Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

17 Mayıs '14

 
Kategori
KOBİ
 

Takas (barter) 2

Takas (barter) 2
 

ticaret, takas, mübadele, para, kobi, finans


Barter özetle satın alınan mal ve hizmetin bedelinin üretilen mal ve hizmet ile ödendiği paraya alternatif bir ekonomik ve finansal sistem olarak adlandırılmaktadır. Sisteme firmalar bir barter şirketi databasesinde kaydolup ellerindeki mal ve hizmetleri kote ettirirler. Sisteme giren firma satın aldığı mal yada hizmet karşılığını para yerine kendi ürettiği mal yada hizmeti vererek ödemeyi gerçekleştirmektedir. Firmalar arasında alım doğrudan yapılmakta yalnız sisteme borçlanılmaktadır. Sistemle geniş ölçekte mal ve hizmetler bulunmaktadır. Bunlara örnek olarak; gazete-otel, ofis malzemeleri-muhasebe hizmetleri, sigortacılık, nakliye vs. pek çok mal ve hizmeti örnek gösterebiliriz.
 
Barter Sisteminin Üstünlükleri;
- Boşta duran kaynakların kullanılarak stok maliyetini düşürür.
- Finansman sağlama giderlerini azaltır.
- Tahsilat ve teslim etme riskini düşürür
-Kaynak maliyetlerini azaltır.
-Yeni Pazar ve müşterilere ulaştırır.
Barter sisteminin zaafları;
- Sisteme arz edilen mallar trend dışı, düşük kalitede ve ihtiyaç giderme özelliği azalmış türde olması,
- Malın temin etmede yaşanan sıkıntılar dolayısıyla yaşanan problemler,
- Barter sistemine komisyonun hem alım hem de satımda ödenmesi,
? Süreçlerden barter yapan firmaların sorumlu olması gibi dezavantajlara sahiptir.
-Yeterli düzenlemeler olmadığı ve hukuki zeminin net çizilmediği bir model olup zaman zaman mağduriyetlere ve risklere magruz kalınmaktadır.
 
Barterin Çözüm Getirdiği Alanlar
Barter sisteminden hem mikro hem de makro alanda yararlanmak mümkün olmaktadır. Mikro düşünürsek; barter mekanizması Kobiler için en uygun finansman modellerinden birisidir.
- KOBİ’ler, ihtiyaç duydukları hammadde ve yardımcı malzemelerini barter ortak pazarından karşılayabilmektedirler.
- Sistem, hizmet sektöründe de yaygın bir kullanım alanı bulmakta.
-Ayrıca sistem KOBİ’lerin dış piyasaya girme zorluklarını aşmaları için önemli bir fırsat. En kolay barter yapılacak sektörlerden biri de turizmdir.
- Turizm sektöründe barter uygulaması, apart otellerden devre tatil yatırımlarına, yat ve tekne üretiminden, seyahat acentelerine, yiyecek-içecek işletmelerinden uçak ve otomobil kiralama şirketlerine kadar geniş bir yelpazeye hitap etmektedir.
 
Sistem yalnızca firmalar tarafından değil, yerel yönetimler tarafında da kullanılabilmektedir.
Ticaret ve sanayi odaları, il özel idareleri, belediyeler, iş adamı dernekleri ve sektörel dernekler de barter sistemine başvurabilmektedir. Makro açıdan bakıldığında; ülke mevzuatına uygunluğunun söz konusu olduğu durumlarda ülke borçlarının bile uluslararası barter uygulamaları ile kapatılması mümkündür.
Ayrıca barter,
-Ülke genelindeki ekonomik krizlerin aşılmasında,
- Nakit sıkışıklığının giderilmesinde,
- Teşvik edilmesi düşünülen sektörlerin ihtiyacının giderilmesinde,
- Durgunluk, resesyon, ihracatta kota gibi baş edilmesi güç problemlerin çözümünde kullanılacak basit ve etkili bir yol olarak sunulmakta.
Sistem, ülkeler arasındaki ticarette de yaygındır.
- Çin’in bazı Afrika ülkelerinden maden alıp, karşılığında altyapı yatırımı gerçekleştirmesi,
 
- Suudi Arabistan’ın petrol karşılığında Asya ülkelerinden gıda alması,
- Dubai’nin mimari projelerini sürdürmek için, ham madde karşılığında gayrimenkul önermesi gibi uygulama örnekleri var.
Dünyada ve ülkemizde barter sistemin oluşumu 1930’lu yıllara rastlamakta. Bugün dünyada 700 bini aşkın firma barter sisteminden faydalanmakta.
İşlem hacmi ise yaklaşık 500 milyar dolar. Sistem ABD ve Avrupa ülkelerinde yaygın olarak uygulanıyor. Bu ülkelerde en basit alışverişlerin bile finansmanında barter ön planda.Frankfurt’ta günlük gazete satın alınması, Viyana’da taksiye binilmesi gibi örnekler mevcut.
Japonya’daki bazı barter kuruluşları üye firmanın finansman departmanı veya satış departmanı gibi çalışıyor. Ülkemizde 1990’lı yılların ikinci yarısından itibaren uygulanmaya başlayan sistemde işlem hacmi 800 milyon doları bulmaktadır.
Kullanım alanı son yıllarda artmış olsa da ülkemizde barter sistemine gereken önemin  verildiğini söylemek mümkün değil. Sistem yeterince tanınmamakta ve diğer finansal sistemlerin gölgesinde kalmış durumda. Barter ile ilgili yasal bir mevzuat henüz mevcut değil. ABD'de 380 sayfadan oluşan özel bir yasa olmasına karşın, ülkemizde bu sistem Türk Ticaret Yasası kapsamında yürütülmektedir.
 
 
Toplam blog
: 77
: 707
Kayıt tarihi
: 03.07.08
 
 

37 yaşındayım, yüksek lisans mezunuyum. ve girişimciyim. İngilizcem iyi sayılır. Gıda ve perakend..