Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

15 Eylül '08

 
Kategori
Sağlıklı Yaşam
 

Suyundan da koy.

Suyundan da koy.
 

Bence suyundan hiç koyma!
Hatta onlar koysalar bile ve sen de tutamayıp kendini ekmeğini dahi bandırmayı düşünme o suya. Yok yahu arsenikli olduğundan değil.
Bol kolesterollü olduğundan.

Kolesterolünüz tavan yapmışsa ve siz de bu durumdan memnun değilseniz (kim memnun olur ki zaten?). İşte o zaman sıkı bir diyete ihtiyacınız vardır.
200 mg/dl sınırına kadar kolesterol değeri iyidir. Üzeri yüksek sayılır artık.
240 mg/dl ve yukarısı ise o zaman yüksek risk kategorisinde olan insanlardansınızdır.
Elbette bu tek gösterge değildir.

Bu yağ işlerinin LDL(kötü kolesterol) değeri, Trigliserid (depo yağları) değeri, HDL (iyi kolesterol) değeri vardır daha. Ama sonuç olarak yüksek kolesterollü insanlardansanız…ve değerlerinizi aşağı çekmek için ilaç kullanıyor bile olsanız yine de diyetinize ve egzersizlerinize özen göstermelisiniz.

Eskiden ama çok eskiden kolesterol bu kadar da korkulacak bir şey değildi. Zaten kolesterol vücudumuz için ciddi öneme sahip bir yapıtaşı. Ve bu yüzdendir ki kolesterolümüzü kendimiz üretiriz. Fakat modern zamanlarda yiyeceklerden o kadar çok kolesterol almaya başladık ki vücudumuz neredeyse extra (!) yapar oldu.
Dolayısı ile dışarıdan aldığımız kolesterolün yanında hayat biçimimiz de işleri karıştırdı iyice. Hareketsiz yaşam tarzı ve gündelik hayatın stresi de kolesterol değerlerini arttırmaya başladı.

“Stres” artık pek sıradan bir kelime gibi algılansa da yüksek kolesterolün en iyi arkadaşı. Adeta kankalar (!) Stresli mesleklerde çalışan insanların lipid (yağ) değerlerinin yüksekliği boşuna değil.

Bu arada unutmadan yazayım. Yazıya başlarken sözünü ettiğim su…yemeğin suyuydu.
Yemeğinizi yedikten sonra şöyle bir de ekmek ile güzelce silip süpürmeyi bırakın.
Bırakın öylece kalsın.

“Ama en lezzetli ve keyifli yeri orası!”
Tabii ki orası…her güzelliğin ardında tuhaf bir tehlike de yatar neden acaba?
Saf kolesterolün tadına baktınız mı?
Cok lezzetlidir…Yok denemeyin tabii ki.
Laboratuvar koşullarında çalışınca böyle direk test imkanınız da oluyor.

Kolesterolü yüksek yiyecekler de lezzetli değil midir zaten?

Aldığınız kalorilerin bir zaman sonra yağa dönüşmesinden dolayı da çok kalori dayamayın bünyeye. “Salata yerim ben…üzerine de zeytin yağını boca ederim…harika olur” demeyin de, yapmayın da. Salatadan 90 kalori alacakken sadece bir yemek kaşığı zeytin yağından 45 kalori alacak olmanız pek akıllıca olmamalı ve o da yine yüksek kolesterollü bünyenizi yoracaktır.

En azından diyetinizin ilk 3 ayında sadece salatanıza odaklanın…yağsız olsun ne olur di mi?
Sizden daha mı kıymetli ki?

Sabah, öğle akşam diye günde 3 defa yemek yerine ara öğünler ekleyin.
Sık ve az yemeye özen gösterin.
Tahıl ürünlerini bol bol alın. Mercimektir, kuru fasulyedir ihmal etmeyin.
Bol bol su için en az 10 bardak su için.
Kahvaltınızı uyandıktan sonraki ilk yarım saat içinde yapmaya özen gösterin.
Her öğünde yemeğe başlamadan once iki bardak su içmeyi ihmal etmeyin.

Hem kendi bildiklerimden hem de diyetisyenimin önerilerinden derlediğim bu blog uyarı amaçlıdır. Yüksek lipid düzeyi orta yaşlıları değil artık genç yaştaki insanlarımızı da tehdit etmektedir.

Ha bu arada bilmem söylememe gerek var mı?…Sigara kolesterolünüzü fena halde yükseltmektedir. Bırakın bir once…bırakın ki ciğerleriniz de hayatın keyfini sürsün…o kadar bencil olmayın.

Sadece siz değil onlar da mutlu olsun di mi ama?
 
Toplam blog
: 237
: 1302
Kayıt tarihi
: 06.08.07
 
 

Biyolojinin son yıllarda, özellikle son 10 yılda içeriğinin yoğun bir şekilde moleküler düzeye inmes..