Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

18 Temmuz '14

 
Kategori
Türkiye Ekonomisi
 

Takke düştü kel göründü. Neler oluyor? 2

Takke düştü kel göründü. Neler oluyor? 2
 

ekonomi, büyüme, istikrar, işsizlik, gelir dağılımı adaleti, sürdürülebilirlik


Sayıların yalan söylemediğini ancak insanların sayıları manupüle edip (dışardan doğrudan ya da dolaylı müdahale) olanı olduğundan farklı gösterme faaliyetlerini istatistik bilimini kullanaraktan yaptıklarını daha önceki günlük yazımda belirmiştim. Tabi bunda ülke kredi notunun yüksek gösterilerek yatırım çekme, ucuza borçlanabilme gibi büyük resimde  ülke geneline yarar sağlama amacı olduğunu göz ardı etmemek gerekir ancak ülkenin mevcut kurgusu ve Ankaradan şekillenen ekonomi yüzünden (bilgiye birilerinin herkesten önce vakıf olup (insider) suçu işleyip)  ülke geneline yansıtılması gereken faydayı genele pek yansıtmayıp kendi ağlarına, çevrelerine yönlendirme eğilimleri mevcuttur. 

http://blog.milliyet.com.tr/Uye/UyeBlogGiris/index.htm?BlogID=461396

Bu konuyla doğrudan alakalı olarak gördüğüm Gayri Safi Milli Hasıla (GDP Gross Domestic Product) verileri üzerinden nasıl yine medya ve istatistik bilimi vasıtasıyla algı bombardımanına tutulduğumuzu göstermek istiyorum. Türkiye dünyanın diğer Birleşmiş Milletlere üye 192 toplamda tanınan 193 ülke arasındaki sıralamalarda 1980-2014 arasında Gayrisafi milli hasıla büyüklüğünde 1980 de 20nci sırada iken, 2014 Nisan raporuna göre 19ncu sıradadır.

Yine son 14 yıllık sıralamaya baktığımızda GSMH olarak 2000 yılında 18nci sırada iken 2014 yılında 19ncu sıraya indiğimiz görülmektedir. Bize ekonomik başarı olarak yutturulanları uluslararası geçerli kurumların raporları yalanlamaktadır. Görünüme göre 14 yılda yerinde saymışız. Yerinde saymakta gerilemedir.

Kime düştüğü belli olmayan kişi başına milli gelir artmış gibi görülüyor ancak geliri artanlar belli. Milyarder sayısı 10 kat artarken fakir sayısı daha çok artmış. Son 14 yılda sanki 2000 den önce eli mızraklı, vücudununun mahrem yerlerini bitkilerle örten, hayvan derilerinden giysi yapan  toplayıcıklıkla geçinen, geyik, bufalo, bizon avlayan, mağarada yaşayan ilkel insandan modern bilgi toplumuna geçen, kendi teknolojisini üreten, cari fazla veren, insanların refah içinde yaşadığı bir topluma dönmüşüz imajı var. Ancak gerçek hiçte öyle değil. Elin cep telefonu, elin arabası, elin yazılımı, elin sermayesi ve parası, elin bilgisayarı, elin kozmetiği, elin textili ile birbirimize hava atıp, caka satıp durduk ve duruyoruz. 14 yılda dünya nerede biz neredeyiz bakılması gereken bu. Diğeri miyop bir bakış açısı ve algı yanılmasından başka birşey değil.  Bugün Afrikada ki bir zenci kardeşimizin bile IPAD'i, internet baglantısı var. Oysaki küresel bir pazar olduk.

 

Dünya Bankası iş yapılabilirlik endeksi objektif ve ölçülebilir veriler üzerine kurulmuştur. Bunlar:

 

Yeni iş Başlatma– Prosedürler, zaman, maliyet, en az sermaye
İnşaat izinleri- Bürokrasi, zaman, ve bir depo kurma maliyeti
Elektriğe ulaşım– Bürokrasi, zaman, elektrik bağlantı ücreti ile enerji maliyetleri
Tapu Kaydı– Bürokrasi , zaman, ticari gayrimenkul kaydı için gereken maliyetler
Kredi Elde Etme– Kanuni endekslerin dayanıklılığu,kredi bilgi sisteminin derinliği
Yatırımcıları Koruma–
Vergi Ödeme– Ödenen vergi sayısı, vergi geridönüşlerinin hazırlanması için harcanan süre ile gelir üzerinden alınabilecek aşamaya gelmiş verginin toplamı
Sınırlar ötesi uluslararası ticaret – Evrak sayısı, ihracat ve ithalat için gereken zaman
Kontratların Zorlayıcılığı– Prosedür, bir borç kontratının icrası için katlanılan zaman ve maliyet
Yetersizliğin Düzeltilmesi– Zaman, iflas koşullarında Maliyet ve iyileşme oranı (%)
Serberst bölge uzaklığı -
Girişimcilik- Girişimcilik aktivitelerini ölçer. Veri Son yedi yılda açılan 130 şirketten elde edilir.
İyi uygulamalar- İş yapma alanlarında Devletin ve hükümetin düzenleyici çevrede nasıl ve ne kadar iyileştirme yaptığını ölçer.
İş düzenlemelerindeki şeffaflık. İlgili ülkenin en işlek şehrindeki 4 düzenleyici süreç için yapılması gereken harcamalara doğrudan ne kadar kolay ulaşılıyor. (Rüşvet, bürokrasi olmadan nasıl işliyoru ölçer)
http://www.doingbusiness.org/~/media/GIAWB/Doing%20Business/Documents/Annual-Reports/English/DB14-Full-Report.pdf

 

Günümüz Türkiyesi Dünya Bankası iş yapılabilirlik endeksinde  genel ortalama puan ile 189 ülke içinde  69ncu  sıradadır. 

Başlıklar                                                     RankDB                          2013 Sıra                    Sıralama Değişimi

Yeni Bir iş Başlatma                                    93                                      73up                                     -20

 

İnşaat izinleri ile uğraşı                              14                                        81                                       47up

-1

Elektriğe Ulaşım                                          49                                          67up

18

Tapu Kayıt işlemleri                                     50                                          42up

-8

Kredi Alabilme                                                   86                                          82up

-4

Yatırımcıyı Koruma                                        34                                          67up

33

Vergi Ödeme                                                      71                                          74up

3

Sınıraşırı Ticaret                                                86                                          85up

Yetersizliğin düzeltilmesi                                130                                       126up                                           -4

Kontratların Zorlayıcılığı                                     38                                          38                                            -

 

Yok bize düşmanlar, yok dış mihraklar, yok Haçlılar, yok Yahudiler, yok lobiler, yok darbeciler, yok ergenekkoncular, yok çapulcular, yok paralelciler  gibi söylemler yine bu topraklarda yapay düşman yaratıp ona karşı mücadele için yaratılan algılar, zıtlıktan beslenme üzerine inşa edilmiş ucuz politik söylemlerle gündem oluşturma hamleleridir.

 

Bu söylemlerin arkasına sığınılarak asıl odaklanılması gereken iktisat politikalarına odaklanılmamaktadır. Egemenlerin üstünlüğü ve menfaati yönünde sistemleri gücü elinde tutan jakobenler, elitler şekillendirmektedirler.  Toplamda  yaklaşık 1000 aile ve onların dış bağlantıları Türkiyenin ve Türk Halkının geleceğini şekillendirmektedir. 

Ekranlarda boy gösteren zevatlarda kendi ekonomileri iyi olan ve mevcut bozuk düzen sürdüğünde sefalarının süreceğini bildikleri için sürekli yanlı haber pompalayan kimselerdir. 

 Oysa ki Memleketin İktisat Politikasının amaçları olan,

1. Tam istihdam (Öyle açlık sınırının altında asgari ücretin olmadığı ve insan gibi yaşatan bir ücret ödeyen tam istihdam)
2. Fiyat istikrarı
3. Ödemeler dengesi denkliği
4. Ekonomik Büyüme ve gelişme (Zira tek başına büyüme gerçekçi değil) 
5. Adil gelir dağılımı
6. Kaynakların etkin kullanımının  
sayısal hedeflere dönüştürülerek 
Para ve maliye politikaları ile  uluslararası standartlarda tutturulması olmalıdır. 
 

Yıllardır Türk Halkını medya üzerinden uyutanların ödeyeceği fatura gerçekten ilerde ağır olacaktır. Keser döner sap döner gün gelir hesap döner sözünü ilgililere hatırlatırız. Zamanın en büyük intikam alıcı olduğunuda hatırlatırız. 

Bu ülkenin en büyük sorunu kendini kendisi ile kıyaslamasıdır. Kendini kendinle kıyaslaman kadar günümüz global dünyasında büyük bir hata yoktur. 

 

El alem  ile ilgili pekçok deyim vardır dilimizde.

El alem neder?

El elin eşeğini ıslık çala çala arar.

Elin oğlu. 

 

Bende bu vatanın evladı olarak diyorum ki, Elin Korelisi, Elin Almanı, Elin Afrikalısı, Elin Uzakdoğulusu, Elin Singapurlusu neler yaparda ülkelerini her anlamda üst seviyelere taşır? 

Biz nerede yanlış yapıyoruz? 

Türkiye aynı raporda 
İş Başlatabilme kolaylığında 189 ülke içinde 93ncü sıradadır. bknz   S 16.
 
İlgili başlıkta iş kurma maliyetleri ile sermaye limitlerinin artan bir ivme kazandığı görülmektedir.  2012 de maliyetleri ve bürokrasiyi azalatacağız diye atılan adımlar maliyetleri tersine arttırmış görülmektedir. Ayrıca minimum sermaye yeterliliği  yükseltilmesi ile iş yapmak daha da zor hale getirilmiştir.  Memlekette tabana damla damla para salınırken ve borçlanma maliyetleri çok yüksekken birde böyle mevzuatsal limitler  ve engeller ile ülke insanına 1000 metre engelli koşu, petlatlon parkurundan geçerek iş yaptırılmaya çalışılmaktadır. 
 
http://www.doingbusiness.org/~/media/GIAWB/Doing%20Business/Documents/Profiles/Country/TUR.pdf
 

Dünyada en iyi performans gösteren ülkelerin karakteristiğinde şunlar göze çarpmaktadır.

Hız, sürekli ve yaşayan bir iş kütürü ve karakteristiği.  Bu yetilerden yoksun olan ekonomilere süreç acizi ülke denmektedir. 

Bu şu demek olmaktadır. Türkiyenin yasal, politik, eğitimsel, altyapısal, yönetsel, mevzuatsal anlamda hele hele bazı alanlarda Afrika ülkelerinden bile beter bir durumdadır.  Geriye gitmekteyiz. 
 
 
Buyrunuz dünyanın iş zemini en uygun ülkelerine bir göz atınız. Açık bilgi. Kendinizde güncelliğini teyit edebilirsiniz. 
 
 
Toplam blog
: 77
: 707
Kayıt tarihi
: 03.07.08
 
 

37 yaşındayım, yüksek lisans mezunuyum. ve girişimciyim. İngilizcem iyi sayılır. Gıda ve perakend..