Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

06 Şubat '19

 
Kategori
Gündelik Yaşam
 

Tâir ve Twitter!

Kuran-ı Kerimdeki İsra Suresinin 13-14.Ayetleri şöyledir: "Ve külle insanin elzemnahü Tairahü fi unukihi..Ve nuhricu lehü yevmel kıyameti kitaben yelkahü menşura/ İkra kitabeke.. Kefa binefsikel yevme aleyke hasiba"

Ayetlerin meali şu: Her insanın "kuşunu" boynuna dolamışızdır ve onun için kiyamet günü açılmış bir kitap olarak karşısına çıkarırız: Oku kitabını, bugün "hesap" görücü olarak sana nefsin yeter!

Burada dikkat çeken "Tâir" kelimesidir..Bu kelimenin Türkçe karşılığı ise "kuş"tur... Ayeti yorumlayan tefsirciler, buradaki "kuş" kelimesini kader/talih olarak izah ederler.

Yani, insanın dünyadayken yapıp ettikleri bir "hesap" olarak boynunda asılıdır ve Ahirette bu hesap açılarak insanın ameli ortaya çıkar...Bu amel, onun sonunu belirleyecektir.

Benim dikkatimi çeken ise, insanın dünyadaki "hesabı"nın Tair=kuş olarak zikredilmesinden günümüzün en yaygın sosyal medya ağı Twitter'e çağrışım yapıyor oluşudur.

Malum olduğu üzere, Twitter da "kuş cıvıltısı" anlamı taşır...Bugünün insanı Twitter "hesabı"ndan aklındakini ruhundakini, gönlündekini ortaya dökmüyor mu?

Adamın mayası neyse, yazdıkları da o değil mi?..Yalanlar, küfürler, iftiralar ya da güzel sözler doğrular ve iyilikler...Hepsi Twitter hesabında birikiyor.

Amerika Başkanından, Afrika'daki sıradan bir insana kadar herkes kendi Twitter "hesabında" herşeyi biriktiriyor.

Yani, demem o ki, uhrevi mahkeme kurulduğun da, insanların dünyadaki Twitter hesaplarının deşifre edilmesi, onların ne mal olduğunu göstermeye yetecektir.

Elbette, benim bu yaptığım sadece kişisel bir yorum ve dikkat çekmedir...Yoksa, Alemlerin Rabbi olan Allah, insanın sadece yaptıklarını değil, aklından, kalbinden geçenleri de bilmekte ve görevli melekler tarafından kayıt altına alınmaktadır.

Tabii ki, iş sadece Twitter'a kalmayacaktır...Ancak, günümüz dünyasının getirdiği teknolojik yeniliklerin aynı zamanda, sorumluluk yükleyen şekler olduğunu bilmemiz gerek...

Yapılanlar, edilenler; yazılanlar, çizilenler İlahi mahkemede teraziye konacaktır, hiç şüphe yok!

Bu yüzden, boynumuza takılan "kuş"umuz'un karga gibi ötmesi de bülbül gibi şakıması da bize bağlı...

Ya da şöyle söyleyelim: Dünyadayken Twitter'da nasıl cıvıldadıysan Ahirette de ona göre cıvıldarsın:

Ya Cennet şarkıları ya Cehennem çığlıkları!

 

 
Toplam blog
: 1645
: 822
Kayıt tarihi
: 19.01.08
 
 

Edebiyat, kamu yönetimi ve gazetecilik tahsili... 27 yıllık eğitimcilik hayatından sonra emeklili..