Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

26 Mart '09

 
Kategori
Tarih
 

Takdir İlahi

Takdir İlahi
 

Maraş Katliamı Sonrası


Ağır ağır sistemli bir şekilde gelen katliamdır Maraş Katliamı.


Olaylarda hani o filmlerde gördüğünüz, meşhur Kırk Haramiler masalında olduğu gibi, Alevi Ailelerin yaşadığı evlerin kapıları bir bir boyanır Söylediklerine göre nüfus sayımı yapılmaktadır.

Çiçek Sinemasında provokasyon amaçlı bir film gösterilir. Filmin bir seansında tesiri az olan bir patlayıcı patlar. Patlayıcıyı atan, Ökkeş Genger adında, kendini ülkücü olarak ifade eden genç bir insandır. Bu olaydan sonra bombalamayı solcuların yaptığı haberi bir anda yayılır. Çevre ilçelerden getirilen insanlarla birlikte, halk galeyana gelir. CHP binasına, PTT binasına ve bir derneğe saldırırlar.

Ertesi gün Alevilerin uğradığı bir kıraathane bombalanır. Olayın olduğu günün akşamı ise iki tane öğretmen evlerine giderken solcu oldukları gerekçesiyle öldürülür.

Daha sonraki gün öğretmenlerin cenazeleri kaldırılır. Beş bine yakın insan vardır cenazede. Fakat daha önceden toplanmış olan sağcı bir grup, ellerindeki taşlarla, sopalarla ve kesici aletlerle cenaze namazının kılınmasını engellerler. Olaylarda çatışma çıkar. Güvenlik güçlerinin müdahale etmediği olaylarda, sağcı grup, Alevilerin işyerlerine ve CHP’li insanların dükkanlarına da saldırırlar.

O gece sağcı gruplar Alevilerin saldıracağı safsatalarıyla halkı silahlandırırlar.

Ertesi gün karşılıklı çatışmalar başlar. Ve günlerce sürer.

Saldırılar sonucunda resmi verilere göre 105 kişi öldüğü, 176 kişi yaralandığı, 210 ev, 70 işyerinin tahrip edildiği açıklanır.

İktidarda CHP vardı. Başbakan Ecevittir. Olaylardan sonra İçişleri Bakanı yaptığı açıklamada olayların sorumlusunu sol örgütler olduğunu söyler. Ve partisinden çok büyük tepki alır. İstifa eder.

Alevilerin hemen hemen hepsi olaylardan sonra Maraş’ı terk eder.


Olayların sanıklarından, Ökkeş Genger, soyadını değiştirerek milletvekili oldu. Büyük Birlik Partisi Genel Başkan yardımcılığı da yaptı.

O olaylara karışıp yargılananlar arasında sonradan milletvekili olan başkaları da vardı, elbette.


Blogda bazı yazarlar yazmış. Malum birisi hakkında. Seven, sevmeyen dualarını eksik etmesin demiş. Benim hiçbir katil için edilecek duam olmamıştır. Ve bundan sonra olmayacaktır. Ben ne Hitler için, Ne Evren için, Ne Pinochet için dünyaca bilindik adını sayamadığım yüzlerce, binlerce insan için edilecek duam yoktur. Çünkü benim dualarım insanlığın kardeşliği içindir. Barışı içindir. Ülkesini seven bu uğurda gerçekten mücadele etmiş insanlar içindir. Namusuyla, onuruyla yaşamış insanlar içindir. Gerisi içinse Takdir İlahi demekten başka söyleyecek söz bulamıyorum.

 
Toplam blog
: 29
: 527
Kayıt tarihi
: 05.02.09
 
 

"Yaşadığım kentleri sevmem. Daha doğrusu yaşamak zorunda olduğum kentleri. Onlar da beni sevmez. ..