Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

09 Mayıs '22

 
Kategori
Alışveriş - Moda
 

Tablodaki Gizemli Göz

                                                                           Tablodaki Gizemli Göz
Sevgili Okurlar; Bendeniz Resim sergilerini gezmeyi çok severim. Eğer sizde resim sergilerini gezmeyi seviyorsanız her resim sergisi gezmeye gittiğinizde mutlaka görmüşsünüzdür.
İnsan resimlerinde gözler sanki sizin gözlerinizin içine bakıyormuş gibidir. Pozisyonunuzu değiştirip, kenara çekilseniz veya başka bir köşeden baksanız bile o resimlerdeki kişiler gözlerini hala size çevirmiş bakıyordur.
 
Aynı durum evlerimizdeki aile resimlerimiz içinde geçerlidir. Örneğin resimdeki babaannemiz bulunduğumuz odanın her açısından gözlerimize ‘gözlerim senin üzerinde’ der gibi bakıyordur.
 
Peki niçin böyle derseniz? Şöyle söylerim size; Gözümüzün bakış açısı göz merceğinin konumu ile ilgilidir. Daha açık bir ifade ile söylemem gerekirse, gözümüz başka bir gözü tam karşıdan görüyorsa  baktığımız göz bebeği bize göre tam ortadaysa o gözde bize bakıyordur. Tersi durumda ise, göz merceği biraz ayrı durumdaysa yani tam daire görünmüyorsa bu durumda gözde başka bir yöne bakıyor demektir.
 
Bir Ressam; Bir Ressam şayet gözün tam karşıdan görünüşünü ve göz bebeğini de tam ortadan veya yuvarlak olarak resim yapmışsa resme hangi açıdan bakarsanız bakın, gözün o biçimini görürsünüz. Aynı durum fotoğraf çekimlerimiz içinde geçerlidir. Mesela diyelim bir insan fotoğrafını tam karşıdan gözümüz objektife bakar şekilde çektik, şu durumda da gözün o şeklini görürüz.
 
Sonuçta: Sonuç olarak, Resim iki boyutlu olduğundan, yani derinliği sahip olmadığı için resmin yanından geçerek, kenardan görme olanağımız yoktur. Yani resme nereden ve hangi açıdan bakarsak bakalım resimdeki insan gözünü tam karşısından bakıyormuşuz gibi görürüz. Nihayet kendi gözlerimizde görüntüyü üç boyutlu olarak algıladığı için seyrettiğimiz tablodaki göz sürekli bize gözlerini dikmiş, bakıyormuş gibi gelir.
 
MUZİP:
Bir adam diğerine sorar:
- Köpeğinizi satın almak istiyorum ama sadık mıdır?
- Hem de fazlasıyla sadık. Size bu konuda yüzde 100 garanti verebilirim.
- Nasıl bu kadar emin olabilirsiniz?
- Şimdiye kadar beş kere sattım. Her seferinde de geri geldi.
 
 
 
 
 
 
 
Toplam blog
: 643
: 67
Kayıt tarihi
: 20.02.17
 
 

Eğitim Durumu Halkla İlişkiler Yüksek Lisansı İsletme Fakültesi Sosyoloji Bölümü Gazeteci ..