Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

16 Temmuz '07

 
Kategori
Tarih
 

Suvermez (Flogita) Tarihine bir bakış 1

Suvermez (Flogita) Tarihine bir bakış 1
 

Suvermez (Flogita)


     Köyümüz Rumca "Flogita" ve Türkçe "Suvermez" tesmiye olunup Nevşehir'den 6 saat uzaklığında ve cenup cihetinde bulunan bir ova üzerindedir. Melekopi'den (Derinkuyu - f.d.) ise bir saat uzaktadır. Altı yüz (600) haneyi havi olup bunlardan 70 İslam ve mütebakisi Ortodoks Rumidir. Karyemizin garp cihetinde Byzantin devrine ait bir kalenin harabeleri vardır. Şark tarafında da yarım saat uzaklığında Soytele namında bir tepe üzerinde bulunan bir mermer daş üstünde "Zeus Dimitra" kelimeleri (*) hek edilmiştir. Karyemizin ahalisi bir kaç sene evvel ancak ziraat ile meşgul ve harice getmezler (gitmezler) idi. Fakat 20 seneden beri İstanbul ve Hükümeti Osmaniyenin diğer ticari şehirlerine azimet edup (edip), yağcılık, lambacılık ve bakkallık bazısı ise tüccarlık ile de iştigal etmeye başlamışlar.

     Gün ortasında Agios Georgios namına mevkuf büyük ve oldukça güzel ekklisiya vardır. Lakin bu ekklisiya müşrifi harap (etoimorropos) olduğundan ahalinin ianatı ile müceddeden inşası tekarrür ve buna dair yerlilerden bir komisyon teşekkül etmiştir. Bu ekklisiyadan başka Agios Vasileios, Agios Nikolaos, Agios Anastasia, Agios Sofia namlerine mevkuf parekklisiyonlar vardır.

     Köyümüzün şark cihetinde oldukça geniş ve sanaat ve hünerle inşaa edilmiş bir mektep vardır. Mektep halihazırda bir katlı ise de üzerine bir kat daha inşaa edilecektir. Mektebe 200 talebe ve 100 talebat (marthtriai) devam ederler. Heyet-i tedrisiyesi dört (4) muallim ve iki (2) muallimeden mürekkeptir. Bunda Rumca, Türkçe, Fransızca ve diğer Astiki Sholi (ilkokul ve ortaokul birlikte - f.d.) dersleri tedris olunur. Ekklisiyamızın üç papazı vardır ve Proistamenosıda Hacı Baba Estathiosdır. Eforoepitropi Stavros Conkaroğlu (Proedros) Spiros İ.İliadis (antiproedros) Haralambos (tamias), Mamantos Asmaanidis (grammateus), Nikolaos Pancar (melos), Eleitherios Şekeroğlu (melos), Hristoforos (melos), Theodorios Poro oğlu ve Hristos Eli oğlu Efedilerden mürekkeptir.

En Flogita, ti 26 Augustou 1913

( * ) Musaddak bir manbadan aldığımız malumata nazaran mezkur epigrafinin temamı şöyledir.
ILEOSMOİ ZEUS DİMİTRİO IEMPIRA

S.S.A.

 

    Fehmi DİNÇER

     Ankara 2005

 

Fotoğraf: www.nevsehir.gov.tr

 
Toplam blog
: 109
: 5832
Kayıt tarihi
: 23.03.07
 
 

1959 yılında Fertek - Niğde'de doğdum. Hacettepe Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültes..