Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

29 Temmuz '07

 
Kategori
Meslekler
 

Taksi plakasıyla yatırım!!!

Taksi plakasıyla yatırım!!!
 

Emek yoğun bir tarzda, özel bilgi, beceri ve kabiliyetlerin ortaya konmasıyla yapılan ticarete esnaflık denir.

Söz gelimi şoför bir esnaftır. Otobüsü, kamyonu, taksisiyle akşama kadar çalışarak para kazanmaya gayret eden bu insanların da bağlı oldukları bir oda bulunur.

Eğer taksi şoförüyseniz işiniz hiç de kolay değildir. Özellikle büyük şehirlerde sınırlı sayıdaki taksi esnafı arasına girmek oldukça zordur.

Taksi sahibi nasıl olunur?

Herhalde hepimizin aklına gelen normal yol, önce bir araba edinip sonra da, belediyeye, esnaf odalarına veya gereken resmi mercilere başvurarak "ben taksicilik yapmak istiyorum" denmesidir değil mi?

Doğrusu bu olsa da, bu iş böyle yürümez.

Çünkü siz belki bir araba alabilirsiniz ama, arabanıza taksi plakası alamazsınız. Plakalar birilerinin elindedir ve çok pahalıdır.

Böyle bir şey olabilir mi?

Bir insan ekmeğini şoför olarak esnaflıktan kazanmak isterse bir taksisi olmalı. Ama “bir” taksisi olmalı. Sonuçta taksi dediğimiz bu alet bir şoföre ihtiyaç duyar. Bir insan aynı anda iki araba birden kullanamaz ki...

Taksi pakaları bugün çok yüksek fiyata alınıp satılmakta, dolayısıyla el değiştirirken şoförün eline asla geçmemektedir.

Mafya diye niteleyebileceğimiz karanlık bir takım insanlar bir tarafa, bugün sanatçılarımız arasında, kazandığı parayı “yatırım” adı altında taksi plakasına yatıranlar bile varmış. Geçen gün "sanatçılar paralarını nasıl değerlendiriyorlar" başlıklı bir haberde bunu siz de okumuşsunuzdur.

Milyonlarla ifade edilen Taksi plakalarındaki bu rantın, ya reel olarak vergiye dönüşmesi, ya da taksi plakasını sınırlayan belediyenin elinde olması gerekir ki, bu gelir, belediye kanalıyla halkın cebine girsin.

Taksi plakaları -talep yoğun olduğuna göre- açık artırma ile şoför esnafına verilmelidir. Bir meta olarak şoförlükle, esnaflıkla hiç ilgisi olmayan kişilerin elinde dolaşması size de biraz garip ve anlamsız gelmiyor mu?

 
Toplam blog
: 859
: 979
Kayıt tarihi
: 21.06.06
 
 

Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi ve İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi mezunu, ekonomik..