Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

18 Ocak '13

 
Kategori
Tarih
 

Taksilerden bir ordu

Taksilerden bir ordu
 

1914 yılında Birinci Dünya savaşının başında Paris düşmek üzereydi. Zaten Fransız Hükümeti yüz bin siville Paris’i terk etmişti. 1914 yılının 6 Eylül de Fransızlar yeniden hücuma geçince Almanlar yeni destek kuvvetleri getirdiler. Fransız kuvvetleri çok zor bir durumdaydı. Demiryolu hattı Almanlar tarafından tahrip edildiğinden cepheye bu yolla kuvvet sevk etmek mümkün değildi. Askeri araçlar var olsa bile cephenin bunların taşıyabileceğinden çok daha fazla sayıda askere ihtiyacı vardı. Askerler yürümeye kalksa da bu çok zaman alacaktı.

Ancak General Gallieni pes etmedi. Paris’teki üç bin taksiyi toplattı, bunları organize etti. Bunlar ile cepheye asker sevk etti. Taksiciler ücretlerinin nasıl ödeneceğini sorduklarında taksimetre ile ödeneceğini söyledi. Parisli taksiciler taksimetrelerini açıp birbiriyle yarışır tarzda cepheye asker taşıdılar.  Hızla gelen takviye kuvvetler Fransız askerlerinin morallerini yükseltti. Daha şevkli savaşan Fransızlar karşısında 9 Eylül de Almanlar yenik düştü ve geri çekilmeye başladılar.

İki gün boyunca aç ve uykusuz kalmış taksi şoförleri, Paris’e dönünce hakları olan taksi ücretini alacaklardı.

Almanya kömür ile çalışan demiryolları ile cepheye asker sevk etmekteydi. Ancak petrol ile çalışan araçlar ile Fransızlar cepheye çok daha kısa sürede asker takviyesi yapmaktalardı. Bu yönüyle savaş Petrolün kömüre karşı zafer kazandığı bir savaştı.

Kaynak

1-    Petrol. Daniel Yergin. S.163-166

 

 
Toplam blog
: 40
: 2165
Kayıt tarihi
: 29.07.12
 
 

Merhabalar, Çanakkale üniversitesi İktisat bölümünü ve Maltepe üniversitesinde Yüksek lisans biti..