Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

27 Kasım '10

 
Kategori
Basın Yayın / Medya
 

Tadı Damağımda

Tadı Damağımda
 

Televizyon programları arasında "belgesel"ler, en çok sevilenler (günlük sohbetlerden hareketle) arasında olmasına rağmen ne yazık ki en az reyting alan sınıfında yer alırlar. Öyleki bir TV ye ceza verildiğinde, ceza süresince belgesel gösterilir. Anlaşılması zor bir durumdur.

Belgesel değince aklımıza ilk önce "Hayvanlar Alemi" gelir, sonra tarih içerikli belgeseller. Halbuki TV dünyasında belgeseller çok çeşitlidir. Dünyamız, uzay, bilimsel konular, turizm ve birçokları. Son yıllarda bu tür çeşitli belgeselleri CNN Türk, NTV, Skytürk gibi kanallar göstermekte (reytingi düşük kanallar).

Türk yapımı gezi, turizm, kültür içerikli belgeseller son yıllarda dikkat çekiyor. Ve oldukça beğeni alıyor. TRT de hala yayınlanan "Gezelim Görelim" bu akımın öncüsü. Nuray Yılmaz'a binlerce teşekkürler. İş böyle olunca gezi ve mutfak içerikli programlar ekranları süslemeye başladı.

Ben bugün sizlere NTV de yayınlanan "Tadı Damağımda" dan bahsetmek istiyorum. Milliyet yazarı ünlü gurme Vedat Milor'un hazırlayıp sunduğu program oldukça iyi. Yöresel mutfakları ve lezzetleri tanıtan Vedat Milor, kendine has uslübu ile bizleri bilgilendiriyor. Yemenin nasıl birşey olduğunu, dikkat edilmesi gereken noktaları bizlere aktarıyor. Yemek yemenin mekanla olan ilişkisini görüyoruz. Batı ile olan kıyaslamalar (ön yargısız), Türk Mutfağının konumunu görmemizi sağlıyor.

Yemek ve içmek bir kültür işi ve bir öze sahip, bunun yaşatılması gerekiyor. Bir lezzeti tatmak için gerekirse kilometrelerce yol alınıyor. Ün kazanmış her lezzetin bir coğrafyası var. Özgün tadı almak için Kayseri mantısını Kayseri'de, Akçaabat köftesini Trabzon'da, Antep kebabını Antep'de, ciğeri Edirne'de, Künefeyi Hatay'da yiyeceksin. "Tadı Damağımda" programından öğrenilecek çok şey var. Ege bölgesinde yapılan "Gözleme"nin, İtalyan pizzasından bir farkı olmadığını görüyorsunuz. Vedat Milor, yeni tatların ve yeni mekanların keşfedilmesinde bize kılavuzluk ediyor. Programı kaçıranlar web sitesinden eski bölümleri izleyebilirler. Yeni bölümler için cuma akşamı saat 23.00 de ekran karşısına geçsinler....

 
Toplam blog
: 487
: 1730
Kayıt tarihi
: 01.04.07
 
 

1965 İstanbul doğumluyum. İTÜ Elektrik mühendisliğinden mezun oldum. Özel sektörde Kalite Bölümünde..