Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

30 Kasım '08

 
Kategori
Gündelik Yaşam
 

Sütün marifetleri

Sütün marifetleri
 

Sütün hiç bilmediğiniz 15 marifeti

Sütü mutfakta birçok amaçla kullanabiliriz. Tek başına içilebilir, kahveye eklenebilir, sıcak çikolata yapılabilir veya pastaların içine konabilir. Peki sütü mutfak dışında başka hangi amaçla kullanabiliriz hiç düşündünüz mü?

Şimdi sizlere sütü başka hangi alanlarda kullanabileceğinize dair 15 tane doğruluğu kanıtlanmış kullanım şekli sunacağız.

İşte sadece kemikleri geliştirir diye bildiğimiz sütün ezber bozan marifetleri...

1. Güzelliğiniz için yüz maskesi
Sütün yumuşatma özelliği cildiniz için gerçekten yararlıdır. Yarım bardak süt tozuyla suyu karıştırın ve koyu bi kıvama gelinceye kadar karıştırın. Ardından maske gibi yüzünüze sürün ve 30 dakika yüzünüzde bekletin. Yıkadıktan sonra cildinizin ne kadar yumuşadığını göreceksiniz.

2. Güneş yanığına iyi gelir
Yazın en büyük sorunlarından biri güneş yanıklarıyla başa çıkmaktır. Tatildeyken yanıklardan çabuk kurtulmak istiyorsanız süt tozu, sıvı süt, çok az tuz ve su karışımını güneşten zarar gören bölgelerinize sürün.

3. Mısırı da yumuşatır
Mısır kaynatırken suyun içine bir miktar süt de dökün. Ne kadar yumuşak ve lezzetli olacağını göreceksiniz.

4. El sabunu olarak kullanabilirsiniz
Evet yanlış duymadınız. Soğuk sütü elinize döküp suyla yıkarsanız elinizi hem kirden arındırırsınız hem de yumuşak bir cilde sahip olursunuz. Eğer bir kerede yumuşamıyorsa gün içinde birkaç kez deneyin.

5. Tıraş kremi yerine de geçebilir
Eğer tıraş kreminiz bittiyse sorun değil. Sütü bu alanda da kullanabilirsiniz. Süt tozunu suyla karıştırın. Sonra yüzünüze sürün ve tıraşınıza bakın.

6. Sivrisinek ısırmalarına iyi gelir
Sütün rahatlatıcı etkisi yazın en büyük baş belalarından sivrisinek ısırmalarına da çare oluyor. Sütü su ve biraz tuzla karıştırın ve sinek ısırıklarının üzerine sürün. Kaşıntı ve kızarıklık anında kaybolur.

7. Mürekkep lekesini geçirir
Sütün yağlı ve kremsi etkisi mürekkep lekesini de çıkarıyor. Limon suyuyla karışık süt mürekkep lekesine birebir.

8. Deri ve ayakkabı parlatır
Deri ayakkabılarınızı ve diğer deri kıyafetlerinizi sütle parlatabilirsiniz. Bezi süte batırın ve kıyafetinizi bu bezle silin. Işıl ışıl parladığını göreceksiniz.

9. Porselenlerinizi tamir edebilir
Kırılmış Çin porseleni bardağınızı veya tabağınızı çöpe atmadan önce bol sütün içinde kaynatmayı deneyin. Bu yöntem her zaman işe yaramıyor fakat zaman zaman bazı porselen türlerinde kaynamış süt yapıştırıcı etki yaratabiliyor.

10. Süt banyosu
Herkesin bildiği süt banyosu cildinizi yumuşatır ve rahatlık verir. Küvetinizi çeyreğini sütle doldurun ve içinde en az 30 dakika süreyle kalın.

11. Kendi sabununuzu yapabilirsiniz
Süt, gliserin, doğal kokulu yağlar ve yulaf ezmesini karıştırın. Blender yardımıyla iyice karışmasını sağlayın. Hazırladığınız karışımı birkaç saat kaynatın ve şekil vermek için kalıplara dökün.

12. Makyaj temizliği için de ideal
Kadınların gün içinde yaptıkları yoğun makyajı temizlemek için en doğal temizlik ürünü süttür. Süt tozunu ılık suyla karıştırın ve makyajınızı silin.

13. Bitkilerinizi temizleyin
Evinizde yetiştirdiğiniz bitkilerinizin yapraklarını zaman zaman süt ile silerseniz bitkilerinizin hem daha parlak görünmelerini sağlarsınız hem de onları sütteki proteinden yararlandırırsınız.

14. Balık tadını yok eder
Balık ve süt birbirinden çok farklı tatlara sahiptir. Eğer uzun süre dondurulmuş bir şekilde beklettiğiniz balıklarınızın kokmamasını istiyorsanız balıkların buzunu sütte çözdürün.

15. Mobilyalarınızı parlatır
Biraz soğuk süt ve az limon suyunu karıştırın. Mobilyalarınız için ideal temizleme karışımıdır. İsterseniz çok az bitki yağı da ekleyebilirsiniz. (Kaynak:Milliyet)

Bana güvenip de bunları denemeye kalkmayın. Ben de sizin gibi bir çoğunu ilk kez duyuyorum.

Millet olarak süt banyosuna yabancı değiliz. Değerli sanatçılarımız (!) zamanında süt banyosunu bize tanıttılar da öğrenmiş olduk... Ne iyi ettiler...

Bu listede eksik var... Annemim sütlü çorbasını yazmamışlar... Sütlü çorba neye yarıyor?

Anıları tazelemeye yaradığı kesin de, “ılık ılık için” sözlerini düşününce de, kış mevsimi içilen bir çorba olduğunu söyleyebilirim.

Başkasını da bilmem... Olsa olsa kemikleri kuvvetlendirir.

Daha ne olsun...

:) İyi bayramlar.

http://www.esmakahraman.com/sutun-marifetleri/

 
Toplam blog
: 1929
: 661
Kayıt tarihi
: 11.11.06
 
 

  Hayatı ciddiye almam, emeği çok ciddiye alırım. Dünyanın en vazgeçilmez üçlüsü; çocuklar, çiçek..