Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

27 Temmuz '13

 
Kategori
Kültürler
 

Tahir Kutsi Makal'ı anıyoruz

Tahir Kutsi Makal'ı anıyoruz
 

Gazeteci yazar ve şair Dr.Tahir Kutsi Makal ( 1937-1999 )


Dr. Tahir Kutsi Makal ( D. 9 Şubat 1937- Denizli, Ö: 15 Haziran 1999 ), günler ne çabuk geçiyor. Dr. Tahir kutsi Makal aramızdan ayrılalı koca 14 yıl oldu. Tahir Kutsi Makal Denizli’nin adını Anadolu’ya onurla taşımıştı. Sanat ve kültür dünyamızda ve Türk Edebiyatı coğrafyasında önemli bir isim oldu. Gazeteciydi, yazardı, şairdi ve halk bilimci ( folklorcu ) idi. Ama her şeyden önemlisi adam gibi adamdı. Onunla tanışmamız 1965’lerden vefat ettiği yıllara kadar gider. ( 1999). Onun İstanbul’da çıkardığı Anadolu, köycülük ve özelikle Folklor dergisi olan TARLA Dergisi’ni uzun yıllar çıkardı.

Tarla Dergisi’nin dışında şiir ve araştırmaya dayalı yazıları Varlık, Yücel, Nasır, Petek,Yelken, Maya, İnanç, Türk Yurdu, Türk Kültürü, Çağrı, Milli kültür ve Türk Edebiyatı gibi yayın organlarında yer aldı. Bunlardan başka Denizli Gazetesi ( 1956 ), Tan  ( 1958 ),  Dünya ( 1959 ), Tasvir ( 1962–63), Ekspres. Son Havadis, Her gün, Ortadoğu Güneş, Sabah gibi gazetelerde çalıştı. Bu gazetelerin yazı işleri ve Genel yönetmenliği gibi görevlerde bulunuldu.

Dr.Tahir Kutsi Makal ile  birkaç kez yüzyüze  tanışmamız oldu. İstanbul'da 1972 'deilk olarak görüşmüştük. 1991 Eskişehir YunusEmre SEVGİ YILINDA bir araya geldik. Daha sonra Balıkesir, Isparta, Kütahya, Denizli ve en son Fethiye'de yapılan sanat , kültür etkinliklerinde,şairler şöleninde  yan yana geldik, aynı masada  yemek yedik, çaylar   içtik. Hoşsohbet bir insan ve bir gönül  adamı idi.. Zamansız aramızdan  ayrıldı...Daha yapacak çok işleri vardı....Geçen yıl bir grup yakınlarıyla Denizli'de topluca anmış ,yazı ve şiirlerinden örnekler sunmuştuk.

Bu anma  toplantısında  Fethiyeli  yazar,şair  Unal  Şöhret Dirlik ve kardeşi Denizli'den gazeteci Mithat Makal  ile birlikte  hazırladıkları  " Anılarda Tahir Kutsi Makal  " adını taşıyan kitabını imzalı olarak   gelenlere armağan etmişlerdi. 

Kısmet  olursa bu yıl yine  Dr.  Tahir Kutsi Makal  Denizli  /  Acıpayam'da mezarı başında  topluca  anılması  düşünülüyor.. Sevgili Dr. Tahir Kutsi Makal'ı unutmak mümkün  değildir...Çünkü  o unutulması  mümkün  olmayan bir  adamdı...Mekanı  cennet  olsun.....

 Denizcilik Bankası ile Printemps Firmasında Basın Müşavirliğini yaptı. Sanat ve kültür dalında birçok ödüller aldı. 1963 yılında yılın gazetecisi seçildi. 1953 yılında Doğan Kardeş Şiir dalında Türkiye bincisi oldu. 1976, / 1979 yıllarında Roman ve öykü dalında Payami Safa ödüllerini aldı. Karadon Öykü eseriyle Kültür Bakanlığı Hikâye ödülünü kazanı. (1987). Şiir hikâye, Halk bilimi, roman, Araştırma inceleme deneme gibi konularda 30’a yakın eserleriyle Türk Edebiyatında katkıda bulundu. Vefatının 14. yılında rahmetle ve saygıyla anıyor yazımı bir şiiriyle bağlamak istiyorum:

 

BABANIZ YİNE ÂŞIK ÇOCÇUKLAR

 

Babanız yine âşık çocuklar

Yüzünün gülüşü ondan

Erken gelişi ondan

Ve bu sefer iş berbat!

Babanız yine âşık çocuklar

***

Aşksızlığı kaldırın mezara

Şiirin bini bin para gayrı

Türkünün birini bin para

Cıvıl cıvıl kuş sesleri balkonda

Evde cıvıl cıvıl çocuk kahkahaları

Derim ki bu sevgide etmeli sebat!

Babanız yine âşık çocuklar!

***

Babanız yine âşık çocuklar!

Mahzun duruş çoğaldı

Kalpte vuruş çoğaldı

Son resmide yırtıver, at!

Babanız yine âşık çocuklar!

***

Duyurmayın ananıza, utanırım

Dövüş kavga çıkarır, onu iyi tanırım

Sizi asar, beni keser, sürat asar, sürat!

Azar köftesi gelir sofraya, sürat çorbası konur

***

Bırakın yüzüm gülsün ne olur

Bırakın hızlı çarpsın yüreğim

Bırakın bir daha âşık olayım

Bırakın erken öleyim

Duyurmayın ananıza, utanırım

Babanız yine âşık çocuklar.

***

   Dr. Tahir Kutsi MAKAL

( Babanız Yine Âşık Çocuklar / Şiirler 1987 ).

 

 

 

 

 

 

 
Toplam blog
: 2227
: 832
Kayıt tarihi
: 27.06.09
 
 

1946 Mardin ili, Kızıltepe ilçesi'nin Esenli köyünde doğmuştur. İlk ve ortaokulu Kızıltepe'de bit..