Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

08 Ocak '07

 
Kategori
İş Yaşamı - Kariyer
 

Takım oyunu için doğru sayı nedir?

Takım oyunu için doğru sayı nedir?
 

İş hayatında proje ekipleri kurulurken özellikle farklı departmanlardan kişiler bir araya getiriliyorsa, bu ekibin verimli çalışması için kaç kişi olması gerekir ve bu ekip nasıl seçilmelidir?

Fortune Dergisi'nde yazdığı gibi en üretken takımın 4.6 takım üyesi mi olmalıdır?

Takımdaki eleman sayısı arttıkça, koordinasyon eksikliklerinin arttığı ve en zayıf halkanın ekibin kolayca yıkılmasına sizlerde şahit oldunuz mu?

Ringelman'ın halat çekme çalışması, insanları halat çekerken gruplar halinde ve tek başına incelemiştir. Halata daha fazla insan eklendikçe, grubunn yarattığı toplam kuvvetin arttıüı ama birey başı düşen gücün ters oranda azaldığı görülmüştür.

Birçok araştırma 5-6 sayılarına odaklanmıştır. Özellikle beş ve daha fazla kişilik gruplarda yönetmesi daha da zor olan bir iştir.

Başarılı bir takım oluşturmak için sadece uygun sayıyı belirlemekle kalmayıp, takım değerlerini oluşturmak ve bunu ekip püyelerine benimsetmek için de çalışmalar yapmalıyız.

Klein'in yaptığı bir araştırmaya göre "Takım oluşturmadaki bir diğer problemde cinsiyet,ırk ve yaş ile temsil edilen farklılığın çelişkiye ve zayıf sosyal entegrasyona yol açabilecek olmasıdır. Genel varsayım olarak insanların kendilerine benzeyen insanları sevmelerinden dolayı, birleşme için fazla farklılığın kötü olduğunu ileri süren bir teoride mevcuttur".

Grup içinde farklı görüşü temsil eden ve grup genelinde yakın bulunmayan azınlıklar ise takım içerisindeki çelişki sayısını arttırabilir ama bu çelişki, bir sorun hakkında etraflıca düşünülebilmesinin yollarını ve yapılması gerekenin icra edilmesini engellemiyorsa, grup için pozitif birşeydir.

Grup içindeki elemanlar birçok konuda zıt görüşlere ve ayrılıklara sahip olabilir ama durum şirketi dış ortamda temsil etmeye geldiğinde özellikle rakipler karşısında gerçek bir takım birleşir ve önündeki engelleri şirketini en iyi şekilde temsil edecek şekilde aşmasını bilir.

Takım ruhunu yakalamış br grubun üstesinden gelemeyeceği problem yoktur!..

 
Toplam blog
: 22
: 870
Kayıt tarihi
: 24.09.06
 
 

Nişantaşı Işık Lisesi, Yıldız Teknik Üni. Matematik Muh. ve İstanbul Bilgi Üni. MBA eğitim hayatımı ..