Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

27 Mayıs '08

 
Kategori
Siyaset
 

Suudi Petrolü Out, Irak Petrolü In

Suudi Petrolü Out, Irak Petrolü In
 

Goodmorning biraderim goodmorning...


Geçtiğimiz günler içerisinde ülke ve dünya gündeminde kendilerine yer bulmuş iki haber vardı. Birisi bence hak ettiği ilgi ve önemi kesinlikle görmedi kamuoyunda. İkincisi ise nispeten daha çok ses getirdi.


Birinci haber; bugüne kadar bilinen ve sanılanın aksine, dünyanın en zengin petrol rezervinin Suudi Arabistan petrolleri olmadığı, en uzun ömürlü ve kaliteli petrol havzasının Irak bölgesinde olduğu açıklamasıydı. Beyanat, Irak’ın mevcut ve atanmış mülki idaresinden geldi. Ki sonuna kadar doğrudur.


Bu doğrunun devamındaki bir başka doğru da, Irak’ın en önemli petrol yatağının ise Musul-Kerkük bölgesi petrolleri olduğudur. Bu henüz alenen dillendirilmiyor. Belki referandumdan sonra söylenecek. Irak Türkleri ekarte edilip; bölge, Sam Amca’nın bekçiliğini yapması için birilerine tahsis edildikten sonra.


Nispeten daha çok ses getiren ikinci haber ise; saygın ve uluslar arası bir organizasyon tarafından yapılan araştırmanın açıklanan sonuçlarıydı. Baz alınan bir dizi parametre ile yapılan değerlendirme sonucunda, dünya tarihine şu ya da bu şekilde yön vermiş olan, son yüzyılın liderleri belirlenmeye çalışıldı. Ve açıklanan listenin en başında Gazi Mustafa Kemal Atatürk vardı. Ki bu haber ve değerlendirme neticesi de buz gibi doğrudur.


İlk bakışta, aşağı yukarı aynı günlerde dünya ajans ve haber bültenlerinden geçen ve birbiri ile alakası yokmuş gibi görünen bu iki tespit noktası, birbirine göbekten bağlıdır sevgili okurlar.


Gazi Paşa’nın, milli mücadelenin başında çizdiği ve bu vatanın son savunmacılarına rehber ve ülkü olarak bellettiği Misak-ı Milli sınırları içerisinde yer alan ve ne yazık ki kendisinin –bir anlamda- gözlerinin açık gitmesine neden olan, Musul-Kerkük toprakları; dünya coğrafyasının en değerli kara parçalarından biridir, birincisidir.


Mustafa Kemal işte bu yüzden de çok büyüktür.


Demokrasi tamtamlığı yaparak bölgeye yerleşenlerin asıl gayeleri nelerdir? Bu emperyal operasyonları kimler ve hangi maşalar eliyle yapmaktadırlar? İyi düşünülmeli, bu sorulara cevap vermeden de bir şeyleri biliyoruz sözde aydınlığı ile orada burada nutuklar atılmamalıdır.


Irak denen coğrafya tam ortadan ikiye bölünmüştür. Güney Irak ve petrollerini, tarihin kaydettiği en büyük emperyal devlet olan İngiltere; Kuzey Irak ve petrollerini ise onun rahminden çıkıp gelen ve patronluğu eline alan dünya süper gücü kontrol altına almıştır.


Irak petrol havzası tam olarak içselleştirildikten sonra, sırada bir başka Türk diyarı, Hazar bölgesi vardır. Hazar Denizi petrolleri de dünyanın en önemli üç petrol bölgesinden biridir.


Azerbaycan Türkleri’nin başına çöreklenmiş olan Rus-İran-Amerikan güç oyunlarının nedeni budur. Rusya, Ermenistan devleti eliyle, Dağlık Karabağ mevzusu başlığı altında hamlelerini yapmaktadır. İran, özellikle Güney Azerbaycan’daki Şii nüfus üzerinden din endeksli nüfuz planlarını uygulamakta; Amerikan-İngiliz ekürisi ise her zamanki emperyal taktiklerine başvurmaktadır.


“<ı>Ey benim, dev memesinde cüceler besleyen memleketim”in insanları, insancıkları...Ne diyeyim yahu ben size? Siz söyleyin ben diyeyim.


@Geçen sene bugün "İstanbul'da 'Şaşkın Ördek Sendromu' ": http://blog.milliyet.com.tr/Blog.aspx?BlogNo=43058


Not: Yazı fotoğrafı http://cellists.deviantart.com/art/Ataturk-Statue-57190334 linkinten alınmıştır.

 
Toplam blog
: 898
: 3759
Kayıt tarihi
: 09.06.06
 
 

İzmir'de yaşıyorum.    Çok uzun yıllar öncesinden başlayıp, hiç ara vermeden bugünlere kada..