Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

03 Ekim '16

 
Kategori
Sağlıklı Yaşam
 

Sütyen takmalı mı takmamalı mı?

Sütyen takmalı mı takmamalı mı?
 

Sıcak havalarda, soğuk havalarda, yağmurlu havalarda, kuru havalarda... Eve girince kadınlar olarak çoğumuzun yaptığı ilk şey göğüs kafesimizi sıkan, omuzlarda kırmızı izler bırakan sütyenden kurtulmak. 
 
Erkek okuyucular bu durumun bizi ne kadar rahatsız ettiği konusunda elbette empati kurmakta zorlanacaktır ancak sütyen kopçasını açtığımız andaki rahatlamayı ANLAYAMAZSINIZ :)
 
Sütyen takıp takmama konusu yıllardır nice tartışmalara sebep olmuştur. Göğüste sarkmayı önlediği, iskelet sistemini desteklediği için kullanılmasının gerekli olduğunu savunanlar da sütyensiz daha sağlıklı olunduğunu iddia edenler de mevcut. 
 
Fransız araştırmacıların gerçekleştirdiği yeni bir araştırmanın sonuçlarını paylaşmak isterim.
 
Besancon, Fransa'da bulunan Besancon Üniversitesi Hastanesi'nden spor tıbbı uzmanı Prof. Jean-Denis Rouillon'ın yaptığı 15 yıl süren araştırmanın sonuçlarına göre sütyen takmak kadınların göğüslerinin sarkmasını önlemiyor, aksine sarkmasına sebep olabiliyor.
 
Prof. Jean-Denis Rouillon araştırmanın sonuçlarıyla ilgili şunları söylemiş: "Tıbbi, psikolojik ve anatomik açıdan bakıldığında göğüsler yerçekiminden mahrum bırakıldıklarında bunun pek de bir faydası yok. Aksine sütyen takmak göğüslerin güçsüzleşmelerine neden olabiliyor." dedi.
 
15 yıl süren araştırmada yaşları 18 ile 35 yaş arasında değişen 330 gönüllünün göğüs ölçüleri araştırma süresince düzenli olarak ölçülmüş. 
 
Sütyen takmayan gönüllülerin göğüs uçlarının bir önceki seneye göre 7 mm daha yukarıda olduğu kaydedilmiş. Ayrıca göğüslerinin daha sıkı olduğu ve bu bölgedeki çatlakların da azaldığı kaydedilmiş. Sütyen kullanmanın sırt ağrısına fayda sağlamadığı da araştırma sonucunda karşımıza çıkan bilgiler arasında.
 
Araştırmacılar, sütyenlerin göğüs dokusunun büyümesini engellediğine inanıyor. Bu sebeple zaman içerisinde göğüsleri destekleyen kaslar zayıflıyor. Sütyen takmadığınızda ise bu kaslar daha aktif çalışıyor.
 
Peki, şimdi ne yapalım? Sütyenleri yakalım mı?
 
Şimdi elinizi sütyeninizin kopçasına uzattıysanız sakince  vazgeçin. Zira Dr. Roullion, hayatı boyunca sütyen takmış 45 yaşında bir kadının bir anda sütyensiz bir hayata başlamaması gerektiğini vurguluyor. Araştırmada 35 yaş üzerindeki kadınların incelenmediğini de ekleyelim.
 
Dr. Roullion, "Bütün kadınlara sütyen giymemelerini önermek oldukça tehlikeli bir söylem olur. " diyor. 
 
Bu araştırma elbette sütyenlerin gereksiz olduğunu ortaya koymuyor. Kaldı ki pek çoğumuzun sütyen takma sebebi göğüslerimizin ve özellikle göğüs uçlarımızın belli olmasını engellemek, kıyafetlerin içinde daha rahat hissetmek vs.
 
Bu araştırma belki şu şekillerde yorumlanabilir:
 
1. Sütyen kullanma yaşının gittikçe azaldığı düşünülürse, ergenlik çağındaki genç kızlar sütyen takmadan önce gerçekten ihtiyaç duyup duymadıklarını bir kez daha düşünebilir. 
 
2. Veya biz kadınlar sütyenleri 7/24 kullanmak yerine göğüs kaslarını da doğal haline bırakmak amacıyla eve adım attıktan sonra sütyensiz dolaşarak göğüslerimizin üzerindeki baskıyı azaltabiliriz.
 
3. Sütyenler göğüs kaslarını tembelleştiriyorsa bu kasları destekleyecek ve güçlendirecek egzersizler yapmaya biraz daha gayret edebiliriz.
 
Son olarak, sütyensiz dolaşmak istemiyorum diyorsanız da mutlaka bedeninize ve vücut şeklinize göre doğru sütyen seçmenin ne kadar önemli olduğunu unutmayın. Yanlış seçilen sütyenler pek çok sağlık sorununu beraberinde getirmekte ve hatta meme kanserine bile neden olabileceğini gösteren araştırmalar bulunmaktadır.
 
 
Gizem Aydoğan
 
 
 
Toplam blog
: 96
: 242
Kayıt tarihi
: 17.03.16
 
 

Gizem Aydoğan ile İyilik Güzellik ..