Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

05 Mart '18

 
Kategori
Sağlıklı Yaşam
 

Suyun Hayatımızdaki Önemi

Suyun Hayatımızdaki Önemi
 

İnsanlar beslenmeden uzunca bir süre hayatta kalabilirler, fakat insanlar su içmeden ancak birkaç gün hayatta kalabilir. Uzmanlar “susuz hayat olmaz” derler. Bu yaşam için vazgeçilmez bir unsurdur. Eski çağlarda hastaların su ile tedavi edildiğini biliyoruz. Su bilinen en eski güzellik malzemesi ve en iyi doğal bir ilaçtır. Temizler, canlandırır, zindeleştirir, güzelleştirir. Yani su kısaca hayattır…

Gün boyu sık sık su için…
Suyun Önemi  su oranı yetişkin bir insanda %50 den fazladır, (2/3’si) sudur. Bu oran yaşa, cinsiyete, kiloya göre  farklılık gösterir. Bebeklerde bu oran %75’dir. Bir yaşın sonunda kademe kademe azalarak normale gelir. Yaşlılarda gençlere göre su oranı daha azdır.

Su beslenme yolu ile vücuda alınır. Sindirim sistemi vasıtası ile kana geçer. Kan dolaşımı ile vücuda dağılır ve böbrekler vasıtası ile bir kısmı vücuttan atılır. Bir kısmı terliyerek derimiz ile ve bir kısmı da solunum yolu ile atılır.

Günlük su ihtiyacımız; 2,5 litre kadardır. Vücutta ki suyun korunması için atılan sıvı miktarı kadar geri kazanılması gerekir, bu vücut dengemiz için çok önemlidir. Bu denge bozulduğunda hastalıklar ortaya çıkar. Beslenmeden uzunca bir süre hayatta kalabiliriz, fakat su içmeden ancak birkaç gün dayanabiliriz. Vücudumuzda suyun dengesini düzenleyen  sistemler de vardır. Susuzluk hissi gibi. Suya ihtiyacımız olduğu bilgisi beynimize iletilir.

Vücudumuzdaki suyun azalması ile oluşan durum:
    %  1 de: Susuzluk hissi, ısı düzeninin bozulması, performans azalması,
    %  3 de: Vücut ısı düzenin iyice bozulması, aşırı susuzluk hissi,
    %  4 de: Fiziksel performansın %20-30 düşmesi,
    %  5 de: Baş ağrısı, yorgunluk,
    %  6 da: Halsizlik, titreme,
    %  7 de: Fiziksel aktivite sürerse bayılma,
    %10 da: Bilinç kaybı,
    %11 de: Vücut dirençsizliği, olası ölüm,
    %12 de: %97 oranında ölüm,
    %15 de: %100 ölüm.

Suyun vücudumuzdaki görevleri…
    Hücrelerin ihtiyacı olan maddeleri hücreye taşımak,
    Hücrelerin fonksiyonlarını yerine getirebilmesi için gerekli olan katı maddelerin çözünmesini sağlamak,
    Hücrelerde metabolik faaliyetler sonucu oluşan atık maddeleri boşaltım organlarına (böbrek, akciğer, deri, sindirim kanalı) taşıyarak vücut dışına atılımını sağlamak,
    Vücut ısısını dengede tutmak,
    Kanın hacmini dengelemek,
    Besinlerin sindirimine yardımcı olmak,
    Beyin, omurilik gibi bazı organları dış etkenlerden korumak.

Vücudumuzun günlük su ihtiyacı ne kadar?
Susuz hayatın olmayacağı ve yaşam için hayati önem taşıdığını hepimiz az çok biliyoruz. Tüketiminin sağlığımız için çok önemli olduğu yıllardır anlatılır. Vücudumuzun günlük su ihtiyacı ne kadar? Uzmanlar bu konuda yaklaşık aynı fikirdeler, günlük su ihtiyacımız 2-2.5 litre olabileceğini söylüyorlar.  Bu miktarlar ortalama miktarlardır. Su ihtiyacı kişinin durumuna, sağlığına ve hava sıcaklığına göre değişir. Spor gibi aktiviteler de su kaybı daha fazla olacaktır. İhtiyaca göre düzenlenmelidir.

Yeteri kadar su içiyor musunuz? kontrol edin:
    Susadığınızda içtiğiniz su miktarının en az 2 katını tüketin.
    Gün içinde susamayı beklemeden sık sık su için.
    İdrar renginiz koyu sarı renkli ise yeterli miktarda su içmiyorsunuz demektir. İdrar renginiz koyu sarıdan açık ve şeffaf renge dönüştüğünde yeterli miktarda su tüketiyorsunuz anlamına gelir.

Ayrıca…
Kafeinin söktürücü özelliği olduğunu unutmayalım, çay, kahve, kola hiç bir zaman suyun yerini tutmaz ve idrar söktürücü özelliği ile su kaybını arttırır.

“Su İç”yazılı notlar ile kendinizi uyaralım ve elimizden hiç bırakmadığımız akıllı telefonlarımıza uygulama yükleyerek bu işlevi kullanabiliriz ne dersiniz?, sağlığımız için susuz kalmayalım.

 
Toplam blog
: 30
: 735
Kayıt tarihi
: 03.02.18
 
 

Saygı-Sevgi ile Toplum değerlerine, sağlıklı yaşama, çevreye, doğaya ve tarihi değerlerimize sahi..