.

Malzemeler:

4 su bardağı un

2 yumurta

1 su bardağı süt

1 çay bardağı sıvı yağ

1 yemek kaşığı sirke

1 tutam tuz

250 gr tereyağı

Şerbeti:

5 su bardağı şeker

3 su bardağı su

2 su bardağı süt

Açmak için nişasta

İçi için dövülmüş fındık

Yapılışı:

Unu eleyerek çukur bir kaba alın. Yumurtayı kırın, sütü, yağı, sirkeyi ve tuzu koyup karıştırarak unu ekleyerek yoğurun.
Kulak memesi yumuşaklığında bir hamur yapın. Cevizden biraz büyük topaklar hazırlayıp üzerini bezle örterek 15- 20 dakika dinlendirin.

Topakları tek tek alarak ilk önce un serperek yemek tabağı büyüklüğünde açın. Açma işlemine nişasta serperek devam edin. Oldukça ince bir hamur açmalısınız.

Açma işlemi bitince oklavayı yufkanın ortasına yakın bir bölüme koyarak ucunu oklava üzerinden katlayın. Arasına dövülmüş fındık serpin ve yufkayı her iki tarafından ortaya doğru ittirin. Böylece tırtıl şekli vermiş olacaksınız. Yufkayı oklavadan sıyırıp tepsiye koyun.

Bütün topakları aynı şekilde hazırlayıp en üste tereyağını eritip dökün 200 derece fırında kızarana kadar pişirin.

Bu arada şekeri ve suyu tencerede kaynatın.15 dakika kadar kaynatıp limon suyunu ilave edin bir iki taşım kaynatıp kenara alın.
Fırından çıkan tatlının üzerine ısıttığınız 1 su bardağı sütü gezdirin ve üzerini bir tepsiyle kapatarak 15 dakika kadar dinlendirin.
Daha önce kaynattığınız şerbeti ılık olarak tatlınıza gezdirin. Yaklaşık 15 dakika kadar şerbeti çektikten kalan sütü sepeleyin.

Afiyet olsun.

 
Toplam blog
: 26
: 2226
Kayıt tarihi
: 20.01.09
 
 

1964 doğumluyum ve Sağlık sektöründen 2005 yılında emekli oldum. Evli ve iki çocuk annesiyim. Şu an ..