Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

03 Mayıs '14

 
Kategori
Deneme
 

Tahtalıköy dedikleri son vatan: Mezarlık

Tahtalıköy dedikleri son vatan: Mezarlık
 

Her canlı istese de istemese de ölümü tadacaktır.

Ölüm, gerçekliği şeksiz şüphesiz kesin olan bir olaydır.
Ölüm, inananlar için imtihanın bitiş saati, inanmayanlar içinse bir siliniş, bir yok oluş...

Ölüm her ne kadar kesin bir gerçek olsa da, ne imtihanın bitişi olduğu, ne siliniş-yok oluş olduğu, ne de ötesinin kesin var olduğu bir olaydır.
Kısacası, sonu şüpheli ama, var olduğu kesin bir olaydır.

*

Yeryüzündeki düşünebilen, arayışlara girebilen tek canlı türü insandır.

İnsan, ölüm denilen bu değişmez gerçeğe düçar olduğu için, onu kabullenenmiş, karşısında çaresiz kalmıştır; sonucunda ona anlamlar vermeye kalkmıştır.

Verdiği anlamlarla, ölümden sonra bir hayat olduğuna inanmıştır; eğer sonu belirsiz bir olay olsa da, ölen kişinin bu dünyada yaşadığını belirtmek amacıyla anıtsal mezarlarla simgelemiştir.

***

Yeryüzünün her değişik coğrafyasında yaşayan insan, ölüm denilen bu son durağı değişik kültürlerle biçimlendirmiş, renklendirmiştir.
Kimisi ölüsünü gömmüş, kimisi yakmış, kimisi de mumyalamıştır.

*

Ortadoğu kökenli dinler, ölüleri gömmeyi seçerken; Hint kökenli dinler de, yakmayı seçmiştir; binlerce yıllık bir gelenekle de, önemli insanlar mumyalanmıştır.

***

Mezar kültürlerinde de, bazı eski kültürler, ölüsünü dünyadaki değerli eşyalarıyla gömmüştür; bazıları gösterişli mezarlar içerisine mumyalamış; bazıları gösterişten kaçmış, yalnız bedeniyle gömmüştür; bazıları da ölüsünü yakmış, külünü kutsal nehirlerle denizlere savurmuş veya saklamayı seçmiştir.

Günümüzde, değerli eşyalarla gömülme ve mumyalanma, yok olma derecesine gelse de, yalnız bedenlerin gömüldüğü veya yakıldığı kültürler tüm canlılığıyla yaşamaktadır.

*

İslam kültürüyle mezarlarımız genelde gösterişten uzak, ölüm denilen duygunun bir gerçek olduğunu çağrıştırmak ve korkutmak amacı güdülmüş şekilde planlanmıştır.

İslam kültürüne yakın olan bir diğer kültür olan Hristiyanlıkta da, mezarlar bakımlı, yeşilin ve sanatın yoğun olduğu, huzur verici bir mimari ve plana öncelik verilmiştir.

Hiç unutmam, lisedeki edebiyat hocam şöyle demişti:

"Hristiyan mezarlıklarında insanın oturup piknik edesi gelir; bizim mezarlarda ise, adam dönüp bakmaya korkar."

Hocama katılıyorum:

Mezar dediğin korku değil, huzur vermelidir.


-Mustafa Yıldırım - 03.05.2014

 
Toplam blog
: 480
: 715
Kayıt tarihi
: 03.11.12
 
 

Konyalıyım. Edebiyat okudum. Amatör yazar ve şairim. ..