Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

12 Şubat '18

 
Kategori
Deneme
 

Suya Hasret, İthal Cep Telefonuna Sevdalı Toplumlar

Suya Hasret, İthal Cep Telefonuna Sevdalı Toplumlar
 

Suya hasret insanlar kuyu suyuna kavuşmayı bekliyorlar


Bir kuş canlıyken karıncaları yer. Kuş öldüğü zaman karıncalar onu yer.

Tatlı ve güzel olanlar paylaşılmalı. Acılar ve çirkin olanlar paylaşılmamalı.

Dünyanın yaklaşık dörtte 3 ü sularla kaplıdır. Bu suların çoğu okyanuslardan oluşur. Dünyadaki donmuş suların miktarı çok azdır.  Bu suların sadece yüzde biri içilir.

Yani Dünya yüzeyinin yüzde 80'i sudur. Su kıtlığının ve bolluğunun insan nüfusu üzerindeki etkisini ölçer. Bu endeks 0-100 arası sayılardan oluşur ve sayı sıfıra ne kadar yakınsa o kadar su kıtlığı var demektir.

Dünyada en çok su sıkıntısı yaşayan ülkeler arasında Nijerya ve Etiyopya gelirken, suyu en bol olan ülkeler arasında ise Finlandiya ve Kanada gelmektedir.

Dünyanın süper güçleri! Silah üretip, savaşlara neden olup, dünyanın huzurunu bozacağınıza suya para yatırın, içilir su yüzdesini çoğaltın.

Türkiye’de ithal cep telefonu için ne kadar para harcanmıştır.  

Türkiye 2000-2015 yılları arasında ithal edilen cep telefonu için 23,4 milyar dolar harcamış.

Adamın insanca yaşayacak evi yok. Lakin adamın son motel otomobili ve en son model cep telefonu var.

Türkiye’de trafiğe kayıtlı araç sayısı 22 milyona ulaşmaktadır:   

Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre, Türkiye'de temmuz sonu itibarıyla trafiğe kayıtlı toplam 21 milyon 763 bin 103 taşıt bulunuyor. Bunlardan yüzde 53,9'unu otomobiller oluşturuyor.

İller bazında bakıldığında, otomobil sayısının 11 milyon 740 bin 823 olduğu tespit edilmiştir. Türkiye'de en fazla otomobil 2 milyon 755 bin 250 ile İstanbul'da kullanılıyor.

Bu rakam Türkiye'deki toplam otomobil sayısının yüzde 24'üne tekabül ediyor.

İstanbul'u, 1 milyon 343 bin 514 otomobil sayısıyla Ankara izliyor. Başkent'i, 720 bin 824 otomobille İzmir, 464 bin 445 otomobille Antalya ve 457 bin 945 otomobille Bursa takip ediyor.  

İllerde kişilere düşen otomobil sayısına bakıldığında, nüfusa göre otomobil yoğunluğunun en fazla olduğu il Ankara olarak belirlendi. Nüfusu 5,3 milyonu bulan Başkent'te kayıtlı 1 milyon 343 bin 514 otomobil bulunuyor. Ankara'da yaklaşık her 4 kişiye bir otomobil düşüyor.

Otomobil sayısının en fazla olduğu İstanbul'da ise kentin 14,8 milyonluk nüfusu dikkate alındığında ortalama yaklaşık her 5,4 kişiden birine otomobil denk geliyor. Mega şehirde her 100 kişiden 19'u araç sahibi.

Öte yandan Hakkâri, nüfusa oranla otomobil sayısında listenin en altında yer alıyor. Nüfusu 267 bin 813 olan şehirde yaklaşık her 130,8 kişiye bir otomobil düşüyor.

İşte onun için Apartmanların önlerinde ve müştemilatında park edilecek yer bulunmuyor. Sokaklar ve caddeler de yetmemiş ki artık kaldırımlar işgal edilmektedir.

İthal son madel cep telefonlarımız, lüks otomobilimiz olsun, lakin suya hasret insanların da var olduğu aklımızda bulunsun. 

Kıymetli okurlarımıza saygılar sunuyorum.

Mehmet BURAKGAZİ / mersin

 
Toplam blog
: 608
: 2204
Kayıt tarihi
: 12.04.12
 
 

Bingöl'de, Baharın son ayında, ikindi üzeri un ambarı (kiler) arkasında, ebesiz, hemşiresiz, Emin..