Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

03 Şubat '09

 
Kategori
Ekonomi - Finans
 

T.T.K. 711

T.T.K. 711
 

samanyolu haber


Türk Ticaret Kanunun 711.maddesi var.

Meşhur 711...!

Bu maddeye göre çek keşide eden kişi hiçbir gerekçe göstermeden çeki ödemeden men edebiliyor. Çek rıza hilafıma elimden çıkmıştır diyor.

Çek kanununa göre de bankaların sebep sormasına gerek yok. Yani neden böyle yapıyorsunuz demiyoruz. Sonuç olarak çekin karşılığı olsada olmasada çekin arkasına "TTK 711 .maddeye istinaden ödemeden men edilmiş olduğu için belgelenememiştir"yazılıyor ve hak sahibine geri veriliyor.

Çek hamili çeki alarak ya avukata veriyor yada çek sahibine geri dönüyor. O gün sıkışık olduğu için çeki ödeyemeyen keşide sahibi de eğer çek bedelini hamile öderse çeki alıp banka şubesine iade ediyor ve çek iptal ediliyor. Merkez Bankasına herhangi bir bildirimde bulunulmuyor.

Şu anda herkesin dilinde TTK 711.Gerekçe yok. Cezai yaptırım yok. Sorgu sual yok. Alacaklıyı soran, sorgulayan yok. Çeki tahsil edemediği için aynı uyanıklığı gösteremeyen ya da göstermeyen dürüst esnaf damgayı yiyor.

Bana göre ticari ahlakın sıfıra düşmüş olduğunun en büyük delili. Hem çeki keseceksin hamile ereceksin. Arkasından da rızam dışında elimden çıkmıştır diyerek oyalama taktiğine başvuracaksın. Kanunda bu işe çanak tutacak. Yok böyle birşey.

Ticaret yapan vatandaşlara sesleniyorum, aynı şey sizlerin başına gelse ne yaparsınız. Hiç ahlak ve adaba uyuyor mu bu iş?

Herkese bol kazançlı günler.

 
Toplam blog
: 18
: 5270
Kayıt tarihi
: 25.05.07
 
 

Bir bankada servis yetkilisi olarak çalışmaktayım. Kazanmayı, rekabeti ve insanlara yardımcı olmayı ..