Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 
 

Uzm Klinik Psikolog ÖZLEM ŞEN BAYSAL

http://blog.milliyet.com.tr/psikologozlemsen

09 Şubat '18

 
Kategori
Ruh Sağlığı
 

Takıntılarımdan Bir Türlü Kurtulamıyorum

Takıntılarımdan Bir Türlü Kurtulamıyorum
 

 “Acaba kapıyı kitledim mi,kir bulaştı mı, ocağın altını kapattım mı, eksiklik var mı, 5 kere zile basmazsam, yarın kötü bir şey olur mu, yatmadan dişlerimi fırçalamazsam annem ölür mü?” gibi düşünce içerikleri size de tanıdık geldi mi?, Mükemmelliyetçi misiniz?, Sevdiklerinizin başına kötü bir şey gelmemesi için yaptığınız rutin davranışlarınız var mı? Ellerinizi yıkamaktan kendinizi bir türlü alıkoyamıyor musunuz? Temizlik sizin en büyük hobiniz mi? Bir şeyleri kontrol etmekten dolayı randevularınıza geç mi kalıyorsunuz? Sürekli cinsellikle ilgili kafanızı meşgul eden düşünceleriniz mi var? Zihninizde bir türlü bitmeyen takıntılarla mı boğuşuyorsunuz? Hiçbir hastalık olabileceğinden şüphe ettiniz mi?  

Korkmayın, yalnız değilsiniz. Gün içerisinde sık sık hepimizin aklına böyle düşünceler gelebilir. Ancak zihnimiz bu takıntılarla çok meşgulse ve yaşam kalitemizi etkiliyorsa  burada bir dakika kalıp Obsesif Kompulsif Bozukluk hakkında bilgi almanızda fayda var.

 Takıntı zorlantı bozukluğu olarak da bilinen bu hastalığın tıbtaki ismi Obsesif-kompülsif bozukluktur(OKB). Obsesif-kompulsif bozukluk, zihnimizde tekrar eden ve kontrol edemediğimiz düşüncelerin, dürtülerin olduğu ve bu dürtü ve davranış ritüellerini gerçekleştirme gereksinimi duyduğumuz bir hastalıktır.  Obsesif kompulsif bozukluğu olan kişiler saplantılarının ve takıntılarının gerçek dışı veya mantıksız olduğunun farkındadır, fakat kendilerini kontrol edemezler.  

“Obsesyon”, kişinin zihnindeki tekrarlı düşünceler, istekler veya sık sık ortaya çıkan rahatsız edici endişelerdir. Kişinin çabalarına rağmen kendiliğinden ortaya çıkar ve kişide bunaltıya neden olur. Kişi bu bunaltıyı ve kaygıyı ortadan kaldırmak için bir takım yineleyici davranışlarda bulunabilirler. Kişinin olumsuz düşünceleri olumlu bir düşünceye ulaşana dek zihni meşgul ederler. Bu takıntılar; kirlenme, biriktirip saklama, simetri obsesyonları, cinsellik obsesyonu, dini içerikli obsesyonlar olabilir.

  “Kompulsiyon”, Obsesyonların yarattığı kaygıyı azaltmak için kişinin yapmaktan kendisini engelleyemediği ve tekrar edici davranışlardır.  Yaptığı bir davranışın günah olduğunu düşündüğü için belirli bir sayıda dua etmek, başkasının eşyasını ellediği için ellerini sık sık yıkamak, sürekli temizlik yapmak, ocağın altının kapalı olduğunu bilindiği halde tekrar tekrar kontrol etmek kompulsiyon (zorlantı) örnekleridir. OKB ile yaşamak zordur. Yaşam kalitenizi düşürür. Düşünceler zihninize siz istemesenizde belirir. Kaygılarınızı azaltmak için yaptığınız tüm davranışlar bir kısır döngü içinde devam eder. Zihin bir takıntıyı giderir, yerine yenisini koyar.

TAKINTILARIMDAN NASIL KURTULURUM?

 Bu hastalığa karşı kullanabileceğiniz en güçlü silah bilişsel davranışçı terapidir. Uzman Klinik Psikolog yardımıyla obsesif düşüncelerinizi nasıl değiştirebileceğinizi öğrenir, istenmeyen rutin davranışlarınıza nasıl baş edebileceğinizi görebilirsiniz. 

Sevgilerimle..

 
Toplam blog
: 19
: 99
Kayıt tarihi
: 07.02.18
 
 

Uzm.Klinik Psikolog Özlem ŞEN İzmir Ekonomi Üniversitesi'nde Psikoloji lisans diplomasını almaya ..