Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

17 Şubat '12

 
Kategori
Güncel
 

Taksim'e cami yapılacaksa bu "dijital bir cami" olabilir....

Taksim'e cami yapılacaksa bu "dijital bir cami" olabilir....
 

Son günlerde Taksim'de bir şeyler oluyor. Taksim'de yeni düzenleme yapılacakmış. Taksim'de trafik yer altına alınacakmış. Yer üstünde, vatandaş rahat rahat dolaşacabilecekmiş. Tabii yapılabilirse, sağlam bir proje olursa neden olmasın. Yurt dışında da trafik bazı yerlerde yer altından gidiyormuş. Ancak bu konuda başka şeyler de var sanırım. Bu da Taksim'e cami yapma konusu.

Taksim'e cami yapma fikri, Erbakan'dan bu yana adeta bir hedef oldu. Ülkede, hele hele İstanbul'da o kadar çok cami var ki Taksim'e yapılmasa bir şey eksik mi kalacak yani?  Ya da bütün kısıtları karşılayarak ortaya çıkarılacak bir projeye de neden birileri karşı çıkmak ihtiyacı duyuyor? Geçenlerde ünlü mimar Ahmet Vefik Alp açıkladı, Taksim'e cami yapılacak, projeyi açıkladık dedi. Ne diyelim hayırlı uğurlu olsun. Ancak şunu da belirtmeden geçemeyeceğim. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, rahmetli Erbakan'ın bütün hayallerini bir bir gerçekleştirmeye başladı. Erbakan'ın vaadlerinden bazıları şunlardı örneğin.

Necmettin Erbakan : Taksim meydanına cami yapacağız, 5 bin tank üreteceğiz, ağır sanayi hamlesi yapacağız, her ile bir havaalanı yapacağız, hızlı tren yapacağız.
 
Hızlı tren, her ile havaalanı, kendi tankımız yapıldı ve halihazırda yapılıyor. Sıra Taksim meydanındaki cami işinde demek ki.
 
Ancak bu cami yapılacaksa bence çok farklı olmalı. Mesela "Dijital Bir Cami" neden olmasın? Bugün alışveriş merkezlerinde 5D gibi sistemler var, 3 boyutlu filmi izlerken, koltuklar sallanıyor, rüzgar esiyor, yağmur yağıyor. Sanki bu 5D'nin içinde o anı bire bir yaşıyorsunuz, çok etkileniyorsunuz. Bunun gibi bir şey camilerde neden olmasın? Mesela cami duvarlarında dijital ekranlar sürekli yazılı, görüntülü mesajlar verebilir, Sürekli çok güzel kuran okunabilir, Kabe, Mescid-i Aksa gibi kutsal yerler veya dünya üzerindeki başka başka camilerden anlık görüntüler gösterilebilir. Cami içinde ferah kokular, esintiler yayılabilir. Bu camiye gelen insanlar ruhen çok farklı bir atmosferi tenefüs edebilirler.
 
Bilkent'te rahmetli Doğramacı babasının vasiyeti üzerine “Dogramacızade Ali Sami Paşa” camisini yaptırmıştı. Bu caminin Cumhuriyet dönemi camiisi olduğunu, çağdaş ve yeni ihtiyaçlara göre düzenlendiğini, mesela rahat oturamayan yaşlıların sandalyede oturması gibi kolaylıklar olduğunu, bu camide akıllı bina teknolojisi uygulandığını, ısıtma, soğutma, aydınlatma sisteminin namaz vakitlerine göre otomatik olarak bilgisayar kontrollü olarak ayarlandığı filan yazıldı gazetelerde.
 
Neden bunun gibi daha modern, çağdaş, güzel ve sağlam mimarili camilerimiz ülkemizin her yerinde olmasın?
 
Bence Taksim'e cami yapılacaksa öyle sıradan bir cami olmamalı bu.
 

 
Toplam blog
: 648
: 2341
Kayıt tarihi
: 13.09.11
 
 

1995 ODTU Fizik Lisans, 1998 ODTU Fizik Yüksek Lisans (Biyofizik)  mezunuyum. Özel sektörde kalit..