Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

17 Şubat '12

 
Kategori
Sağlıklı Yaşam
 

Tahin ve yararları

Tahin ve yararları
 

TAHİNLİ PATLICAN


Ankara’da kar yağıyor. Türkiye’nin büyük bir bölümü de kara kışa teslim oldu. Gece geç saatte bahçeye baktım çamlar beyaz gelinliklerini giymişti. Çok güzel bir manzara vardı. Kuşlar camın önüne gelmişti, hemen ekmek kırıntılarını serpiştirdim onlara. Kaloriferler yanıyordu sıcacık evimiz, ne mutlu bize diye söylendim kendi kendime. Bu soğukta sıcak bir yer bulamayanlar geldi aklıma üzüldüm. İnsanların çoğu hasta, hastaneler dolup taşıyor. Hastalıklara karşı vücudun direncini arttıran besinlere gereksinim var. Bu besinlerden biri de tahin. Tahin, susamın ezilip çeşitli işlemlerden geçmiş akıcı yağ haline gelmiş halidir.

Tahinin birçok yararları vardır. B, C, E Vitaminleri açısından zengindir. Hücre yapısının bozulmasını engeller, yaraların iyileşmesini hızlandırır, kansere karşı koruyucu ve damar sertliğini engellediği söylenir. Anne sütünü arttırır.

Tahin pekmezle karıştırıldığında enerji verir ve üşümeyi engeller. Tahinden yapılan birçok yiyecek vardır: Tahin helvası, kurabiyeler, börekler, kekler, salatalar, tatlılar, humus vs. Sizlere kısaca Tahinli Patlıcan tarifini vereceğim:

YAPILIŞI

2 adet patlıcan ( kişi adedine göre çoğaltılabilir) yıkanır kurulanır közlenir. Ben közleme işini fırında yapıyorum hem yanmıyor hem de kabukları daha çabuk soyuluyor. Közlenen patlıcanlar soğuduktan sonra soyulur bıçakla iyice kıyıp ezilir. İçerisine 2 çorba kaşığı tahin,  ½ bardak yoğurt, 2 diş ezilmiş sarımsak, 1 çorba kaşığı limon suyu 2 kaşık zeytinyağı, gerektiği kadar tuz, arzu eden kırmızıbiber de koyabilirsiniz, kıyılmış maydanozla iyice karıştırılır ve servis tabağına alınır.  Üstü  zeyin, dilimlenmiş domates, maydanoz, biber arzuya göre süslenir. Afiyet olsun.,

NAHİDE ÇELEBİ

 
Toplam blog
: 1977
: 1045
Kayıt tarihi
: 25.11.08
 
 

Erzurum doğumlu, Ankara'da yaşıyor. D.T.C.F mezunu, emekli lise öğretmeni, evli, 2 çocuklu. "İsya..