Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

29 Mayıs '07

 
Kategori
Gündelik Yaşam
 

Tabagindaki pirinci son tanesine kadar yiyen kayinpederim

Yasadigimiz yer ikinci Dunya Savas' i sirasinda herkesin birbirini tanidigi genellikle celtik uretiminin yapildigi bir koymus. Kayinpederim tarim okuluna gitmis bu nedenle. Tam yedekten askere cagrilmis savas bitmis. Tabi Hiroshima ve Nagazaki de atom bombalari atildiktan sonra.

Savas sonrasi gelismeye uygun olarak yasadimiz yerde buyumus, Osaka nin banliyosu gibi olmus. Ama disardan pirinc ithal etmeyen bu ukede bazi alanlar tarim alani olarak belirlendigi icin pirinc uretimine devam edilmis ..biz de de hala devam ediliyor .aslinda gelir kaynagimiz baska .Kucuk bir sirketi var kayinpederimin ve de topragi .

Mayis ayi gelmeden baslar hazirliklar .Toprak ekime hazir hale getirilir .Sonra yagmur beklenir .Toprak suya doysun diye.Bir yandan da ozel bir toprakta gunlerce islatilip cimlenmeye hazirlanan taneler ozel bir toptakla kaplanir ve yaklasik on onbes santim olan kadar bebek gibi bakilir .Her gun sulanir .Hava gunesli ve sicaksa siyah ag gibi ortuler ortulur.Bir tur tepsiye benzer naylon derin kaplarda buyur filizler .Ve gerekli uzunluga erisince yirmi cm derinliginde sularin icine filizler tek tek ekilir.Simdi makinelerle yapiyoruz .Ama eskiden insan eliyle ekilirmis .Genellikle kadinalar yaparmis ekim isini .Beli bukuk cok yasli vardir bu civarda .Keske ekimle her sey bitse .Ekimden sonra su kontrolu yabanci otlarin temizlenmesi makinenin giremedigi yerler elle ekim yapmak.
Uzun bir surec .Yagmur duzenli yagar , tayfun buyuyen basaklarin boynunu egmezse urunumuz bol olur .Sonra ekimde hasat zamani .
Buraya ilk geldigimde hasat zamani idi .O zamana kadar eli kalem tutan ben bicme makinesinin girmesi icin yol acmak icin aldim elime oragi , bictim elimden geldigince .sonra tanelere ayilan pirinc cuvallari tasidim kamyonete ...yoruluyordum ama sonra yedigim yemegin tadi bir baska oluyordu.Emekle yapilan isten sonra duyulan haz .Hele yeni pirincle yapilan GOHAN .Ozel bir tenrede pisiririz sadece suyla ..yanina katik baliktir sebzedir hic bir sey yoksa NORI dedigimiz islenmis deniz yosunudur .
Biliyor musunuz burada iken peyniri ekmegi simiti ozluyorum.Turkiyeye gidince buranin suda pismis pirincini ..

 
Toplam blog
: 397
: 1111
Kayıt tarihi
: 16.05.07
 
 

1955 Niğde doğumluyum. Ancak Japonya'ya gelene kadar yaşantımın büyük bir bölümü Ankara'da geçti. Ka..