Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

10 Ekim '16

 
Kategori
Alışveriş - Moda
 

Tahtakale Mezadı

Tahtakale Mezadı
 

Tahtakale Mezadı


Tahtakale de  köylü pazarını geçtikten sonra sağ köşede bir  iş hanının alt katına indim. Alt katta meydanda eski banklar, sandalyeler, pikap ve eski radyolar vardı,  oraya İsmet Baykala adında arkadaşım  çağırmıştı.

Salonda ilerledikten sonra köşedeki bir dükkandan sesler duydum ilerledim büyük bir masada yirmi oturuyordu. Ortada duran Münadi ( müzayede yöneticisi)  elinde bir Osmanlı parasını göstererek bu gördüğünüz şu kadar para diye seslendi,  antika paranın fiyatını açık artırma ile satıyordu. Çekişmeli bir mezat (müzayede) oldu, arttıran arttırana en son bayrak kaldıran olmayınca Münadi  antika bir zille  vurdu. ( Normalde çekiç kullanılır.) "SATTIM" diye bağırdı. Katip satın alanın ismini ve fiyatını not etti. Müzayede sonunda  katibe gidip ödeme yapıp, antikayı teslim aldı.                                                                    

Evet antikacıların her cumartesi günü toplanıp ellerindeki değerli antika eşyaları satıyorlar. İsmet Baykala'dan aldığım bilgiye göre genelde antikacılar ve kolleksiyonerlerin geldiği dört-beş senedir yapılan bir müzayede dükkanıymış.Bazen öğlen saatleri gelip geceye kadar sürermiş müzayedeler. Bende 1975 yılına ait  deri bir evrak çantası satın aldım. Ama müzayedeye girmeden aldım.Her şey var burada, hiç Bursa'da böyle bir yer olduğunu bilmezdim.

Bursa Antika Sevenler Derneği,  her ayın 3. haftası İhsaniye pazar yerinde (Agora çarşı yanı) açık pazar düzenliyor. Burada 9 ilden ortalama 200 esnaf antikalarını satışa sunuyor.Erdal Sadıç'ın verdiği bilgiye göre"İstanbul, Ankara,İzmir, Manisa, Balıkesir, Kütahya, Konya, Kocaeli ve Yalova" dan antikacılar sergi açıyorlar.                                            

Her şey antika mı ? Antika olması için gerekli özellikler; Maddi değeri ve  sanat değerinin olması, en az 100 yıllık olması ya da  yüz yıla yakın bir eşya olması gereklidir.                            

Retro, 60'lı ve 70'li yılların izlerini taşır. Eskilerin yeniden uyarlaması demektir. Vintage, Fransızca kökenli bir kelime olup Fransızca anlamı 2.el demektir.İyi bir Vintage 1920'lerde başlayarak  günümüzden en az 20 yıl öncesini temsil eden ve iyi şartlarda korunmuş eşyalar ve elbiselerdir.yüz yılı aştığı zaman Vintage değil de antika sayılır.Retro ile Vintage arasındaki fark, Retronun yeniden üretilmiş olması. Gerçek antikayı ya da Vintage'nin fiyatları Retro'nunkinden yüksektir.                                                                                                                  

Tabi bu ürünün antika olmasının yanında iyi korunması ve temiz olması o ürüne daha çok kıymet kazandırır. Kolleksiyoncular için önemli antikalara gelince; Cam eşya, Metal eşya, Mobilya, Halı, Kilim, Saatler, Kadife bezler, Yatak örtüleri, Bakır Eşyalar, Kartpostallar, Taş plak, Gramafon, Eski Radyolar, Eski kıyafetler, Kılıç, Kama, Eski Madalyalar.

1857'de Londra'da, 1873'de Viyana'da, 1882'de Paris'de, 1987 'de New York'da dünyanın en çok  bilinen antika kolleksiyonculuğu 20. yy'da büyük rağbet gören bir uğraş haline gelmiştir.                                                 

Antika objelerin doğruluğunu kontrol ettirmek  gerekir, bunun için de müzeler ve ekspertiz şirketleri tespit etmekte yetkilidir.                   

Bursa'da en önemli kolleksiyoncu Ahmet ERDÖNMEZ, Çok zengin bir antika ve örneği olmayan Bursa ile ilgili çok değerli kolleksiyonlarına sahibi. Aynı zamanda Bursa Kültür ve Turizm Vakfı'nın kurucusu ve yöneticisi. Türkiye' en önemli kolleksiyonerleri ;  Asım KibarOsman Hamdi başta olmak  üzere birçok değerli portreleri toplamasıyla tanınıyor, elinde 150'ye yakın portre var. Can Has ; Osman Hamdi, Şeker Ahmet Paşa, Halil Paşa, Zonara ve Fabiust Brest'in eserlerinin aralarında bulunduğu 280 parçadan oluşuyor.Ender Mermerci ; Rudolf Ernest, Faust Zonaro gibi oryantalistlerin tablolarına sahip.                            

Bu günlerde sinemalarda gösterime giren,  Oscar aday adayı bir film, "Kalandar Soğuğu" seyretmenizi tavsiye ederim.          

 İyi Seyirler

 
Toplam blog
: 136
: 6807
Kayıt tarihi
: 09.05.15
 
 

Kültür ve sanat alanında araştırmalar yapıyorum. Birçok yayına sinema ve tiyatro alanında yazılar..