Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

11 Şubat '19

 
Kategori
Alışveriş - Moda
 

Tahta Kaşık Efsanesi

Sizler de çoğu kez medyada yer alan haberlerden okumuşsunuzdur. Bazı yiyecekleri tüketirken "asla metal kaşık kullanmayın" şeklinde  uyarılar yapar konunun uzmanları. Bu uyarıyı bal kullanımında da çok fazla gördük. Faydalı bal enzimlerinin metal kaşıkla  temasa geçtiğinde bazı zararlı tuzlar oluştuğu vs. şeklinde uyarılardı bunlar. Ve bal kavanozuna tahta kaşıktan başka kaşık girmemesi öneriliyordu. En başından beri bu uyarıyı mantıksız buldum, uygulamadım, önermedim. Hatta tam tersine tahta kaşığın zararlı olduğu durumlar bile olabileceğini anlattım. Bal, arı sütü, kefir, yoğurt yerken mutlaka tahta kaşıkta ısrar edenlerden farklı düşündüm. Kil maskesi yaparken bile tahta ya da plastik kaşık kullanın önerisiyle  abartanlar da oldu. Polen yerken özellikle tahta kaşığa yönlendirenler de. Artık öyle oldu ki mutfağa yeni alışkanlıklar girdi..  Salata yaparken tahtadan bıçak kullananları gördük!

Gözenekleri mikrop yuvası
Herhangi bir besini yerken en sağlıklısı, paslanmaz çelikten ya da kaliteli kromdan yapılan kaşıkları vs. kullanmaktır. Artık bu devirde piyasadaki kaşıkların çoğu da zaten bu metallerden üretilmekte. Bu tahta kaşık efsanesi belki de çok eski yıllarda paslanabilen metal kaşıkların varlığından da kaynaklanmış olabilir. Bal, arı sütü, propolis, polen gibi arı ürünlerini, kefir, yoğurt gibi probiyotikleri rahatlıkla metal kaşıkla yiyebilirsiniz. Hatta özellikle tahta kaşıkla yememeye dikkat ediniz. Çünkü tahta kaşıkların gözenekleri vardır ve oralarda mikroplar birikebilir. Deterjan artıkları da kalabilir.. Öte yandan tahta kaşıkların üzeri vernik ya da cila ile kaplanabilmekte. Bu tip kaplamalar ise kanserojen olduğundan riskli .

Çelik kaşık ve sağlık
Plastik kaşıklar ise "bisfenol A" gibi zararlı kimyasallar içeriyor olabilir. Erciyes üniversitesinde görevli Arı Ürünleri ve Apiterapi konusunda önde gelen uzmanlardan sayın Prof. Dr. Sibel Silici'nin bu konudaki araştırması dikkat çekici.  Bu araştırma da tahta kaşık efsanesini çürütüyor.. Hatta çelik, krom, plastik, porselen kaşıkları 1 ay boyunca balın içerisinde bırakarak denemişler. Sonuçta kaygılanmadan kullanılabilecek en mantıklı kaşığın paslanmaz çelik ve porselen olduğuna karar vermişler. Tahta kaşıkların mutfakta en iyisi olduğuna ısrar etmenin bir anlamı yok.  

O bir nostalji
Sonuç olarak bu tür efsanelerin artık geçmişte kaldığını kabul etmemiz gerekir.  Cildinize süreceğiniz kil maskenizi karıştırırken rahatlıkla metal kaşık kullanabilirsiniz. Arı sütü dahil tüm arı ürünlerini, macun gibi karışımları metal kaşıkla korkmadan yiyebilirsiniz. Salata malzemelerinizi metal bıçakla doğrayabilirsiniz. Evde hazırladığınız kefiri paslanmaz metal süzgeçle süzebilirsiniz. Yoğurdunuzu metal kaşıkla afiyetle yiyebilirsiniz. Çünkü tahta kaşık sadece nostaljik bir mutfak gereci  artık..

Doğaya sevgi ve  saygının en büyük yaşam prensibiniz olması dileklerimle

Sağlığın ve huzurun en yüksek kaynağı doğadır unutmayın

 Herbalist Tarkan Güveloğlu

 http://www.herbalisttarkan.com

 tarkanguveloglu@hotmail.com

0 216 414 97 16

 
Toplam blog
: 33
: 499
Kayıt tarihi
: 06.02.15
 
 

Herbalizm, bitki ve bitki özlerini kullanımına dayalı bir tıp dışında kalan bir geleneksel tedavi..